Dosud šestibodové béčko kaplického Spartaku hostilo hornoplánskou Smrčinu, jež měla ještě o dva body méně.

Kaplice B – H. Planá 1:1 (0:0)

Důležité utkání příliš fotbalové krásy nepobralo. Na první vážnější příležitost se čekalo až do 16. minuty, kdy po rohovém kopu zahrozili hosté, jmenovitě kapitán Smrčiny Kostínek, ale po centru Švábirta hlavičkoval mimo branku Spartaku. O chvíli později kontrovali domácí, vpravo ve vápně se k míči dostal Kebl, dokázal se uvolnit, střílel však nad branku hostů. První opravdu gólová příležitost byla k vidění v polovině prvního poločasu a do vedení měli jít Kapličtí. Sedláček přesným centrem našel za obranou hostů nabíhajícího Doubravu, ten však hlavou mířil těsně nad Taranzovu svatyni. Pak mohli jít do vedení hosté. Po půlhodině hry se do brejku dostal Švábirt, našel si cestu až k nebezpečnému zakončení, střelou na přední tyč však naštěstí pro domácí rozvlnil pouze boční síť. Na druhé straně po centru Kebla hlavičkoval Valíček jen do rukavic brankáře Taranzy. Poté zahrozili znovu hosté. Švábirt si před vápnem narazil s Kordíkem, z dobré palebné pozice však mířil pouze nad branku Spartaku. V samotném závěru prvního dějství přišla spolupráce stejných hráčů, tentokráte v opačném gardu. Švábirt nabil Kordíkovi, jehož prudkou přízemní ránu Bílý zneškodnil až nadvakrát. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Hned v úvodní minutě druhé půle mohli skórovat Kapličtí. Trestný kop z pravé strany zahrával Kubata, volný Kubík však v gólové pozici hlavou míč netrefil ideálně. Po pěti minutách hry trestný kop rychle rozehráli hosté, z pravé strany se dostal do vápna Boháč, mířil na zadní tyč, Bílý vyrazil a dobíhající Švábirt již nestačil míč hlavou usměrnit tam, kam by chtěl. Z protiútoku po nahrávce od Doubravy střílel nad branku Preusler. Skóre se pohnulo poprvé v 55. minutě a do vedení se dostali Kapličtí. Rohový kop zahrával Kebl a po přetaženém centru se dokázal hlavou prosadit Michal Kubata – 1:0.

O deset minut později mohli domácí své vedení navýšit, když po pěkné kombinaci Valíček zpětnou přihrávkou oslovil Preuslera, jehož střelu po zemi stačil jeden z bránících hráčů vykopnout. V 77. minutě pak pálil nad branku Kubata. A sedm minut před koncem se podařilo hostům vyrovnat. Hornoplánští vybojovali výhodu přímého kopu prakticky z hranice velkého vápna, místo střely Kordík míč přiťukl za vápno Adamu Kvasničkovi, a ten umístěnou střelou uklidil míč do pravé šibenice – 1:1. Vzápětí se ke střele dostal hostující Vojtěch Ryneš, jehož pokus po zemi gólman Bílý za svá záda nepustil. Přes veškerou snahu domácích v posledních minutách zvrátit skóre na svou stranu se stav již nezměnil.

V průměrném střetnutí se tedy body dělily rovným dílem, což je pro oba málo. Kapličtí jsou nyní se sedmi body dvanáctí a Hornoplánským s pěti body patří nadále předposlední třináctá příčka. A v příštím kole čekají na oba další existenční derby. Spartak jede do Malont a Smrčina doma vyzve Křemži.

Kaplice B: J. Bílý – O. Kouba, Motz, Sedláček, Zifčák, Kebl (68. D. Smolen), Kubata, Valíček, Doubrava, Preusler, Kubík (80. M. Kouba).

Horní Planá: Taranza – Aleš Kvasnička, Z. Šlak, Mražík, Kostínek, Klik, Kordík, Adam Kvasnička, Boháč, V. Ryneš ml. (76. V. Ryneš), Švábirt.

Trenér Michal Rybák (Kaplice B): „Tak se v zápase o šest bodů nebojuje! Co jsme v tomto derby předvedli, to nesnese žádné měřítko. Chlapci si asi mysleli, že se soupeř porazí sám, ale ono to tak prostě nefunguje. Takhle nemůžeme vyhrát s nikým! Potkalo nás něco podobného jako v minulé sezoně proti Přídolí. Stručně řečeno, podcenění a odchozený zápas bez špetky bojovnosti. Na každý gól se navíc strašně nadřeme a pak si necháme dát hloupou branku v úplném závěru. Pokud se hodně rychle výrazně nezvedneme, tak nemáme šanci s takovou hrou uspět ani v Malontech."

Trenér Karel Souček (H. Planá): „Jeli jsme si do Kaplice pro bod, který jsme také odvezli, s čímž jsme spokojení. Pozitivní také je, že se zlepšujeme v obraně a už nedostáváme tolik gólů jako na začátku sezony. Celkově se hrál vyrovnaný zápas, kdy se zdálo, že kdo dá první gól, tak ten asi vyhraje. Naštěstí pro nás to neplatilo. Teď se musíme dobře připravit na další důležitý zápas s Křemží, který je třeba doma vyhrát!"

Libor Granec, Karel Vosika