V rozhovoru pro náš list s tím souhlasil i trenér Petr Skála, jenž k juniorům Dynama přešel od prvoligového dorostu už v průběhu jarní části sezony.

Až tak velký rozdíl mezi oběma kategoriemi ale asi není?

Podobně jako v první lize dorostu hrají i v lize juniorů hodně mladí kluci, navíc já v juniorce měl i řadu hráčů, které jsem vedl i v dorostu. Někdy nám však pomáhali i hráči z áčka. Na jaře třeba Jindra Kadula, ten nám výrazně pomohl. Také proti nám někdy nastupovali i ligoví fotbalisté, například teď Karafiát v Liberci. I proto tudíž liga juniorů má dle mého soudu o něco vyšší kvalitu. Většinou to jsou dynamické, rychlé zápasy.

Nicméně jeden podstatný rozdíl mezi oběma soutěžemi je – z juniorské ligy se totiž nespadává…

Samozřejmě, v tom rozdíl je. Což ale neznamená, že by v juniorské lize o nic nešlo! Umístění v tabulce zajímá hráče, fanoušky i vedení klubu, hrajeme o body proti nadějím Sparty, Slavie, Plzně a dalších elitních klubů. A každý hraje sám za sebe, za svou budoucnost. O výsledky tudíž jde a my je na podzim měli dobré i horší.

Řekl bych, že charakteristickým znakem juniorských mužstev, alespoň v Dynamu určitě, je úzký kádr kmenových hráčů. Souhlasíte?

Pravda, moc nás nebylo. Když započtu i Honzu Kubatu, jenž je věkem prvním rokem dorostenec, absolvoval ale s námi celý podzim, je nás třináct. Proti jaru to přesto bylo zlepšení, tehdy jsme trénovali v pěti, teď i díky klukům z devatenáctky nás chodilo i čtrnáct šestnáct. Úzký kádr ale mají ve většině dalších klubů.

Že se v juniorské lize snížil počet účastníků na šestnáct vám ale asi nevadilo…

Naopak, to jsme uvítali. Já to zažil už s Jirkou Lerchem, kdy jsme měli kombinaci farmy a juniorky, takže jsme přijeli v neděli z Prahy a den nato jeli na Moravu. Těch šestnáct je ideálních, je to tak lepší. Stoprocentně.

Pojďme zpátky k průběhu sezony samotné. Začali jste prohrou v Příbrami, ale pak jste hráli se silnou juniorkou pražské Slavie 1:1 a nato přivezli tři body z Liberce. Docela solidní rozjezd, ne?

To jistě, jenže mě každá porážka mrzí, ta v Příbrami tudíž taky. My tam nehráli špatně, za stavu 2:1 šel Michal Řezáč sám na bránu, ale nedal. Naopak se Slavií jsme měli štěstí, tak jednoznačně nás na podzim nikdo nepřehrál, naštěstí nás podržel brankář Rotbauer.

Jenže po slibném vstupu do sezony jste ze čtyř utkání uhráli jediný bod, a to ještě doma s posledním Třincem.

Po výhře v Liberci, kde to nikdo nečekal, jsme doma s Plzní padli zbytečně a nato v Karviné jsme měli i kluky z dorostu. S Třincem 1:1 to byla ztráta, ale na Spartě každý čekal nadílku a my padli o gól a při troše štěstí jsme prohrát nemuseli.

A zase jako na houpačce, pak ze tří zápasů sedm bodů.

Porazili jsme Hradec, jenž je po podzimu druhý. Hodně nám v tom zápase pomohl z áčka Roman Wermke, to bylo znát. V Jablonci jsme pak ale měli jen své kluky a na lavičce dorostence, přesto jsme tam vyhráli 2:0. Toho si cením.

Určitě jste své hráče chválil i za zvládnutý závěr sezony. Úplně na konci jste sice na Slavii padli, ale předtím jste přivezli bod z Brna a doma díky nevídané koncovce otočili dvěma góly v posledních deseti minutách z 0:1 na 2:1!

