Fotbalisté domácího Dynama v tomto klíčovém souboji o záchranu v nejvyšší soutěži podlehli Příbrami 0:1 gólem z penalty, kterou viděl na celém stadionu jako jediný snad jen hlavní rozhodčí Drábek, jenž předtím po dvou nesmyslných žlutých kartách už po půlhodině hry vyloučil domácímu týmu útočníka Řezníčka.

Hned po zápase šéf Dynama Karel Poborský novináře informoval, že budějovický klub si na tendenční řízení sudího Drahoslava Drábka bude oficiálně stěžovat.

Na tom, že námitky na způsob, jakým Drábek zápas řídil, jsou oprávněné, se shodla i sobotní vydání českých novin.

Nedělní Sport navíc přinesl i šokující informace Karla Poborského o tom, že už před pátečním zápasem budějovické hráče kontaktoval kdosi z Příbrami, aby prohráli. „Před zápasem za mnou přišli někteří hráči a říkali mi: Hele, já byl kontaktovaný, aby ten zápas dopadl blbě. Řekli mi to, aby se nedostali do podezření," citoval zmíněný deník Karla Poborského.

„Troufám si říct, že vím na sto procent, kdo to byl," dodal ještě Poborský, ale na otázku, zda má na mysli funkcionáře Romana Rogoze, jenž přešel v zimě z Č. Budějovic právě do Příbrami, odmítl někoho jmenovat.

K tomu se Karel Poborský ještě vyádřil i ve speciálním prohlášení, které zaslal i Deníku jižní Čechy. „Musím se ohradit proti dezinterpretaci některých médií ohledně mého údajného nařčení klubu FK Příbram a jejích představitelů z pokusu o ovlivnění zápasu. Po pátečním pozápasovém rozhovoru pro ČTK, ve kterém jsem kritizoval tendenční výkon hlavního rozhodčího (za čímž si stále stojím), jsem deník Sport informoval ještě o pokusu ovlivnit výkon některých hráčů. Na pravou míru musím uvést, že v žádném rozhovoru jsem nikdy nezmínil jakékoliv jméno osoby či klubu, jak je mi médii mylně vkládáno do úst," tvrdí bývalý český reprezentant.

„Informace o pokusu ovlivnit páteční zápas, které jsem získal, jsou velmi čerstvé, ale zároveň i tak závažné, a poprvé v mé fotbalové kariéře adresovány přímo mně, jakožto představiteli Dynama. Vzhledem k tomu jsem se proto rozhodl i přes absenci důkazů tuto informaci zveřejnit," vysvětlil Poborský ve svém pondělním prohlášení.

Ten už v dřívějším vyjádření pro nedělní Sport sdělil, že na půdě fotbalové asociace, v níž je členem výkonného výboru, okolnosti pátečního zápasu řešit nechce. „Zvažoval jsem to hodně, ale vzhledem k tomu, že nemám v ruce jediný důkaz, tak si to vyřeším sám. Dřív nebo později tihle lidé z fotbalu zmizí. Doba je doběhne," prohlásil šéf Dynama.

Vlastník FK Příbram Jaroslav Starka nařčení z jakéhokoli pokusu o ovlivnění utkání odmítl. „Musím se tomu jen smát. Neumím si představit, že by v dnešní době někdo někomu zavolal a chtěl po něm, aby vypustil zápas. Pro mě je tohle jen takové malé alibi Budějovic," řekl Sportu.

Utkání dle něj neprobíhalo tak tendenčně, jak tvrdí Jihočeši. „Tak hrozné to nebylo. Hráči soupeře byli vyhecovaní, což respektuji, ale vedlo to též k jejich neukázněnosti. Že nedostali ještě další dvě červené karty, byla jen benevolence sudího," řekl Starka.

Ten možná zastání nečekaně najde u komise rozhodčích, která totiž překvapivě nevyloučila, že Drábek pokutový kop proti Dynamu mohl nařídit v souladu s pravidly. Inkriminovanou situaci však nejprve hodlá probrat právě s Drábkem, až pak k situaci zaujme konečné stanovisko.

„Dosud žádný televizní ani video záznam nezaznamenal situaci a prohřešek, za který rozhodčí pokutový kop nařídil. Většina sdělovacích prostředků si vybrala a prezentuje situaci těsně po zahrání rohového kopu a vydává ji jako důkaz, že to je onen rozhodující okamžik. Tam k žádnému přestupku, za který by měl být nařízen pokutový kop, nedošlo. K situaci mělo dojít několik sekund poté," konstatuje pondělní prohlášení komise rozhodčích.

Aféru hodlá řešit i vedení Fotbalové asociace ČR. „Tak vážné obvinění mě samozřejmě nenechává klidným," zdůraznil předseda asociace Miroslav Pelta a dodal, že hned po neděli se bude snažit Poborského kontaktovat. „Chci, aby mi řekl, co tím myslel, jakým směrem uvažuje. Určitě se tím budeme zabývat," řekl.

