Česká divize: Fotbalisté českokrumlovského Slavoje nepředvedli minule nijak oslnivý výkon na pražském Zličíně, odkud se po prohře 1:2 vrátili s prázdnou, přesto zůstali v průběžné tabulce áčkové divizní skupiny na lichotivém pátém místě.

Ve třiadvacátém dějství by ovšem měli zelenobílí znovu zabrat, a to tím víc, že je na domácím trávníku čeká souboj s aktuálně posledním celkem pořadí – mariánskolázeňskou Viktorií.

„Hlavně je třeba dávat góly! V každém zápase si vytvoříme plno šancí, ale většinu trestuhodně zahodíme. Na koncovku se musíme zaměřit a ve finální fázi se víc soustředit," má jasno krumlovský asistent Zdeněk Šváb mladší, jenž se v dnešním zápase představí v roli hlavního kouče, protože první trenér Jiří Svoboda bude chybět kvůli svatbě dcery. „Kolega mi dal volnou ruku. Sestavu budu dělat já," s úsměvem říká asistent Šváb a dodává: „Naštěstí by měli být všichni hráči v pořádku, takže to jsou spíš příjemnější starosti."

Pro úplnost dodejme, že první vzájemný duel obou dnešních soupeřů skončil na podzim v západočeském lázeňském letovisku výhrou Jihočechů v poměru 2:1. Hosté tehdy měli v půli jednogólové manko, které po obrátce smazal Wagner a vítěznou trefu pak obstaral v předposlední minutě kanonýr Rosůlek.

Krajský přebor: Jediný okresní zástupce v nejvyšší oblastní soutěži – kaplický Spartak – se bohužel dostává do svízelné situace, když po čtyřech porážkách v řadě (naposledy doma 3:4 se Soběslaví) klesl již k pásmu sestupu na třinácté místo.

Ve třiadvacátém dějství tak spartakovce čeká další velmi důležitý zápas o pověstných šest bodů, když zítra Kapličtí zamíří na půdu čtrnáctých a jen bod ztrácejících Dačic. Na podzim zůstaly po výsledku 4:2 všechny tři body v Kaplici, i když i zde musel Spartak po pauze dohánět poločasové manko. Náš tým by se jistě nezlobil, kdyby se podobný scénář opakoval, samozřejmě s dobrým koncem…

I.A třída: Z dvojice okresních účastníků béčkové skupiny druhé nejvyšší oblastní soutěže je na tom nadále tabulkově lépe novic z Větřní, i když minule prestižní derby souboj s Novou Vsí na domácím trávníku hladce prohrál v poměru 0:3.

Větřínští jsou s 19 body jedenáctí, ale vylepšit tuto statistiku bude pro ně v aktuálním kole velice těžké, neboť dnes hostují na hřišti lídra z Plané nad Lužnicí. Tomu podlehli už na podzim doma (1:2) a jakýkoliv bodový zisk by se tady rovnal doslova senzaci…

Fotbalisté FK Nová Ves/Brloh si, jak již bylo výše řečeno, zajistili přece jen trochu klidnější spaní výhrou v derby, byť zůstali se 16 body na předposledním místě tabulky. S cílem navázat na výhru z Větřní a potěšit i vlastní fandy po předchozí domácí prohře s Chýnovem půjdou Novoveští do zítřejší důležité partie s desátými Hrdějovicemi, kterým mají navíc oplácet podzimní čtyřbrankový debakl z jejich půdy.

I. B třída: Rozpis devatenáctého dějství nejnižší krajské fotbalové soutěže nabízí hned dvojici velmi prestižních soubojů okresních účastníků áčkové skupiny.

První derby s přídomkem „malé" svede dnes na kaplickém stadionu proti sobě rezervy domácího Spartaku a českokrumlovského Slavoje. V průběžné tabulce jedenáctí spartakovci zatím v jarních odvetách předvádějí solidní výkony, ale pro klidnější spaní potřebují každý bodík. Slavojáci naopak mají za sebou několik nepřesvědčivých vystoupení, po kterých klesli na sedmou příčku – a mají co napravovat. Na podzim zůstaly po „malém" derby všechny body doma za těsný výsledek 2:1 – a vyrovnaná bitva se dá očekávat i v odvetě.

Velmi prestižní duel, který lze směle nazvat „bitvou o Lipno", bude zítra k vidění na hornoplánském trávníku, kde domácí Smrčina vyzve odvěkého rivala v barvách frymburské Šumavy. Dle postavení obou soupeřů v průběžné tabulce na dvanácté resp. páté příčce jsou karty rozdány jasně, ale derby je derby a zde jdou veškeré statistiky stranou… Z podobných pozic nastupovaly do zápasu oba týmy již na podzim, přesto se frymburský favorit na očekávanou a nakonec nejtěsnější výhru v poměru 1:0 (gól Budík) hodně nadřel. Zápas naposledy nedohrál vyloučený hornoplánský brankář Truhlář – a správně vyhecovaná by tedy měla být i odveta.

Výhodu domácího prostředí bude mít v tomto kole (kromě již zmíněných derby) ještě trojlístek našich týmů. Dnes už hodinu a půl po poledni se bude aktuálně druhý Velešín pokoušet o prodloužení jarní stoprocentní série v zápase s devátým Kamenným Újezdem.

Velice tvrdý oříšek pak ve stejném čase čeká na hráče posledních Malont, kteří na svém trávníku přivítají dalšího z aspirantů postupu z Trhových Svinů. Hraničáři však již v odvetách doma získali nečekaný skalp druhé Dřítně, minule si přivezli cenný bod z horké krumlovské půdy – a překvapit klidně mohou i tentokrát.

Ve zcela jiném rozpoložení naopak nastoupí k dnešnímu domácímu utkání fotbalisté Křemže, kteří minule v Kamenném Újezdu zaokrouhlili černou sérii porážek na kulaté číslo deset. A změnit tuto statistiku bude pro tým z Podkletí znovu velice těžké, neboť dnes přivítá ambiciózní aktuálně čtvrtou Dříteň, na jejíž půdě na podzim utržil výmluvnou šestku…

Okresní přebor: Do čela tabulky se po minulém kole vyhoupl přeborník z Kájova, který post lídra bude hájit dnes ve Zlaté Koruně. Druhá Černá ztrácí dva body, má sice o zápas méně, přesto jí k posílení nadějí na titul povinnost velí v dnešním taháku 15. kola doma proti pátému Dolnímu Dvořišti bodovat naplno. Zajímavá partie se dá čekat i v dnešním zápase třetího Vyššího Brodu s průběžně čtvrtým béčkem Velešína.