Tentokrát se nehrálo okresní derby, naše týmy vesměs hostovaly na trávnících soupeřů – a na konto přibyly hubené tři bodíky za nerozhodné výsledky. Zasloužily se o to doma béčko krumlovského Slavoje, venku pak rezerva kaplického Spartaku a Velešín.

Třikrát dělba bodů

Zliv – Kaplice B 1:1 (1:1). Již v pátek odehráli svůj zápas Kapličtí. Jasnými favority však byli domácí, kteří v předchozích dvou duelech neokusili hořkost porážky, zatímco spartakovci dvakrát vysoko prohráli. A v těchto kolejích se odehrával i úvod duelu. Domácí byli aktivnější, měli míč častěji na kopačkách a po deseti minutách šli do vedení. Po akci Kišše se na vápně dostal k balonu Kubeš a umístěnou střelou po zemi poslal míč přesně k pravé tyči – 1:0.

Obraz hry se pak změnil zhruba po dvaceti minutách, kdy poprvé zahrozili i hosté. To O. Kouba našel Preuslera, který posunul na nabíhajícího Doubravu, jenž však z dobré pozice mířil nad. Hosty však tento moment povzbudil a jejich zlepšená hra slavila zanedlouho úspěch. Ve 23. minutě z pravé strany centroval Kubík, na přetažený balon si počíhal nehlídaný Valíček, jehož křížnou hlavičku stačil ještě Remta vyrazit, ale nepokrytý Ondřej Kouba dorazil do zívající domácí svatyně – 1:1.

O několik minut později se na levé straně pěkně uvolnil právě střelec vyrovnávacího gólu Kouba, centr jeden z obránců odvrátil pouze ke Kubatovi, ten střílel bez přípravy, bohužel pro hosty branku Zlivi těsně minul. Na druhé straně pak kaplický brankář svůj tým podržel pět minut před přestávkou, kdy se zpoza šestnáctky ke střele odhodlal kapitán Rys, tečovaná rána směřovala přesně k tyči, ale Bílý konečky prstů míč vyškrábl na rohový kop.

Po změně stran domácí prahli po vstřelení druhého gólu, byli aktivní a tlačili se do útočení. Hosté ovšem pozorně bránili a navíc byli bojovní a obětaví. Ve slibné příležitosti se postupně objevili Kazík, dvakrát Rys a jednou Szabó, ale kaplická defenzíva vše vyřešila. A v poslední čtvrthodině se ke slovu dostali i hosté. Nejprve se na levé straně ve vápně uvolnil Valíček, přízemní ranou mířil na bližší tyč a Remta s problémy vyrazil. Pět minut před koncem zakončoval domácí Szabó a tečovaná rána skončila vedle tyče. Po následném přetaženém centru od rohového praporku měl gól na hlavě Zrun, i on však mířil mimo.

Samotný závěr zápasu pak zvládli Kapličtí takticky na jedničku. Sérií tří rohových kopů a s pomocí střídání již domácí do tlaku nepustili a připsali si na své konto první bod v nové sezoně. Vzhledem k počtu příležitostí je konečná dělba ztrátou pro domácí. Na druhou stranu je třeba ale říci, že hosté zahráli zodpovědně a obětavě, mnohdy měli i štěstí, ale tomu šli naproti a odměnou jim je konečný cenný bod.

Sestava Spartaku: J. Bílý – Kubík, Motz, Sedláček, Zifčák, Doubrava, Kubata – Valíček, D. Smolen (90. Bauer), Preusler (90. Mil. Lhotský) – O. Kouba (66. Kebl). 

Sedlec – Velešín 2:2 (1:2), branky: 7. Pešek, 90. Michalec – 4. a 10. Frnka.

V očekávaném sobotním souboji dvojice aspirantů na čelní příčky se body dělily, i když do té doby stoprocentní zástupce našeho regionu na horké sedlecké půdě sahal po výhře, o kterou smolně přišel až v nastaveném čase.