Okolnosti, které skandální páteční zápas provázejí, začne podle České televize na základě Poborského vyjádření řešit protikorupční policie. „Dlouhodobě se problematikou fotbalu zabýváme, takže se samozřejmě i touto zveřejněnou informací budeme zabývat," sdělil ČT mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Jasno mají fanoušci Dynama, kteří jsou na hlavního arbitra Drábka hodně nazlobeni. „My máme místa za brankou, před níž se všechny sporné situace udály, takže jsme vše dobře viděli," řekl Deníku bývalý kanonýr Dynama Ladislav Novák. „Od začátku zápasu pan Drábek pískal jednoznačně pro Příbram, veškeré sporné věci jen v její prospěch," podtrhl Novák, který zpochybnil obě žluté karty pro Řezníčka. „První viděl za pád ve vápně, přitom to byla na něj jasná penalta. Dobře se uvolnil a bek ho rukou stáhl. Proti Dynamu naopak pískl penaltu, když brankář vyrážel míč. Prostě byl to podraz, jaký se nevidí ani v okresních soutěžích," zlobil se Novák, jenž po skončení své bohaté fotbalové kariéry působil ve fotbale i jako trenér a funkcionář a v důchodu píská spíš pro potěchu v okrese soutěže mládeže.

„Ve fotbale se pohybuji už skoro šedesát let, ale něco podobného jsem ještě nikdy nezažil," uzavřel Novák, jenž je i dlouholetým čtenářem a abonentem našeho listu.

Juniorka Dynama vyhrála s Bohemians

V pondělním kole ligy juniorů v kopané mladíci Dynama vyhráli na Složišti s Bohemians 3:1, zato junioři Táborska jeli z Jablonce s debaklem.

DYNAMO ČB – BOHEMIANS 3:1 (2:1) – V rušném zápase si první slibnou příležitost vypracovali domácí, Repa ale svůj odvážný průnik z pravé strany do vápna zakončil střelou přes celou bránu vedle tyče. Poté ale domácí polevili a dvakrát dali šanci k vyniknutí svému brankáři Rojíkovi, jenž vychytal ve dvou tutovkách Budinského – a navíc mu ve 22. min. po Špilárově ráně pomohlo břevno. Dvě minuty nato i Rojík se jen ohlédl za míčem, který za jeho záda poslal tvrdou střelou Žaloudek – 0:1. Domácí pak zapnuli na plné obrátky a během několika vteřin dvěma góly skóre otočili: na 1:1 pálil po tečové ráně Slavík, vzápětí po dlouhém výkopu Rojíka utekl Vaněk a ideálně uvolnil Repu, jenž si věděl rady – 2:1. Na začátku druhé půle propásl velkou šanci Zeba, jenž zachytil na hranici pokutového území hostujícího celku nevydařenou rozehrávka brankáře Kurua, pálal ale vedle vzdálenější tyče. V 58. minutě se prosadil důrazný Vaněk, jehož první ránu brankář Kuru nohou stačil vyrazit, obránce Ptáček ve snaze míč odkopnout trefil břevno a Vaněk pohotově balon odražený balon vrátil do sítěs a zaslouženou výhru Dynama pečetil. „Jsme rádi, že po měsíci jsme zase konečně zvítězili. Pro hráče v kabině to jistě bude patřičná vzpruha," liboval si trenér Jiří Lerch.

Branky: 31. Slavík, 32. Repa, 58. Vaněk – 25. Žaloudek. ŽK: M. Held. Diváci: 50. Rozhodčí: Pechanec – Pospíšil, Průcha.

Dynamo: Rojík – A. Dvořák (81. Straka), Sláma, Riegel, P. Dvořák – Slavík, Čadek (86. J. Held), Zeba (68. Cihlář), Petráň (76. Staněk), Repa (82. M. Held) – Vaněk.

JABLONEC – FC TÁBORSKO 7:1 (5:0) – Už po první půli bylo o osudu zápasu jasno, hosté na soupeře nestačili. Jedinou vážnější šanci měl krátce po půli Vukadinovič, z vápna ale pálil těsně vedle tyče. Právě Vukadinovič byl za stavu 6:0 autorem čestného úspěchu svého mužstva, nicméně Jablonec pak přidal ještě sedmý gól – a 7:1, to už je pořádná nadílka…

Branky: 28., 29. a 60. Pavlata, 15. Hloušek, 32. Šídlo, 39. Jurča, 77. Hronek – 75. Vukadinovič. ŽK: Hronek. Rozhodčí: Nenadál – Hock, Krupa.

Táborsko: Fišan (46. Varyš) – Kukučka (35. Král), Holub, Kluzák, Hric, Vukadinovič, Voráček, Kutner (36. Čivič), Sazma, Turek, Smetana.