Druhým okresním zástupcem v oblastní fotbalové I.A třídě je po nováčkovi z Větřní v této druhé nejvyšší krajské soutěži již vcelku zavedený oddíl FK Nová Ves/Brloh, na jehož účinkování v první polovině sezony se dnes podíváme.

Novoveští v předchozím ročníku 2013/14 krajské I.A třídy vybojovali historicky nejlepší výsledek, když v konečném účtování obsadili vynikající bronzový stupínek. Nástup do v pořadí již čtvrté sezony v této soutěži pak také nenaznačoval, že se nad týmem postupně začnou stahovat černé mraky. V prvním kole si náš zástupce sice zapsal prohru v Sezimově Ústí, ale hned v dalším dějství zdolal na domácí půdě nepříjemné Čtyři Dvory. Jenomže pak přišel debakl v Borovanech, který naznačil blížící se potíže. Po domácím nezdaru s nováčkem z Jindřichova Hradce už Novoveští klesli ke dnu tabulky, odkud se již nevyškrabali až do konce podzimu, i když například přivezli cenné tři body z horké chýnovské půdy. V předehrávce jarního kola náš tým inkasoval pověstného „bůra" ve Čtyřech Dvorech a podzim zakončil na sestupové třinácté příčce, což jasně značí nadcházející perné záchranářské jaro.

Půle pod lupou

Fotbalisté FK Nová Ves / Brloh v podzimní části oblastní I.A třídy ze čtrnácti zápasů v béčkové skupině jen třikrát vyhráli, jedinkrát se o body se soupeřem podělili a rovných deset duelů prohráli. V celkovém součtu tedy nastřádali hubených deset bodů a dosáhli vysoce pasivního skóre v poměru 19:45. To je veliký rozdíl oproti předchozímu úspěšnému podzimu, kdy naopak získali velmi dobrých 21 bodů, skóre měli kladné v poměru 39:35 a figurovali v klidném středu na sedmém místě průběžné tabulky.

Doma: Ani dříve pevná domácí tvrz Nové Vsi se specifickým rozměrově menším hřištěm nebyla v této sezoně zatím takovou výhodou. Hráči našeho týmu před svými fandy vyválčili ze sedmi utkání stejný počet bodíků za dvě výhry a jednu remízu, čtyřikrát doma padli. Ve druhém dějství zdolali Čtyři Dvory 2:0 a pak ještě v desátém kole těsně přestříleli budějovickou Slávii 3:2. Podělili se ještě s Dobrou Vodou (1:1), ale prohráli střetnutí s oběma nováčky z J. Hradce 0:2 i Větřní 2:3, stejným výsledkem 2:3 skončila partie s Bavorovicemi a po utkání s lídrem z Plané nad Lužnicí si zapsali hokejový debakl 3:9.

Venku: Ze sedmi venkovních vystoupení přidali Novoveští na konto jen tři body za výhru 2:0 v Chýnově v pátém dějství. Šestkrát na půdě soupeřů pak vyšli naprázdno, a to po prohrách v Sezimově Ústí 2:4, v Borovanech 2:6, Hrdějovicích a na půdě béčka divizního Roudného (oba 0:4), na trávníku Lokomotivy Č. Budějovice 0:2 a v jarní předehře ve Čtyřech Dvorech 0:5.

Branky: O devatenáct podzimních zásahů Nové Vsi se podělilo celkem osm hráčů. Kanonýrskou taktovku opět drželi dva osvědčení střelci, a to Milan Ďurica a Martin Fischer. Prvně jmenovaný se na podzim trefil sedmkrát a druhý pětkrát. Ostatní spoluhráči už jen paběrkovali.

Další góly: 2 – Vejvoda, 1 – J. Postl, Marek Wohlgemuth, Hüttner, J. Pouzar, Šána.

Penalty: Fotbalisté FK Nová Ves/Brloh měli na podzim celkem pětkrát výhodu pokutového kopu. Třikrát si míč na puntík stavěl kanonýr Ďurica, ale pohříchu uspěl pouze jednou. Ve druhém kole mířil z pokutového kopu mimo tyče, což ale nakonec nevadilo, neboť Novoveští vyhráli 2:0. V sedmém kole v Hrdějovicích pak Ďurica z desítky nevyzrál na brankáře Spěváka. Reputaci si napravil až ve dvanáctém kole, kdy se nemýlil v duelu s Bavorovicemi, ale k odvrácení porážky jeho gól stejně nepomohl. Dvakrát se pak penalty chopili netradiční exekutoři – a uspěli. V osmém kole doma proti Dobré Vodě se nemýlil Pouzar, ve třináctém dějství mírnil prohru s lídrem z Plané proměněnou desítkou matador Šána.

Proti Nové Vsi se pískal na podzim pokutový kop dvakrát a dobrovodský Granov i plánský Trčka z puntíku neomylně skórovali.

Karty: Jedním z mála pozitiv v podzimním účinkování týmu FK Nová Ves/Brloh byla poměrně disciplinovaná hra. Pouze jediné utkání nedohrával náš tým v kompletním počtu jedenácti hráčů, když v desátém kole byl při duelu s budějovickou Slávií už v 50. minutě vyloučen brankář Poula. To nakonec nevadilo, neboť Novoveští uhájili těsné vedení 3:2 až do úplného konce utkání.

V zápasech s Novou Vsí pak stejný trest na podzim nepotkal ani jednoho hráče ze soupeřících týmů.