„Máme problémy se sestavou a zase nám chybělo několik lidí. Přesto jsme na těžkém terénu začali dobře a po sólu Frnky šli rychle do vedení. Domácí za chvíli z podobné situace vyrovnali. Z přímého kopu Frnka přidal druhý gól a velkou šanci k pojistce měl Fišer, ale zblízka hlavičkoval těsně vedle. Tutovku měli i domácí a Kothánek vyrážel míč na tyč. Druhý poločas pak byl podobný. Soupeř nadále nakopával dlouhé míče a my měli z brejků asi tři nebo čtyři slibné šance. Jenomže Fišer a dvakrát střídající Šebesta domácího brankáře nepřekonali. V hektickém závěru se potom dvakrát vyznamenal Kothánek. Když už to vypadalo, že těsný stav udržíme, tak přišel sporný moment v první minutě nastavení. V souboji utrpěl Fišer krvavé zranění na hlavě, ale sudí pískal jeho faul, domácí rychle rozehráli a odražený míč napálili z vápna nechytatelně k tyči. Navíc byl Fišer za protesty vyloučen. Když to shrnu, tak na počet šancí je remíza spravedlivá, ale takto ztratit dva body je pro nás zklamáním," hodnotil velešínský kouč Stanislav Kysela.

Sestava Velešína: Kothánek – Šváb, J. Zatloukal, Opekar, Zimek – Rozkošný, Fišer, Grznárik, Hrmo (46. Šebesta) – Semerád, Frnka.

Č. Krumlov B – Trhové Sviny 0:0. V nedělní partii s exúčastníkem I.A třídy krumlovské béčko potvrdilo, že bude v tomto ročníku aspirovat na titul remízového krále. I třetí vystoupení slavojáků v nové sezoně totiž skončilo dělbou bodů. V zajímavější první půli měl dobrou šanci Peťule, ale jeho lob skončil nad. Neuspěli ani další pendl Špát nebo ve druhé půli Podskalský a Poláček. Na druhé straně pak Koláře vychytal Kejšar, který v závěru výbornými zákroky zachránil Slavoji aspoň bod.

Sestava Slavoje: Kejšar – Litvan, Kroupa, T. Weinhard (64. K. Zatloukal), Houska – Hermann (73. Carda), Poláček, Špát, Pimpara – Peťule, Podskalský.

Kvartet s prázdnou

Planá u ČB – Křemže 4:1 (3:0). Po dvou domácích zápasech vyjeli Křemežští v nové sezoně poprvé ven, když zavítali na trávník ambiciózního a dosud stoprocentního nováčka. A z Plané se vraceli s prázdnou, o čemž rozhodla hlavně jejich prachbídná produktivita v první půli a pro změnu téměř stoprocentní efektivita domácích. Ti šli do vedení už v 1. minutě dorážkou volného Berana. Pak ovšem hosté předvedli, jak si v koncovce naopak nepočínat. Dokonce třikrát se ocitl tváří v tvář domácímu brankáři Rolník, ale dvakrát si na Nováčkovi vylámal zuby a jednou mířil mimo. Do samostatného nájezdu se po vyhnutí ofsajdové pasti prosmýkl i Chromý, zkusil brankáře přelobovat, ale ani on neuspěl. A domácí trestali. Po čtvrthodině zakončil brejk přesnou hlavičkou Balogh, který pak gólem do šatny ze 42. minuty přidal i uklidňující třetí gól.

Hosté do druhé půle přeskupili řady, měli více ze hry, ale po hodině hry z kopačky Adámka inkasovali počtvrté. Alespoň čestný úspěch přišel v 70. minutě, kdy Chromý z přímého kopu vymetl šibenici domácí svatyně – 4:1. Střídající Stráský ještě zblízka hlavou minul, víc už hosté nestihli a po třech kolech jsou s jedním bodem desátí.

Sestava Křemže: Končok – Schober, Koch, Pech (46. Matějka), Brabec (69. Stráský) – Skopec (46. Fučík), Novotný, Chromý, Snížek – K. Rolník (53. Panský), Kaňka (84. Stejskal).

