U příležitosti padesáti let ženského fotbalu v Kaplici byly na divizní derby kaplického družstva s tradičním rivalem z Borovan pozvány bývalé hráčky týmu Slavia Pramen Kaplice, které na přelomu šedesátých a sedmdesátých let šířily ženský fotbal nejen po české zemi, ale i v mnoha částech Evropy, čímž přispěly k propagaci jak fotbalu, tak i Kaplice samotné.

Bohužel, sice z objektivních příčin nakonec sešlo z plánovaného otevření hlavního hřiště po rekonstrukci, přesto účast bývalých kaplických fotbalistek byla velice hojná. Před zápasem bývalé hráčky obdržely z rukou kaplického místostarosty Libora Lukše a předsedy FK Spartak Jaroslava Křivy upomínkové předměty.

Kaplice – Borovany 4:0 (1:0)

Možná i pod dojmem slavnostních událostí začaly kaplické fotbalistky derby zápas velice aktivně. Už ve 3. minutě po centru Petříkové zakončovala těsně mimo Matoušková. O chvíli později centrovala z pravé strany Matoušková a Pálková v gólové pozici hlavičkovala také nad. V 7. minutě se už skóre měnilo. Praizlerová přesnou kolmicí vyslal na zteč Zuzanu Matouškovou, která střelou o vzdálenější tyč nedala brankářce Tomšů šanci – 1:0.

V dalších minutách se pak hra začala více vyrovnávat. Slibnou příležitost k vyrovnání měla v 19. minutě hostující Vonková, mířila však nad branku Spartaku. Zhruba od poloviny prvního poločasu se pak zase jazýčky na miskách vah začaly převažovat na domácí stranu. Ve 26. minutě se na levé straně uvolnila Bartoníčková, ale tvrdou ranou z úhlu jen vyprášila rukavice brankářce Tomšů. V 32. minutě přišel rohový kop Spartaku a po centru Matouškové hlavičkovala ve vyložené šanci Vaňková rovněž nad. Vzápětí po pěkné akci Tošilové s Petříkovou zakončovala Bartoníčková pouze do míst, kde byla připravená Tomšů. O pár minut později mířila Bartoníčková lépe, trefila však jen tyč borovanské svatyně. Poslední příležitost první půle měla po centru aktivní Bartoníčkové hlavičkující Vaňková, ale Tomšů nepřekonala.

Co se nepovedlo domácím fotbalistkám na konci první půle, podařilo se jim krátce po změně stran. Uběhly jen tři minuty, když byla ve vápně faulována Pálková a pískala se penalta. K jejímu provedení se postavila kapitánka Pavla Petříková, její střelu dokázala Tomšů vyrazit, ale domácí exekutorka dorážkou přece jen dostala míč do sítě – 2:0.

Dvougólové vedení kaplické fotbalistky uklidnilo. Již se nemusely tlačit do bezhlavého útočení a náskok jim dával určité jistoty. Navíc po hodině hry dokázaly Kapličandy potrestat chybu v borovanské defenzivě. Ve vlastní šestnáctce trefila při odkopu jedna z bránících hráček míč tak nešťastně, že na druhé tyči byla u balonu před vybíhající Tomšů dříve Monika Pálková, která přehlavičkovala hostující gólmanku na 3:0.

V sychravém podzimním počasí pak utkání spělo ke zdárnému konci pro kaplické barvy. Deset minut před koncem Vaňková našla za chybující obranou hostů Praizlerovou, ta šla sama na brankářku, ale v koncovce si na Tomšů vylámala zuby. V poslední minutě Kapličandy přece jenom čtvrtý gól přidaly. Na pravé straně se k míči dostala Važanová, posunula do běhu Pavle Petříkové, ta se dostala až do střelecké pozice a umístěnou ranou k bližší tyči upravila na konečných a zasloužených 4:0.

Po vítězném utkání nechyběla ani děkovačka s přítomnými diváky. Závěrečné společné foto všech zúčastněných hráček a bývalých fotbalistek Slavie Pramen celé sváteční odpoledne kaplického ženského fotbalu uzavřelo.

Fakta – branky: 48. a 90. Petříková, 7. Matoušková, 60. Pálková, bez karet, rozhodčí Hladík, 75 diváků.

Sestava Kaplice: Petržalová – K. Jedličková, Vávrová, Vaňková, Vocedálková, Matoušková, Praizlerová, Bartoníčková, Tošilová, Petříková, Pálková, střídala: Važanová.

Libor Granec