Poprvé v jarních odvetách Ondrášovka krajského přeboru se fotbalisté kaplického Spartaku představili domácím fanouškům.
Kapličtí hostili čtvrtý prachatický Tatran a po nevydařeném vstupu do jara (0:3 v Želči) potřebovali bodovat a nejlépe naplno. K tomu měli napomoci i dva minule absentující hráči, a to Micák se Svobodou, kteří se objevili v základní sestavě.

Kaplice – Prachatice 3:1 (1:0)

Úvodní desetiminutovka byla oťukávací, pak ale začali domácí získávat převahu a vytvářeli si i brankové příležitosti. Nejprve Gondek našel vlevo rozběhnutého Svobodu, který pronikl až do vápna, mířil na bližší tyč, ale Dvořák se štěstím srazil míč do boční sítě. Roh zahrával Šálek, přetažený centr vrátil Doubrava do ohně, při gólové hlavičce Čajana se zaskvěl pohotovým zákrokem gólman Dvořák. Netrvalo dlouho a Kapličtí se přece jen radovali. Ve 12. minutě Janura našel přesným pasem Svobodu, ten sklepl balón Šálkovi, který si našel prostor k zakončení a povedenou střelou vymetl pavouky z pravého horního rohu – 1:0.

Spartakovci hráli s velkým nasazením, nechyběla jim příkladná bojovnost, byli důrazní v osobních soubojích a mohli přidat i další branky. Ve 14. minutě po spolupráci Janury s Micákem byl v gólové pozici Svoboda, mířil však nad. O chvíli později centroval Krauskopf a na zadní tyči na míč ve skluzu jen těsně nedosáhl aktivní Svoboda. Hosté se do vážnějšího zakončení dostali až v 26. minutě, kdy se za vápnem uvolnil Tesař, ale zamířil po zemi mimo. Ve 35. minutě měli hosté výhodu trestného kopu ze strany, k hlavičkovému zakončení se dostal Janoušek, mířil však jen do míst, kde byl připravený gólman Vokál. V závěrečných pěti minutách půle diváci viděli střelecké pokusy před oběma brankami, ale domácí kapitán Janura přestřelil, mezi tyče nemířili ani hostující Hovorka s Tesařem – a skóre se neměnilo.

Úvodní příležitost druhého dějství měli zase Kapličtí. Po Micákově křížné přihrávce střílel z pravé strany Šálek, ale Dvořák nadvakrát míč lapil. A v 50. minutě bylo z čista jasna vyrovnáno. Gólman Vokál chyboval při vysokém centrovaném míči a Kochma zblízka trestal – 1:1.

Inkasovaný gól domácí úplně vykolejil a za další tři minuty již mohli hráči Tatranu vést. V gólové pozici se ocitl Tesař, Vokál mu však včasným vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a hostující hráč jej neprostřelil. Následoval rohový kop, k odraženému míči se dostal Mádl, tvrdou ránu stačil Vokál vyrazit a dal tak zapomenout na svou chybu.

Pak se do zakončení po Koubově černé práci dostal Šálek a tečovaný míč skončil nad břevnem. Po rohovém kopu Kapličtí nezahrozili. Naopak, do přečíslení šli Prachatičtí, gól na kopačce měl Janoušek a domácí zachránilo břevno. A poté platila otřepaná a všem fotbalovým příznivcům známá stará pravda, když nedáš, obvykle dostaneš. Gondek poslal na hranici velkého vápna centr, Žurek ve snaze míč sklepnout svému spoluhráči našel v gólové pozici kaplického Svobodu, a ten přízemní prudkou střelou překonal Dvořáka – 2:1.

Tento moment Kaplické uklidnil. Hosté se pak tlačili do ofenzivy, ale dlouhé minuty se do vážnější šance nedostali. Spartakovci naopak hrozili z rychlých protiútoků. V polovině druhého dějství se po Janurově přihrávce řítil na branku Svoboda, před vybíhajícím Dvořákem stačil zakončit, míč však do branky nedoputoval a následný střet obou hráčů nebyl vyhodnocen jako nepovolený. V 73. minutě se v gólové pozici ocitl znovu Svoboda, pálil tvrdě, ale Dvořáka neprostřelil. O chvíli později přišel brejk domácích tři na tři, Janura posunul míč vpravo Koubovi, ten našel ve vápně Doubravu, jenž však těsně minul.

V poslední minutě za to mohli domácí pykat, když se v čisté gólové pozici ocitl hostující Málek, ale naštěstí pro Spartak poslal míč nad branku. A v nastaveném čase Kapličtí pečetili výhru. Krenauer obranným odkopem našel nastartovaného Svobodu, který se dokázal přes bránícího soupeře prodrat z levé strany až před brankáře a střelou pod břevno pečetil důležitou a cennou výhru spartakovců v poměru 3:1.

Kapličtí odehráli výborný první poločas, po kterém měli vést víc než o jednu branku. Čtvrthodina hry po změně stran je mohla naopak připravit o všechny body. Pak ale potrestali chybu soupeře a vedení si již vzít nenechali.

Fakta – branky: 60., 90. O. Svoboda, 12. Šálek – 50. Kochma, střely na branku 9:7, mimo 5:5, rohy 7:2, fauly 24:12, ŽK 3:1 (u domácích Krauskopf, F. Kouba, O. Svoboda), rozhodčí P. Tupý, 140 diváků.

Kaplice: Vokál – Čajan, Krenauer, Doubrava, Gondek, Krauskopf (90. Kubata), Janura, Micák (72. Hejna), Šálek (82. D. Smolen), O. Svoboda, F. Kouba (90. Hošek).

Kapličtí si sedmou výhrou v ročníku polepšili z jedenácté na devátou příčku průběžné tabulky přeboru. V dalším kole se představí na půdě sedmých Čimelic, na které ztrácejí dva body. Podzimní vzájemný duel skončil těsnou výhrou Spartaku v poměru 2:1.

Libor Granec