K. Újezd – H. Planá 8:1 (3:0), branky: Arnold 3, Píšek 2, Prokop, Svobodný, Šebelka – V. Ryneš mladší. Hornoplánští po minulém domácím nezdaru s Nemanicemi (1:6) utrpěli ještě vetší debakl, když v nedělní partii na hřišti Kamenného Újezdu inkasovali potupnou osmičku a navíc přišli o Kostínka, který byl po necelé hodině hry po dvou žlutých vyloučen.

„Je pravda, že odešli někteří hráči, ale stále hrají ti, co nastupovali i minulou sezonu. Jenomže děláme neskutečné chyby v obraně, nedodržují se domluvené pokyny a na hřišti chybí lídr, který by ostatní takzvaně vybláznil. Kluci mezi sebou nekomunikují, a tak se fotbal hrát nedá," jasně říká zklamaný hornoplánský trenér Karel Souček.

Sestava Smrčiny: Taranza – Kostínek, Ryneš st., Wirth, Mražík – Adam Kvasnička, Z. Šlak, Kordík (46. Švábirt), Aleš Kvasnička – Koritar, Boháč (60. V. Ryneš ml.).

Dříteň – Frymburk 2:0 (0:0), branky: Slepička z penalty, Smékal.

Frymburští v nové sezoně ještě nebodovali a nezměnilo to ani utkání na horké dříteňské půdě. Při tom zejména v první půli byli hosté lepší a už v úvodu měl velkou šanci Matuš. Na druhé straně se po neodmávaném ofsajdu dostal do sóla domácí kanonýr Klimeš, ale netrefil branku. Hned dvakrát pak byl v samostatném nájezdu frymburský Rillich, ale jednou ho vychytal domácí gólman a podruhé hostující mladíček prováhal rozhodující chvíli ke střele a o míč přišel. A pak začal na hřišti úřadovat arbitr, který postupně okartoval pět frymburských hráčů. Rozhodčí pak vzal režii zápasu do rukou v 70. minutě, kdy domácí zahrávali standardku, míč ve zdi trefil ruku bránícího Ribára – pískala se penalta a navíc byl hostující hráč po druhé žluté vyloučen. Střelec Slepička se nemýlil a dal na 1:0. Za dalších pět minut přidali domácí po rohu druhý gól – a bylo rozhodnuto…

„K takové frašce není třeba komentáře. Odjeli jsme sice bez bodu, ale musím celý tým pochválit za předvedený výkon a jsem rád, že to kluci ustáli a dohráli jsme aspoň v deseti. Mrzí mě pouze neproměněné šance z první půle, které byly stoprocentní. Výkon „nerozhodčího" hodnotit nebudu, protože by to nebylo publikovatelné," od plic si ulevil frymburský kormidelník Vlastimil Mertl.

Sestava Šumavy: Vítek – J. Grohman, Šisler, M. Grohman (27. Kaňa), R. Mertl (63. Malák) – Koršala, D. Račák, Ribár, Matuš (85. Prchal) – Rillich, Budík.

Nemanice – Malonty 4:0 (1:0), branky: Motl, Nevosad, Bláha z penalty, Kasper.

Malontský nováček měl na hřišti v sezoně stoprocentního favorita k prvním bodům daleko, i když po první půli ještě držel nadějný stav. Bylo to však díky špatné koncovce domácích, která držela Hraničář nad vodou. Hostům nelze upřít snahu, ale Nemaničtí byli prostě lepší a po pauze přibalili našemu týmu na cestu ještě tři branky, včetně proměněné penalty nařízené za faul ve vápně.

Sestava Hraničáře: Přibyl – Beutl, Gocala, R. Svatoň, Kaločai – D. Svatoň, Rybár (78. Městecký), Beneda, Šálek – Žalud (70. Krnínský), Koller (30. Setla).

Karel Vosika, Libor Granec