Nám to s Jihlavou, byť je v tabulce dole, dlouho nešlo. Tím víc jsem rád, že hráči ukázali sílu jako tým. Jak úzký kádr máme, o tom už byla řeč. Těšilo mě, že v i tak úzkém kádru se našla síla takový zápas otočit.

Hned nato se vám podobný kousek povedl i na Dukle.

Když jsme tam dojeli, měl jsem chuť se sbalit a jet domů. Vzali nás totiž na Chodov, kde je hřiště minimálních rozměrů. Než jsme si trošku zvykli, tak jsme prohrávali. Vyrovnali jsme a za poslední čtvrthodinu z 1:1 jsme utekli až na 4:1. Toho si moc cením a právě i díky tomu si myslím, že podzim nebyl z naší strany špatný.

Za co byste své svěřence pochválil a kde vás naopak nejvíc tlačila bota?

Moc gólů jsme na podzim nedostávali. Jen první Boleslav jich má stejně jako my jednadvacet, všichni další jich dostali víc. Hodně nám v obraně pomohl Kuba Hric. Je o něco starší, kluci ho brali, nechali si poradit. Vzadu byl Kuba velkou oporou. Naopak problémy jsme měli s koncovkou, góly jsme dávali hodně těžko.

Některé vaše hráče bylo vídat i na trénincích áčka. Spolupráce tudíž fungovala?

Zpočátku s áčkem chodili Řezáč a Hála, po nich Vaněk a Švantner. Možnost prosadit se do áčka by měla být pro mladé hráče motivací. My respektovali, že áčko má samozřejmě prioritu, z toho musí juniorka vycházet. Že třeba předzápasový trénink s námi hráči áčka neabsolvovali a přišli až na utkání samotné. Že juniorkou projde spousta hráčů – teď na podzim včetně lavičky jich bylo sedmatřicet! I první liga dorostu má přednost, z té se na rozdíl od naší soutěže sestupuje, proto využíváme spíš kluky, kteří v dorostu jsou prvním rokem. Anebo jako Chylík, jenž se u náš po zranění rozehrával a teprve poté, co něco nahrál, se zase vrátil do devatenáctky. My respektovali, že u nás hrají i ti kluci, co nejsou jinde tolik vytížení.

Co chystáte na zimu?

Přípravu začínáme 9. ledna, hned dva dny nato hrajeme v Třeboni s devatenáctkou Sparty a poté jedeme do Příbrami. Dále máme v plánu zápasy s Jankovem, v kombinaci s naším áčkem s Viktorkou Žižkov a jako generálku máme Třeboň. Jiná věc je, v jakém složení do přípravy půjdeme. Ačkoli máme hráčský kádr tak úzký, není jisté, že zůstane pohromadě. Do Rakouska je blízko, hráče to láká.

Nehledě na to, že kolem juniorské ligy a její další existence je už nějakou dobu spousta dohadů…

Podobné dohady nejsou jen kolem juniorky, ale kolem soutěží mládeže vůbec. Teď zrovna jsme ve vedení klubu hovořili o lize dorostu. Zatímco další soutěže mládeže jsou vždy ve dvou věkových stupních, devatenáctka je společně s U18. Pokud vím, osmnáctku si nechala jedině Slavia, všude jinde chodí kluci ze sedmnáctky hned do devatenáctky. Půlka se jich třeba začlení, druhá půlka se ale ztrácí. Dřív byly i kategorie U19 a U18, to se osvědčilo, přesto se to zrušilo. Navíc první liga dorostu přešla pod Čechy, zatímco ligu juniorů řídí FAČR. Hovoří se, že by ji měly hrát jenom juniorky prvoligových klubů, a kdyby nás tam nevzali, tak v tuto chvíli nevím, co by s námi bylo… Že ale juniorku či béčko klub potřebuje, je bez diskuse.