Třiadvacáté pokračování nejnižší oblastní fotbalové soutěže – I.B třídy – přineslo hned dvojici okresních derby, v nichž se v obou případech radovali hosté.

Zbývající pátý zástupce regionu z Chvalšin hostoval v Dřítni a vrátil se s nepořízenou.

Posun Spartaku

Frymburk – Kaplice 0:2 (0:1), branky: 38. Janura, 66. Kebl. Souboj dvojice nejvýše v tabulce postavených týmů z regionu vyzněl pro Kaplické, kteří potvrdili minulou vysokou výhru nad Vyšším Brodem, od Lipna odvezli všechny body a polepšili si ze šestého místa až na čtvrté. Frymburští si naopak osmou prohrou v sezoně o jedno místo pohoršili, a to na šestou příčku.

Aktivnější spartakovci šli do vedení sedm minut před pauzou, kdy kapitán Lesňák na pravé straně vybojoval zdánlivě ztracený míč, posunul Danielovi, jehož prudký centr odvrátili domácí zadáci jen k nabíhajícímu Janurovi, který z první uklidil balon k tyči – 0:1. Druhý gól padl po spolupráci Gondeka s Keblem, který ač tísněn Flöringem vystřelil do protipohybu brankáře Vítka – 0:2.

Trenér Vlastimil Mertl (Frymburk): „Hrálo se o první místo mezi okresními mužstvy a Kapličtí nás porazili především díky lepší koncovce. Jinak byl zápas celkem vyrovnaný. My sice měli místy mírnou převahu, ale spíš platonickou. A šance, které jsme si vytvořili, a nebylo jich tentokrát mnoho, jsme neproměnili. Prakticky nás vychytal brankář Říha. Kaplice má výborný tým a body si odvezla naprosto zaslouženě. Divím se, že není na postupových příčkách. My měli opět problémy se sestavou a chyběl především Koršala, který je zraněný z minulého zápasu. Příště nás čeká derby v Loučovicích a já věřím, že ztracené body získáme tam. Radost mi udělali naši mladíci, kteří zaskočili a odvedli poctivé výkony."

Trenér Bohdan Malický (Kaplice): „První půle byla z naší strany nervózní, jako bychom se báli hrát. Přesto jsme si vypracovali pár slibných šancí a jednu zkušeně využili. Ve druhém poločase jsme se zlepšili, kontrolovali hru, přidali pojistku a zaslouženě vyhráli. Vyzdvihnu Říhu, který v závěru vytáhl výborný zákrok a nepřipustil ještě případnou nervózní koncovku. Pochvalu ale zaslouží všichni. Chceme vyhrát i zbývající zápasy a budeme čekat na zaváhání Nové Vsi. Dostat se na bednu je náš cíl!"

Sestavy – Frymburk: Vítek – R. Mertl, Šisler, D. Račák, M. Račák, Malina, Flöring, Matuš, Tichovský, Budík (72. Pavlík), Rillich, Kaplice: F. Říha ml. – Štrbačka, Hami, Kuchař, Gondek, Daniel, Kebl, Micák, Řepa (62. F. Marek), Janura (90. Pál), Lesňák.

Obrátka Vltavy

Vyšší Brod – Loučovice 2:4 (2:2), branky: 1. Gondek, 4. Krauskopf – 33. Karták z penalty, 35. Toman, 57. Sojka, 86. Kališ. Na vyšebrodském trávníku se naopak podávala derby partie ze spodku tabulky, v níž sice předposlední domácí už po necelých pěti minutách vedli o dva góly, ale nakonec se radovali Loučovičtí, kteří si devátou výhrou v ročníku podrželi nesestupovou jedenáctou příčku.

Trenér Jan Straka (Vyšší Brod): „Loučovičtí mi na začátku přišli, jakoby se právě u nás mělo rozhodnout o sestupujícím. Soupeř do zápasu vstoupil bojácně a my toho využili k rychlému vedení. První půle pak byla celkem vyrovnaná, ale co jsme zase předvedli v té druhé, za to jsme si body nezasloužili. Ještě za stavu dva tři navíc neproměnil Lukáš Rapčan penaltu. Soupeř už ale byl rychlejší, agresivnější, vyhrával souboje a zaslouženě vyhrál."

Trenér Jiří Hošek (Loučovice): „Prohrávat ve čtvrté minutě o dva góly, to je skoro na ručník. Naštěstí máme Tomana, který by si nechal i zlámat nohy, aby neprohrál. Do půle jsme hlavně jeho zásluhou srovnali a ve druhém poločase pak dokonali obrat. Celý tým to nakonec zvládl."

Sestavy – Vyšší Brod: D. Rapčan – Šerhakl (84. F. Filip), Klíma, Prochaska, Dibďák, Bäuml, L. Rapčan, Rohlík, Krauskopf, Račák (79. Marek), J. Gondek, Loučovice: Hüttner – Toth, Černý (72. Zbořil), Sojka (86. V. Matulík), Kališ (89. Dočkal), Toman, Dudla (79. Fejtek), Žák, Koutský, Karták (63. Ardó), Šíma.

Bez gólu i bodu

Dříteň – Chvalšiny 1:0 (0:0), branka: 67. Moudrý. Souboj ze spodku mezi dvanáctým a desátým týmem tabulky rozhodla jediná trefa, kterou v polovině druhého dějství zaznamenali Dříteňstí.

„Byli jsme ve slátané sestavě a navíc po cestě havarovalo v Budějovicích jedno auto. Dříteň byla asi nejhorší jarní soupeř, ale ze dvou střel dala jeden gól, zatímco my opět zahazovali, co se dalo," posteskl si chvalšinský kouč Zdeněk Čarek.

Sestava Chvalšin: Cába – Nymsa (71. P. Postl), Holas, Motz, Kamenský, M. Postl, Sluka, Zwifelhofer, Fic (46. Matoulek), Hynšt, Fučík.