Ve sledované páteční rubrice oslovený expert, většinou matador zelených trávníků, komentuje vybrané zápasy fotbalových týmů z našeho regionu, a to duely, které najdete v daném kole E.ON Tip Ligy čtenářů Českokrumlovského deníku.

V tomto roce je naším expertem oblíbený glosátor od Lipna, zkušený čtyřiačtyřicetiletý frymburský hráč Václav Tomka, jenž nám k zápasům osmého tipovacího kola řekl:

Č. Krumlov – Sedlčany (divize): „V áčkové divizní tabulce s pouhými čtyřmi bodíky na kontě předposlední slavojáci si před týdnem dojeli do Varů pro nepříjemnou lázeňskou kůru, když jim tamní buldoci nasázeli po dokonalé lekci z produktivity hrozivou sedmičku! Sedlčany v minulém kole doma přivítaly ambiciózní Doubravku, vyhrály nejtěsnějším možným rozdílem a díky tomu si v tabulce polepšily s jedenácti body na prozatímní sedmé místo. Slavoj teď čekají dva domácí zápasy s relativně slabšími protivníky, když po Sedlčanech ještě pod věž krumlovského zámku zavítají Mariánské Lázně, které jsou na tom podobně jako Krumlovští. Pokud by se klukům zelenobílým povedlo z těchto dvou duelů vyválčit šest bodů, mohou se v tabulce malinko posunout a začít myslet pozitivněji než doposud, jelikož zatím to chvílemi vypadá na kolaps divizní kopané v Českém Krumlově. Trenér zelenobílých Václav Domin má pravdu, prostě není kde brát! A pokud po tomto domácím zápase v Krumlově přeruší kariéru jedna z opor Michal Kroupa a podle posledních zpráv se odejít chystá i Kuba Wagner, tak to do budoucna moc růžově nevidím… Zelenobílí ovšem nemohou pořád jen prohrávat a Honza Peťule mi posledně tvrdil, jak se těší, že si v těchto zápasech konečně spraví chuť, tak bych mu to matadorovi moc přál! Takže Slavoj – Sedlčany tipuji 2:0, Trnka čisté konto a Jány dva kusy!"

Velešín – Větřní (I.A): „Jihostroj před týdnem zavítal do Plané u Budějovic, kde předvedl jak se dá prohrát vyhraný zápas. Po sérii neproměněných příležitostí inkasoval při jednom z domácích brejků a domů jel s prázdnou. I díky tomu v tabulce Velešín poprvé po delší době přeskočil na šesté místo jeho okresní rival z Větřní, který má ve svém kádru Rudu Weinharda. Ten opět skóroval v poslední minutě a zajistil tak domácím cenné tři body v duelu s mladým týmem Čtyřech Dvorů. Na zápase jsem byl a musím domácí pochválit za bojovnost do posledních minut. Tentokrát vyzdvihnu mladého Adamíčka a Duška, kteří podávají na krajním beku skvělé výkony. Moc se mi líbil i Konečný, a nejen proto, že je to fešák, ono mu to i celkem kope. A v neposlední řadě vyzdvihnu kapitána červenočerných Gutheise. Tak tady pozor, pane trenére Zbyňku Ginzele, pracuješ s diamantem, jen ho správně vybrousit! Derby je ovšem těžký zápas na tipování… Velešín doma jen tak body nerozdává, prozatím od komínu Jihostroje exportovala jeden bodík jen třetí Nová Včelnice, no ale Vetřní zase poslední dva venkovní mače vyhrálo! Vidím to tedy na bezchybný souboj dvou superstoperů, kdy Honza Trummer ani Zbyňa Ginzel tentokrát neinkasují a zápas skončí bez branek smírně."

Vyšší Brod – Kaplice (I.B): „Derby, ve kterém je favorit předem papírově jasný. Kaple je s patnácti body čtvrtá a Vyšák stále s jedním bodíkem okupuje úplný chvost tabulky. Zatímco se domácímu trenérovi Honzovi Strakovi sestava skládá hůř a hůř a k poslednímu zápasu, který Dynamo prohrálo 0:2 v Dřítni, opět odjížděl bez skoro kompletní obrany včetně brankáře, tak trenér hostí Bohdan Malický tentokrát po jednoznačné domácí výhře nad Suchdolem doslova zářil spokojeností. Další dvě trefy si na konto zapsal nestárnoucí Petr Janura, který i v pokročilém věku prý před první brankou dokázal utéct třem hostujícím obráncům a po svém návratu do útoku je opět velkou hrozbou pro všechny obrany. Silná Kaplice tedy bude nad síly absencemi zdecimovaného Vyššího Brodu."

Horní Planá – Kájov (OP): „Zápas o průběžnou třetí příčku krumlovského okresního přeboru. Smrčina zatím hraje pod taktovkou Petra Schönkypla ve velké pohodě. Naposledy se jí podařil doslova husarský kousek, když už ve dvanácté minutě vedla doma nad béčkem Nové Vsi vysoko 5:0 a zápas nakonec skončil 7:1. V Kájově před týdnem uloupila tři body do té doby celkem nevýrazná Křemže a tímto se jí hluboce omlouvám, jelikož jsem tipoval, že si odveze bůra. Ani dream team Sokola nemůže mít každý víkend posvícení. A slyšel jsem, že prý pár sokolíkům malinko v závěru tekly nervy… Nevím, co si můžu dovolit, abych opět neměl v Kájově problém, tak jen pouze připomenu, že v Jihočeském divadle stále shánějí ochotníky a pro Mášu už na stole prý leží zajímavá nabídka… Další těžký zápas na tipování! Planá doma neprohrává a Kájov si bude chtít napravit po nepovedeném zápase s Křemží reputaci. Vidím to na další nervózní bitvu se spoustou vyhrocených soubojů a konečnou remízu."

Světlík - Frymburk B (OP): "Ve Světlíku se čeká svátek! Přijede totiž jeho největší soupeř - frymburská benfika, která minulý týden opět padla, tentokrát s ambiciozním Dolním Dvořištěm, a je stále předposlední. Světlík naproti tomu naposledy dokázal vybojovat cenný bod na hřišti houževnatého Přídolí a v tabulce se i nadále drží před svým odvěkým rivalem s náskokem dvou bodů. Ve Světlíku nás tak čeká nelehký úkol, a to vrátit čest frymburské kopané, protože ta rozhodně patří před Světlík! Doufám, že se tentokrát sejdeme v hojnějším počtu než tomu bývá poslední dobou zvykem a světlickou obranu dirigovanou stálicí okresní kopané Fandou Píškem seniorem pokoříme. Čekám taktický souboj dvou koučů s rozdílnou technikou, ale vsadil bych, že Honza Turcovský tentokrát Mariána Gondeka přechytračí a ze svého pověstného klobouku vytáhne pár trumfů!"