V úvodní půlhodině sobotního zápasu, který byl pro prvoligovou Jihlavu předligovou generálkou, to přitom na takový debakl hostí rozhodně nevypadalo.

Jihočeši totiž v počátku byli vyrovnaným soupeřem a měli i první solidní příležitost otevřít skóre, staronový muž v jejich dresu Ivo Táborský však na brankáře Hanuše nevyzrál. Naopak domácí byli v tomto směru úspěšnější: ve 31. minutě po faulu na Fulneka a Sulkově rozehrávce střelu Ikauniekse brankář Křížek sice vyrazil, ale zcela volný Dvořák míč pohodlně vrátil do prázdné brány – 1:0.

Do konce poločasu pak domácí svůj náskok o další dva góly ještě navýšili: ve 40. minutě po další standardní situaci a Vaculíkově rozehrávce dal Urblík na 2:0 a nato po Šourkově faulu na Fulneka zvýšil Vaculík z penalty na 3:0. Tři standardky, tři góly a bylo hotovo…

Po půli hosté přidali a hned v úvodu se tvrdou ranou prezentoval Funda, ale gólman Hanuš si poradil. Velkou šanci měl dle jihlavského webu i Táborský, ale neuspěl. Týž hráč měl další možnost korigovat výsledek i v závěru, pálil ale vedle.

A tak v poslední pětiminutovce znovu udeřila Jihlava, a to hned dvakrát: na 4:0 zvýšil Batioju a minutu před koncem debakl Dynama završil hlavou Šamánek.

„Výsledek je cenný pro zvýšení potřebného sebevědomí našich hráčů před startem první ligy. A nutno taky dodat, že jsme dnes byli mimořádně efektivní a těžili jsme z dobře zahrávaných standardních situací," uvedl pro klubový web jihlavský kouč Michal Hipp.

Jihlava – Dynamo ČB 5:0 (3:0) – Branky: 31. Dvořák, 40. Urblík, 43. Vaculík (11), 85. Batioja, 89. Šamánek. ŽK: Kadula. Diváci: 500. Rozhodčí: Marek – Nádvorník, Hanáková. Jihlava: Hanuš (62. Rakovan) – Blaić (46. Kryštůfek), Krejčí, Rosa, Urdinov (77. Novotný) – Fulnek (46. Batioja), Šulek (72. Štěpánek), Urblík, Vaculík (80. Záviška) – Dvořák (72. Harba), Ikaunieks (62. Šamánek). Dynamo: Křížek – Klesa, Šourek, Novák, Funda – Benát, Čavoš (54. Kalod) – Kadula, Čermák, Wermke (73. Vaněk) – Táborský (86. Matoušek).

Hruška dělal divy

Prvoligový favorit sice předligovou generálku na Soukeníku vyhrál, za vítězství 2:1 však Příbram může děkovat především výborně chytajícímu Hruškovi.

Fotbalisté druholigového Táborska se do svého soupeře od začátku pustili bez bázně a hany: v 6. min. po rozehraném rohu našel Hanzlík přesným centrem Mrázka, ten si míč zasekl kolem blokujícího beka a z úhlu tvrdě vypálil, brankář Hruška ale jeho ránu vyrazil, pět minut nato běžel sám na bránu Ciku, jeho střelu ale Hruška vykopl a z dorážky Mrázek opuštěnou branku překopl.

„V první čtvrthodině jsme měli hru jasně ve své moci, jenže nic z toho – a když se pak soupeř prvně dostane na naši polovinu, je z toho gól v naší síti," vrtěl smutně hlavou většinový vlastník FC MAS Táborsko Jiří Smrž.

V 16. minutě totiž hosté kopali svůj první roh a hned z něj udeřili, když nepřehlednou situaci poblíž brány nedokázal nikdo z domácích beků vyřešit razantním odkopem, a tak Brandner míč dotlačil až za gólmana Tomu za brankovou čáru – 0:1.

Inkasovaný gól sice domácí fotbalisty nakrátko vyvedl z herní pohody, gólovou hlavičku Majtána ale Toma skvěle zneškodnil a závěr poločasu opět patřil Táborsku: ve 30. min. Hruška konečky prstů vytěsnil Traorého ránu zpod břevna a těsně před půlí jen díky fantastickému zákroku vyrazil Džafičův přímý kop.

Po přestávce příbramský Divíšek po Mahmutovičově brejku zvýšil na 0:2 a teprve poté se konečně dokázali prosadit i domácí a Traoré své velké sólu zakončil gólem na 1:2. Domácí ve snaze vyrovnat v závěru soupeře zatlačili, dvě šance v závěrečných deseti minutách měl i střídající Presl, avšak Příbram už výhru uhájila.

Táborsko – Příbram 1:2 (0:1) – Branky: 72. Traoré – 16. Brandner, 69. Divíšek. Bez karet. Diváci: 250. Rozhodčí: Makovička – Novotný, Štuk. Táborsko: Toma (46. Brych) – Landovský, Mráz (69. Kalvach), Cíferský (69. Navrátil), Hanzlík – Kučera (69. Běloušek), Nešický (61. Foltyn), Traoré – Džafič (69. Kočí), Mrázek (69. Presl), Ciku (69. Froněk). Příbram: Hruška – Mareš, Nikolič, Chaluš, Divíšek – Rezek (86. Kvída), Tregler (77. Trapp), Krameš (46. Ferrara), Pilík (63. Moravec), Brandner (82. Pecháček) – Majtán (67. Mahmutovič).

Frňka: Soupeře jsme jednoznačně přehráli

Trenér druholigového Táborska Petr Frňka po přípravném zápase s Příbramí (1:2) odpovídal na dotazy Deníku jižní Čechy.

Odehráli jste dobrý zápas a jistě vás mrzí, že jste neuhráli lepší výsledek… „Myslím si, že pro Příbram byl výsledek asi důležitější než pro nás, to za prvé. Pokud jde o zápas, viděl bych to asi tak, že my jsme hráli a Hruška chytal… Určitě nás může mrzet to množství neproměněných šancí, soupeř naopak vytěžil z minima maximum. Kdyby šlo o soutěžní zápas, byl bych samozřejmě hodně otrávený, ale těší mě, že jsme hráli dobře. My Příbram jednoznačně přehráli ve všech směrech, a pokud jsme si měli vybrat takový hloupý zápas, kdy soupeře tak jasně přehráváme, ale góly nedáme, tak to beru." Hruška chytal výborně, přesto jste asi gólů mohli dát víc… „To určitě, šancí na to, abychom utkání výsledkově zvládli líp, jsme měli dost. Nemá ale smysl si z toho dělat mindrák, i kluci vědí, že to měli řešit jinak a jistě udělají maximum, aby to příště řešili líp. Důležité je, že to pro nás bylo skvělé tréninkové utkání." Vypadá to, že o základní sestavě už máte jasno? „Samozřejmě, že už se to nějak rýsuje, nějaké alternativy už jsou. Úplně definitivní to ve všech směrech být ještě nemusí, na většině postů už ale máme jasno." Zdá se, že třeba příchod Landovského se vám docela povedl? „I já si to myslím. Věděl jsem, proč ho děláme. Lukáš na to, že mu ještě není dvaadvacet, má předpoklady, aby z něj vyrostl zajímavý hráč."