Nezaváhal lídr z Kaplice, který si udržel stoprocentní domácí bilanci i v partii s nevyzpytatelnou Dobrou Vodou a po prohře Čtyřech Dvorů má na aktuálně druhou českobudějovickou Slávii náskok už osmi bodů. Po několika nepřesvědčivých výkonech opět zabrala Nová Ves, která jasně zdolala Netolice a poskočila na sedmé místo. Naopak, kritická už začíná být situace Velešína, jenž padl v důležité partii celků ze spodku pořadí na půdě Borovan a zůstává s osmnácti body na předposlední sestupové pozici.

Kaplice – Dobrá Voda 2:1 (1:1)

Spartakovci nastoupili ve shodné sestavě jako před týdnem ve Vacově a byli to oni, kdo jako první nebezpečně zahrozil. Už ve 2. minutě Svoboda po straně vysunul Řežába, který pronikl do vápna, mířil však nepřesně. Za chvíli se však již domácí radovali. Běžela teprve 4. minuta, kdy Janura přesným pasem našel na pravé straně rozběhnutého Krauskopfa, ten balón zatáhl, přihrál po zemi na přední tyč, kam si seběhl Jan Smolen a přesným křížným zakončením překonal gólmana Pauera – 1:0.

A nemuselo zůstat jen u jednogólového vedení. V 8. minutě po Hejnově autovém vhazování zaváhal stoper Peleška, Smolen šel sám na brankáře, ale zakončení mu tentokrát vůbec nevyšlo. Stav se měnil až za další tři minuty, ale radovali se pro změnu hosté. Ti měli výhodu přímého kopu, k míči se postavil Granov a střelu k pravé tyči Bílý robinzonádou vytěsnil na rohový kop. Po jeho zahrání následoval opakovaný centr a Neubauer zblízka trefil místo nad ramenem kaplického gólmana – 1:1.

Inkasovaný gól zapříčinil, že domácí poněkud vypadli z tempa a míč měli častěji na kopačkách hosté. V dalším průběhu prvního poločasu ovšem měl každý z celků ještě jednu velkou gólovku. Nejprve se připomněli ve 27. minutě spartakovci, když Řežáb prodloužil na nepokrytého Krauskopfa, který se ocitl sám před brankou, bohužel pokus o přehození gólmana skončil vysoko nad. Ve 36. minutě to byli naopak Dobrovodští, když roh z levé strany zahrával Hanzal, ale Granov hlavičkoval v gólové pozici těsně nad. Do kabin se tedy šlo za nerozhodného stavu.

Po změně stran se obraz hry změnil. Kapličtí přidali, byli lepším týmem, ale hosté rozhodně nehodlali prodat kůži lacino. Hrálo se v tempu, více příležitostí ovšem měli domácí. Ti předvedli pohlednou kombinaci, na jejímž konci byl Řežáb, který přiťukl míč Kačírkovi, ten však z vápna mířil jen do míst, kde byl připravený gólman Pauer. Když to tedy nešlo ze hry, pomohla spartakovcům standardní situace. Po hodině hry rozehráli rohový kop nakrátko, Janura vrátil míč Kačírkovi, následoval přesný centr, zadáci hostů nezachytili náběh Gondeka, a ten tvrdou hlavičkou nedal Pauerovi šanci – 2:1.

Pak následoval úsek hry, kdy hráči obou týmů často chybovali v rozehrávce a další šance nepřicházely. Až v 73. minutě mohli domácí své vedení navýšit. Micák kolmou přihrávkou vybídl ke skórování Smolena, ten zprava pronikl do vápna, přízemní ránu ale stačil Pauer vyrazit. Hosté byli nejblíže k vyrovnání o pět minut později, kdy si Hanousek vyměnil míč s Hanzalem, z pravé strany se dostal až před brankáře, ale hrdinou okamžiku se stal gólman Bílý, který vytáhl parádní reflexivní zákrok a uhájil jednobrankové vedení svého týmu. Ve slibných příležitostech se poté ocitli domácí Svoboda i střídající dorostenec Marek, ale oba dopadli stejně, když zakončili nepřesně. To však již Kaplické mrzet nemuselo, protože nakonec další těžké střetnutí zvládli, vytěžili všechny tři body a upevnili si vedoucí příčku v tabulce.

Sestava Kaplice: J. Bílý – Hejna, Janura, Motz, Gondek – Krauskopf (87. P. Pulec), Kačírek, Micák, O. Svoboda – J. Smolen (76. F. Marek), Řežáb (90. Štrbačka).

Nová Ves/Brloh – Netolice 4:0 (2:0), branky: 23. J. Postl, 45. Fischer, 72. J. Pouzar, 76. Ďurica.

„Vysoká výhra je dílem zlepšeného přístupu našich hráčů. Po sérii špatných výkonů jsem musel hráčům promluvit do duše a naštěstí si to vzali k srdci. V pěkném a divácky zajímavém zápase byl k vidění souboj gólmanů. Netolický brankář sice dostal čtyři branky, ale nejméně čtyři další naše tutovky chytil. Výborně chytal i Erik Poula, který předvedl také řadu parádních zákroků. Klidně to mohlo skončit osm čtyři. My jsme ovšem byli bojovnější a chtěli víc vyhrát," řekl tentokrát spokojený kouč Karel Švarc.

Sestava Nové Vsi: Poula – Klein, Jiří Anderle ml., Wohlgemuth, Vejvoda – J. Pouzar (80. M. Sekera), Jiří Anderle st., Vlček, J. Postl – Ďurica (85. Hüttner), Fischer.

Borovany – Velešín 2:0 (1:0), branky: 2. Kubíček z pen., 59. Faktor.

„Hned z první akce se pískala proti nám přísná penalta za faul Šafránka. Pak jsme sice převzali iniciativu, ale velké problémy nám dělal těžký podmáčený terén. Přesto jsme postupně měli několik vyložených šancí, ale v koncovce jsme zase selhali, a to včetně těch nejzkušenějších. Nejblíž k vyrovnání jsme byli na začátku druhé půle, ale Kukačka po sólu nastřelil jen tyč. Domácí po brejku přidali druhý gól hlavičkou snad nejmenšího hráče na hřišti. Ještě osm minut před koncem velké emoce vzbudil neodpískaný penaltový zákrok na Kollára. Bodovat se dalo, nemáme ale nic a potřebujeme zabrat příště doma s béčkem Roudného," ví velešínský asistent Stanislav Kysela.

Sestava Velešína: Kothánek – Z. Šafránek (84. J. Šafránek), J. Zatloukal, Opekar, Zimek (78. Šebesta) – Rozkošný, Falc (65. Trummer), Kollár, Chovanec – Kukačka, Kopecký (84. Šváb).

Libor Granec, Karel Vosika