Poslední červnovou sobotu se na fotbalovém hřišti vyšebrodského Dynama od 8 hodin uskuteční již 17. ročník turnaje žáků kategorie U14, konaný jako Memoriál JUDr. Antonína Straky.

Turnaj společně pořádají FK Dynamo Vyšší Brod, FAN klub Vyšší Brod a Jihočeský krajský fotbalového svaz.

Velká osobnost

JUDr. Antonín Straka (19. 3. 1952 – 2. 8. 1999) věnoval veškerý svůj volný čas fotbalu. Všichni, kteří jej znali, mají jistě na koho vzpomínat. Nejen jeho blízcí spolupracovníci, ale i ostatní funkcionáři fotbalových klubů jej znali jako zásadového a vysoce odborně erudovaného člověka. Byl dlouholetým funkcionářem a trenérem mládeže vyšebrodského Dynama. V práci pro svůj mateřský klub navázal na svého otce Antonína Straku staršího, který byl jedním z jeho zakladatelů.

JUDr. Straka však svou aktivitu nezaměřoval pouze na fotbalové dění ve svém bydlišti. Již od počátku 90. let až do své smrti vykonával funkci předsedy Výkonného výboru Jihočeského krajského fotbalového svazu, dále pracoval v Okresním fotbalovém svazu v Českém Krumlově a byl členem Odvolací a revizní komise ČMFS. Významnou měrou se podílel na formování fotbalu v jižních Čechách v době velkých společenských změn tak zásadních i pro tento sport.

Turnajová pětka

Stejně jako v minulých letech se i letos turnaje zúčastní pět žákovských družstev, a to jmenovitě Výběr Jihočeského kraje U13, FK Dynamo Vyšší Brod, FK Spartak Kaplice, TJ Tatran Lomnice nad Lužnicí a SK Větřní.

O vítězi memoriálu se rozhodne ve vzájemných zápasech všech družstev. Loňský titul ze 16. ročníku bude obhajovat Výběr Jihočeského kraje.

Jan Straka, Karel Vosika