Kaplice B - Větřní 1:2 (1:1)

Favoritem taháku kola byli hosté, ale kaplická rezerva nehodlala prodat kůži lacino. Úvodní minuty byly poznávací a oťukávací, zlom však přišel po čtvrthodině hry, kdy nečekaně gólově udeřili domácí. Trestný kop z pravé strany zahrával D. Smolen, vydařený centr F. Kouba nedokázal usměrnit do branky, jenomže k míči se dostal zcela nepokrytý Faltus, jenž bez problémů doťukl do prázdné branky – 1:0.

Inkasovaný gól probral hráče větřínského lídra z letargie. Hned v následující minutě po trestném kopu Weinharda hlavičkoval nad branku Peťule. Zanedlouho přišla další standardní situace, z dálky napřáhl Weinhard, ale tečovanou střelu stačil Bílý vyrazit a před dotírajícími protihráči míč ukopl vleže na rohový kop. Po jeho rozehrání a následném přízemním centru Weinharda se už hosté radovali z vyrovnání, gól však nebyl uznán po ruce Hlásenského. Větřínští ovšem měli v těchto chvílích jasně navrch. Ve 20. minutě po nedorozumění stopera Románka s gólmanem Bílým mohl skórovat Hlásenský, rozvlnil však pouze boční síť. Vyrovnat mohl i hrající hostující trenér Ginzel, z hranice velkého vápna však po zemi mířil mimo. Pak Skok připravil gólovku Duškovi, ten ovšem v jasné pozici míč netrefil ideálně. Hosté se tak zaslouženého vyrovnání dočkali až pět minut před přestávkou. To si na kolmici do vápna naběhl Hlásenský, při pokusu o blafák byl faulován vybíhajícím gólmanem Bílým – a pískala se penalta. K ní se postavil Rudolf Weinhard a vyrovnal na poločasových 1:1.

I nástup do druhého poločasu pak vyšel hostům na jedničku a po čtyřech minutách hry se jim podařilo strhnout vedení na svou stranu. Na přesnou kolmou přihrávku si mezi domácí obránce naběhl Peťule a sám před brankářem si počínal velmi zkušeně – 1:2.

Hosté poté mohli své vedení několikrát pojistit třetím gólem, ale Ginzel pálil mimo a střelu Homera brankář Bílý vyrazil na roh. V 62. minutě po spolupráci Skoka s Ginzelem byl v šanci také Weinhard, ale Bílý tentokrát s dávkou štěstí míč vytěsnil.

Poté se začali více osmělovat i Kapličtí. V 69. minutě Smolen přesným pasem našel Faltuse, ten se ocitl ve výborné střelecké pozici, křížná střela se však mezi tyče větřínské branky nevešla. Definitivní pojistku mohl naopak na druhé straně přidat Peťule, po samostatném úniku měl však i on mušku vychýlenou. V posledních deseti minutách pro změnu mohli srdnatě bojující spartakovci vyrovnat – a hosté se strachovali až do konce. Pět minut před koncem po dlouhém výkopu brankáře Bílého se do šance prodral střídající Matouš Kouba, vyběhnutého Pavelku však překonat nedokázal. Vzápětí se po dalším obléhání hostující svatyně dostal na hranici vápna k odraženému míči Kubata, mířil k levé tyči, ale Pavelka tygřím skokem zachránil. A když po rohovém kopu M. Kouby hlavičkoval nad Faltus, skončilo utkání nejtěsnější výhrou Větřínských.

Lídr při derby šlágru prokázal nespornou kvalitu a měl v součtu více gólových příležitostí, o těsnou výhru se však strachoval až do konce.

Sestava Kaplice B: J. Bílý – Kapec (75. M. Kouba), M. Románek, Sedláček, D. Smolen, Kuzma (46. Micák), Valíček, Kubata, Faltus – Preusler (60. Řepa), F. Kouba.

Sestava Větřní: Pavelka – Jílek, Ginzel, Sikuta, Kotlár, Homer (87. Přibyl), Skok, R. Weinhard,
Dušek (60. Sukdolák), Peťule, Hlásenský (90. Dvořáček).

Trenér Michal Rybák (Kaplice): „Na první jarní kolo se hrál velmi dobrý fotbal, kdy ale soupeř měl od začátku víc ze hry. My hráli odzadu a povedlo se z brejku dát vedoucí branku, ale hosté srovnali a měli další velké šance. Bohužel, nezachytili jsme pak nástup do druhé půle a druhý inkasovaný gól zápas zlomil. V závěru jsme otevřeli hru, hráli na riziko a měli tam i nějaké náznaky, ale celkově Větřní vyhrálo zaslouženě. Má teď výborný manšaft se zkušenou osou Ginzel, Weinhard a Peťule, což opravdu nejsou hráči na I.B třídu. My jsme ovšem zahráli také solidně, což je příslib do dalších zápasů. Vyzdvihnu mladého Davida Smolena."

Hrající trenér Zbyněk Ginzel (Větřní): „První zápas po pauze je vždy ošidný, proto jsem rád, že jsme ho zvládli. Sedmdesát minut jsme byli lepším týmem, půli jsme měli vyhrát nejméně o dva tři góly, ale nakonec se museli strachovat o výsledek. Naštěstí to dobře dopadlo. Pochválím Peťuleho, Jílka a Kotlára. Věřím, že tento cenný zisk potvrdíme doma v zápase jara s Krumlovem."

Libor Granec, Karel Vosika