Smlouvu na jeden a půl roku totiž v úterý na Střeleckém ostrově podepsal osmatřicetiletý Tomáš Řepka, ještě donedávna velká opora pražské Sparty a bezesporu jedna z největších hvězd současného českého fotbalu.

S velkým fotbalem pozdější český reprezentant začínal na ostravských Bazalech, odkud přestoupil do Sparty. Zahrál si i v renomovaných ligách v zahraničí: v Itálii hájil tři roky barvy Fiorentiny a v Anglii pět let oblékal dres West Hamu.

Příchod velezkušeného fotbalisty, jenž dle řady expertů stále patří v lize k nejlepším, si pochvaluje i trenér František Cipro. „Věřím, že nám pomůže jak na hřišti, tak v kabině. Je to vůdčí typ hráče, jaký nám chyběl,“ vyzdvihuje.

Na spolupráci s Řepkou se těší i hráči Dynama. „Naším prvotním cílem je záchrana a Tomáš nám k ní může pomoci. Proto je u nás vítán,“ zdůrazňuje Roman Lengyel, jenž by měl s Řepkou vytvořit novou stoperskou dvojici.

Řepkův příchod povětšinou vítají i fanoušci Dynama. „Já si stojím jedním – flákače a nekopy naší sestavy na tréninku i na place srovná do latě, na to vemte jed. Marketingový přínos je také jasný a herně uvidíme od prvního zápasu,“ poznamenal na klubovém webu Dynama jeden z příznivců, podepsaný jako Macháček. „Po osobnosti a velkém přestupu jsme léta volali, teď ho máme a měli bychom rovnou z voleje nadávat? To je trochu přitažené za vlasy,“ dodal na adresu těch fanoušků, kteří Řepkův příchod vítali s rozpaky.

Také v Dynamu bude Řepka hrát s tradiční dvojkou. „Jsem tomu rád a doufám, že tu dvojku nemám jen pro vás, novináře, že mi zůstane,“ pousmál se Řepka na úterní tiskovce. „Ta dvojka byla jasná,“ ujistil ho vedle sedící šéf klubu Karel Poborský, dle něhož se Řepka zřejmě brzy stane i lídrem týmu. „Je to logické, neboť Tom pro mě pořád je fotbalista evropského formátu,“ dodal.

Zmínil se též o tom, že Řepka se vlastně ocitl v podobné situaci, v jaké před časem byl i on. „Dostal na Spartě stejnou motivaci jako kdysi já. Vycítil jsem u Toma obrovskou chuť ukázat, že stále ještě na špičkový fotbal má.“

Že by delší herní pauza měla pro něj být nějakým velkým hendikepem, si Řepka sám nemyslí. „Vždyť já poslední zápas hrál 31. prosince,“ s úsměvem připomněl svůj start v silvestrovském fotbálku starých gard Sparty a Slavie. „Oťukal jsem si to a zjistil, že to až tak hrozné nebude.“ Poté už vážně dodal, že čtyřměsíční pauza sice je dost dlouhá, že ale věří, že i s tím si poradí. „Mám navíc měsíc na to, abych se do toho zase nějak dostal.“

Na dotaz, zda nebude drhnout spolupráce s trenérem, Ciprem, který má slávistické srdce, zatímco Řepka je zarytý sparťan, s pousmáním zareagoval Karel Poborský. „Někde jsem si přečetl, že si trenér posteskl, že já s Tomášem a Romanem Rogozem jako sparťani jsme už tady v převaze …“

Hned po tiskovce Řepka odjel za svým novým mužstvem na soustředění na Lipno.

Pár lidem na Spartě by rád ukázal, že fotbal stále umí

Po podpisu smlouvy odpovídal Tomáš Řepka na úterní tiskovce na desítky dotazů.

Proč jste si vybral zrovna Budějovice? Na Duklu nebo do Příbrami byste to měl blíž, ne?

Už to řekl Karel Poborský, ta jednání byla hodně pozitivní. Řekli jsme si, obě strany, co chceme, co si představujeme. A co jsme řekli, to platilo. Hlavní ale bylo, že Budějovice mi daly šanci pokračovat v lize a za to jsem moc rád. Udělám vše pro to, abych jim to mohl vrátit. Abychom se v lize posunuli co nejdříve nahoru.

Nechtěl jste někam daleko dojíždět, ale do Budějovic je z Prahy sto padesát kilometrů…

Já nevím, zda mám říct, za jak dlouho jsem tu včera byl… Ale vážně, stihnout se to dá, až tak daleko to zase není. V Praze do centra jedu často stejně dlouho jako do Budějovic. Navíc já se budu snažit co nejvíc času trávit v Budějovicích.

Měl jste vedle Plzně a Budějovic i další nabídky?

Něco bylo, třeba i Žižkov se ozval. Ale já to nijak neřešil, protože po té Plzni jsem byl tak zklamaný, že jsem už chtěl fotbalem seknout a hrát někde v Kotěhůlkách. Naštěstí Budějovice se ozvaly hned, navíc jednání bylo opravdu korektní a na super úrovni, proto jsem se dlouho nerozmýšlel a na jejich nabídku kývl.

Ani jednání o financích nebyla kamenem úrazu?

Já řekl svou představu, na to Budějovice samozřejmě nějak zareagovaly.Brzy jsme si ale plácli.

Se Spartou jste byl zvyklý hrát o titul, teď vás čeká boj o záchranu. Toho se nebojíte?

Já motivaci i ambice mám pořád, jinak bych tady neseděl. Navíc já si nemyslím, že by Budějovice měly hrát o záchranu. Jistě, v tabulce na tom nejsme nejlíp, a když budeme hrát o záchranu, tak o ni hrát budeme. Pro mě ale je důležité, že chci hrát, baví mě hrát, a tak se na sezonu moc těším. Samozřejmě i nějaké hráče tady znám a vím, jakým stylem Budějovice hrají. Ale hlavně chci říci, že od angažmá tady toho očekávám hrozně moc.

Jak se cítíte po fyzické stránce?

Měl jsem individuální tréninkový plán, chodil jsem běhat a posilovat. Pořád jsem se udržoval.

V Dynamu je dost mladých hráčů, nebudou vám muset vykat?

Asi narážíte na jeden rozhovor, kde jsem řekl, že mi určití hráči ve Spartě vykali. To ale byli kluci, kteří si ve svých šestnácti sedmnácti letech mysleli, že když jsou ve Spartě, jsou už velcí fotbalisti. A na ty já měl fakt spadeno…

Víte, že v lize hrají Budějovice poslední kolo na Spartě?

Hm, to bude asi hodně zajímavý zápas… Jistě tam bude hodně nostalgie, neboť nebudu lhát, Sparta je v mém srdci a zůstane tam do konce života. Tak to cítím a tak to zůstane. Je ale docela možné, že v tu dobu bude situace v lize taková, že si budeme moci ten zápas užít. My, i Sparta. Možná, že bude vyprodáno a že by to mohl být pohodový zápas.

Budete chtít právě na Spartě ukázat, že fotbal stále umíte?

Určitě. Pár lidem ve Spartě bych to chtěl dokázat. Hlavně ale chci pomoci Budějovicím.

Nemáte obavu, že v Budějovicích nebudou jen vaši fanoušci?

Já nepočítám, že tu budou slavobrány a všichni mě budou vítat. Já vždycky měl lidi, kteří mě opravdu měli rádi, ale i ty, kteří mě nenáviděli.