Společným jmenovatelem hned několika turnajových měření sil budou oslavy sedmdesátého výročí založení fotbalového klubu FC Šumava Frymburk. A právě k této příležitosti spatří světlo světa velice zajímavá publikace, s jejímž autorem Ivanem Rillichem jsme ještě v období příprav hovořili.

„Za přípravku začal hrát syn a já v tom momentě začal s kronikou. Psal jsem výsledky i fotil. To bylo asi před třinácti lety,“ vrací se k prvním krůčkům v roli fotbalového statistika rodilý Pražák, kterého osud před dvaceti lety zavál k Lipnu, a pokračuje: „Postupně se do kroniky přidávaly výsledky mužů. Jako špatný historik jsem si ale práci komplikoval. Napoprvé jsem zapsal výsledky, pak jsem se musel do starých novin znovu vrátit a přidat navíc střelce. Napotřetí jsem ještě doplňoval béčko, což bylo nejsložitější,“ říká Ivan Rillich.

„Je dobré, že jsme takovou facku dostali včas,“ uvědomuje si po prohře s Hlubokou krumlovský trenér Václav Domin.
Krumlovský Slavoj v přípravě poprvé tvrdě narazil

Od těžkých začátků však byl už jen krůček k myšlence zpracovat do jedné knihy kompletní historii frymburského fotbalu, která právě letos slaví kulaté výročí. „Dal jsem si to jako cíl, protože ve Frymburku nikdy nikdo takovou práci nedělal. Musel jsem začít jezdit do archivů v Krumlově i Budějovicích a tam jsem zjistil, že třeba v padesátých letech sport z novin prakticky vypadl. To měly přednost brambory,“ se smíchem se Ivan Rillich ještě jednou vrací ke startu před přibližně dvěma a půl lety a dodává: „Navíc fotbal se po výtopě Lipna a zaplavení starého hřiště u řeky na začátku šedesátých let ve Frymburku chvíli vůbec nehrál. A také pamětníků té doby už je dnes na živu málo. Obesílal jsem i jiné oddíly, zda u nich nejsou pamětníci. Bohužel, to mi nenávratně uteklo a přiznávám, že ve statistikách jsou i mezery. Na druhou stranu, jsem takový blázen, že jsem chtěl mít historii komplet, takže jsem musel počkat až do konce této sezony. Pak už byly termíny šibeniční a práce to byla někdy hodně hektická.“

Přátelské utkání staré gardy Spartaku Kaplice ve Čkyni.
Stará garda Kaplice si duel ve Čkyni užila

Z uvedených skutečností ovšem jasně vyplývá, že zájemci o historii fotbalu v regionu si ve zmíněné publikaci rozhodně přijdou na své! „Jsou tam stovky fotek, údajů, tabulek a přehledů střelců. Nedílnou součástí jsou pak krátké medailony se životopisy fotbalistů, kteří za Frymburk od roku 1947 až do současnosti hráli. Těch jsem poskládal bezmála dvě stovky,“ vypočítává autor a jedním dechem přidává doslova detektivní story: „Historicky nejlepším střelcem klubu byl Alexander Banda, který tady hrál na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Je zajímavé, že všichni o něm básnili, ale nikdo nevěděl, kde ho najít. Vypátral jsem ho až na Slovensku, v obci Dulovce. S manželkou jsme si pak udělali výlet ke Komárnu a když jsme na místo přijeli, tak se přihasil takový malý obtloustlý človíček. Už podle vyprávění pamětníků mi to bylo divné. Nakonec se ukázalo, že to je bratranec toho pravého Alexandra, kterého jsem hledal. To byl opravdu pohodový pán, který na Frymburk vzpomíná velmi rád,“ vyzdvihuje.

Je ovšem pozoruhodné, že Ivan Rillich sám bohatou fotbalovou kariéru nezažil… „Hrál jsem pouze malou, ve velkém fotbalu to bylo jen pár epizod za frymburské béčko,“ směje se a závěrem jasně říká: „Nemám ambici, že v knize je až do nejmenšího detailu úplně všechno, ale snažil jsem se to dělat opravdu poctivě. A myslím, že lidé budou překvapení, co tam všechno najdou!“