Ohlédnutí za účinkováním fotbalistů prvního týmu kaplického Spartaku v podzimní části mistrovské sezony 2013/14.

Druhá sezona

Do druhého ročníku v oblastní I. A třídě vstoupili kapličtí fotbalisté se stejnou trenérskou dvojicí, sice s poněkud pozměněným kádrem, ale se stejným cílem. Tím bylo pohybovat se v tabulce co možná nejvýše, hrát útočný fotbal a před vlastními diváky vyhrát co nejvíce zápasů. Z tohoto pohledu lze tedy podzim hodnotit jako úspěšný.

Spartakovci díky výrazným výhrám v posledních dvou zápasech přestříleli v tabulce budějovickou Slávii a při shodném bodovém zisku se díky lepšímu skóre dostali do čela tabulky.

Společně s Novou Vsí mají Kapličtí zároveň nejlepší útok, když nastříleli svým soupeřům 39 branek. Před vlastními diváky se spartakovci představili celkem sedmkrát a bilance z těchto zápasů je výborná, a to sedm vítězství při skóre 24:10.

Zápasová bilance

Stejně jako loňský ročník, tak i ten letošní, zahájili spartakovci před vlastními diváky. Soupeřem jim byl Vimperk, kterému v polovině června v posledním zápase minulé sezony podlehli 1:2 – a tým ze Šumavy je připravil o kýžený postup do KP. Kapličtí tedy měli pro tento zápas cíl jediný, zvítězit. Úvodní gól nového ročníku vstřelil ve 26. minutě Janura. A když o čtyři minuty později Lukáš Pulec zvýšil na 2:0, bylo jasné, jakým směrem se bude utkání vyvíjet. V poslední desetiminutovce pak Kapličtí góly znovu L. Pulce a Svobody pečetili přesvědčivou výhru v poměru 4:0.

Poté zavítali na půdu nováčka z Borovan. Po gólu Svobody brzo vedli, ale domácí do přestávky srovnali. Po změně stran poslal Spartak opět do vedení Lukáš Pulec, ale i na tento gól Borovanští odpověděli. Pět minut před koncem zajistil tři body hostům Gondek, výhra 3:2 však byla z kategorie šťastných.

Třetí zápas a další nováček v cestě. Do Kaplice zavítala rezerva Roudného. Po čtvrthodině hry poslal hosty do vedení Řežáb, ale po gólu Lukáše Pulce skončil první poločas nerozhodně. Po dvaceti minutách hry ve druhé půli však bylo o vítězi rozhodnuto, neboť po gólech Gondeka, Kačírka a Janury vedli spartakovci 4:1. V poslední minutě upravil na konečných 4:2 z penalty roudenský Růžička.

Poté zavítali fotbalisté Spartaku na hřiště budějovické Slávie. Během devadesáti minut gól nepadl a body se po výsledku 0:0 dělily.

I v dalším kole Kapličtí poměřili síly s týmem z jihočeské metropole. Proti Lokomotivě šli Kapličáci do vedení už ve 3. minutě díky trefě Micáka. Ještě v prvním poločase se prosadil i Svoboda. Porážku hostů pak deset minut před koncem zmírnil Bobál – 2:1.

Derby okresních rivalů ve Velešíně zahájili lépe domácí, když Rozkošný dostal soupeře do vedení. Gólem do šatny srovnal stav Svoboda. Poté, co byl vyloučen Opekar, hosté využili přesilovku a jedenáct minut před koncem otočil vývoj skóre Janura. Dělbu bodů však v nastaveném čase zařídil z pokutového kopu Rozkošný – 2:2.

I v domácím duelu proti Vacovu spartakovci inkasovali jako první. Šest minut před přestávkou se však vydařenou střelou zpoza vápna prezentoval mladík Divoký. V úvodu druhé půle dokonal obrat Lukáš Pulec a pojišťovací branku přidal deset minut před koncem Vávra. Hosté už poté stačili jen snížit na konečných 3:2.

Hořkost porážky Kapličtí poprvé okusili v rámci sedmého kola. Na Dobré Vodě od 11. minuty prohrávali, ale po půlhodině hry srovnal Lukáš Pulec. V druhém dějství hosté velkou chybou umožnili domácím znovu jít do vedení a Dobrovodští pak těsný náskok uhájili až do závěrečného hvizdu – 2:1.

Reputaci si pak Kapličtí napravili doma proti celku Čtyřech Dvorů. V 5. minutě vstřelil vedoucí gól Svoboda, pak se dvakrát premiérově trefil za áčko Denis Roule. Hosté těsně před odchodem do kabin snížili Příhodou. Stejný hráč pak v 57. minutě vstřelil kontaktní branku. Tři body ale zůstaly v Kaplici po výsledku 3:2.

Zápas s třetím nováčkem, to byl duel v Netolicích. Hosté se ujali vedení gólem Janury, jenomže pak zazdili, co se dalo, nevyužili ani ty největší šance, a tak se nakonec body dělily po výsledku 1:1.

Pak bylo na programu druhé okresní derby, když do Kaplice přijela Nová Ves. V 5. minutě vstřelil vedoucí branku Janura a pár minut před koncem první půle zvýšil na 2:0 z penalty Svoboda. Hosté už jen korigovali v 80. minutě Anderlem mladším na konečných 2:1.

V jedenáctém kole v Hrdějovicích spálili hosté sedm tutovek. Domácí byli v koncovce efektivnější a díky tomu slavili výhru v poměru 2:0.

I další duel odehráli Kapličtí na soupeřově hřišti. V minulé sezoně dostali v Trhových Svinech „bůra", ale tentokráte soupeři vše vrátili i s úroky. Po nejlepším výkonu podzimní části sezony si odvezli tři body po drtivé výhře 8:0. Třikrát se trefil Svoboda, dvakrát Janura a po jednom gólu přidali Lukáš Pulec, Vávra a Kačírek.

Derniéru pak obstarala předehrávka prvního jarního kola. Borovanští v Kaplici uhráli nerozhodný poločasový výsledek 1:1, když dokázali odpovědět na úvodní gól z kopačky Janury. Po změně stran však bylo na hřišti jen jedno mužstvo. Nejprve další čistý hattrick zaznamenal Svoboda, po něm se prosadili i Roule s Doubravou. Hosté už jen snížili na konečných 6:2.

Libor Granec