V tradiční páteční rubrice oslovený expert, většinou matador zelených trávníků, komentuje vybrané zápasy fotbalových týmů z regionu v různých soutěžích, a to duely, které najdete v daném kole E.ON Tip Ligy čtenářů Českokrumlovského deníku.

V jarní části sezony 2015/16 komentuje dění na okresních trávnících u čtenářů a fotbalových fajnšmekrů oblíbený glosátor od Lipna, čtyřiačtyřicetiletý frymburský hráč Václav Tomka. Dnes nám k zápasům pátého jarního kola E.ON Tip Ligy řekl:

Č. Krumlov – Hořovicko (divize): „Hořovicko si výhrou nad silnými Vary upevnilo vedení v tabulce, Slavoj si na penalty poradil s ambiciózní Doubravkou a po sedmizápasové sérii bez porážky se sune ze sestupových vod do klidnějších pater. Tentokrát to ale myslím bude ještě tvrdší oříšek než před týdnem, protože do Krumlova přijede tým s nejúdernějším útokem a zároveň nejpevnější obranou v soutěži. Na jaře skvělý Michal Trnka se pravděpodobně hodně zapotí a počítám, že obranný kvartet Kabele, Dudák, Svoboda a Mravec si po nájezdech útočníků z Berounska bude rozmotávat nohy ještě v neděli odpoledne… Pokud bude chtít Slavoj bod i tentokrát, tak ho čeká hodně tvrdá práce. Zelenobílí ale mají bojovné srdce, takže další plichta, ale tentokrát s penaltovou porážkou."

Velešín – Ševětín (I.A): „Lídr béčkové skupiny ze Ševětína naposledy doma porazil notně oslabenou Novou Ves a Velešín si také připsal všechny body poté, co přejel silný Čtyrák. V útoku Jihostroje si skvěle počínal Dan Petr a po vypršení trestu za vyloučení se v dobrém světle představil i špílmachr Kuba Zatloukal. Velešín vyhraje i s vedoucím týmem a právě po trestu vyhladovělý „Zaty" bude tím rozdílovým hráčem, který dovede tým Standy Kysely k dalšímu vítězství."

H. Planá – Frymburk (I.B): „Smrčina hraje o všechno a pokud by na chvostu zaváhala Černá s Kameňákem, tak se může v případě bodového zisku po dlouhé době posunout ze dna. My jedeme do Plané pro body, ale už jsme se několikrát mohli přesvědčit, že ač tomu postavení v tabulce neodpovídá, tak derby bývá vždy vyrovnané. Nám stále kvůli zranění bude asi chybět lídr a plánský rodák Erik Koršala. Hodně bude záležet na tom, jestli za Smrčinu nastoupí Kasťa v útoku se Šenkym. Pokud ano, tak by mohla Planá získat bodík…"

Malonty – Chvalšiny (OP): „Musím se Pepíkovi Bílému omluvit za „rybáře" z minula. Opět se ukázal jako nestárnoucí hvězda okresního formátu a střelcům Vltavy dokonale zkazil náladu. Zachytal opět famózně a jen díky němu se u papíren body dělily. Skvěle ale chytal i Petr Cába, který hájí chvalšinskou svatyni. A když se trefil sváteční střelec Tomáš Holas (mimochodem, toho jsem taky neviděl zahrát špatně), tak z toho byla zasloužená výhra s Kájovem. V Malontech se ale vždy hraje těžko. Potkají se útočně laděné osobnosti, u domácích Lukáš Pulec s Martinem Benedou, u hostů Patrik Podskalský s Lukášem Fučíkem. Ale proti sobě budou stát i Pepík Bílý s Cábičem, takže to klidně zase může skončit 0:0."

Frymburk B - Křemže (OP): "V Křemži naposledy otevíral skóre výstavním vlastencem nestárnoucí junák Žora Filip, který pak ještě udělal penaltu. V souboji dvou Sokolů to ale nakonec lépe zvládl ten křemežský, když zápas s Dolňákem v závěru otočil dalekonosnou pumelenicí z vlastní poloviny další matador Standa Brabec a zvrátil tak stav na 3:2 pro domácí. Frymburské béčko si dle mých předpokladů dojelo pro body do Přídolí, kde vyhrálo 2:0. Od většího přídělu domácí parádním výkonem v brance zachránil David Pavlis, kterému jsem slíbil pochvalu, tak tady ji má! Nám se v benfice hezky rozehrávají posily Míra Schönkypl a Jirka Pecold, kteří v Přídolí potvrdili, že rozhodně ještě nepatří do starého železa. Frymburk je stále namočen do sestupových vod, proto si nemůže doma další ztrátu dovolit. Proto výhra domácích a další malý posun tabulkou přeboru za záchranou."