Jeden z nejkvalitněji obsazených přípravných fotbalových turnajů v kraji – Hlubocká zimní liga – je v cíli čtvrtého ročníku a má stejného vítěze jako v loňském roce.

Stejně jako při třetím ročníku vystoupali až na nejvyšší turnajový stupínek fotbalisté českokrumlovského Slavoje. A rozhodla o tom přesvědčivá výhra divizního nováčka nad houževnatým účastníkem oblastní I. A třídy z Protivína.

Slibná generálka

Č. Krumlov – Protivín 6:0 (2:0). Oběma soupeřům šlo v přímém souboji o první místo finálové skupiny HZL, čemuž odpovídal i poněkud opatrný oťukávací úvod. Jako první pak zahrozil krumlovský favorit, ale střela Baboučka zpoza vápna šla těsně nad. Po necelé čtvrthodině se už skóre měnilo. Po centru Weinharda z pravé strany se do odraženého míče za šestnáctkou opřel Kroupa a nechytatelnou střelou vymetl levou šibenici Hlaváčovy branky – 1:0.

Od této chvíle se iniciativa viditelně přesunula na kopačky slavojáků a prim hrál zejména agilní Babouček. Ten se ve 20. minutě zprava probil k vápnu a bombou málem zlomil břevno protivínské svatyně. O chvíli později po rohu Nováka zakončoval Babouček z jasné pozice hlavou nad. I v další zaznamenání hodné situaci se objevil krumlovský forward, když se po souboji s Reidingerem ve vápně ocitl na zemi, ale sudí to jako penaltový zákrok neviděl. Bohužel, nejlepší střelec Slavoje z přípravy odnesl tento střet zraněním kotníku a byl střídán. V poločase přesto slavojáky hřálo dvoubrankové vedení, když dali branku do šatny. Po pěkné akci si Vacek narazil míč na vápně s Weinhardem a technickou střelou k tyči upravil na poločasových 2:0.

Do druhé půle oba celky několikanásobně prostřídaly, hrálo se ovšem už výhradně podle not jednoho týmu, a to Slavoje. Ve 49. minutě právě střídající Špát krásně do uličky uvolnil Plišku, ten postupoval sám na branku, ale protivínského gólmana neprostřelil.

O tři góly to bylo až po hodině hry. To se po důrazným napadáním dostal na vápně k míči Beránek, vzápětí udělal kličku i brankáři a do prázdné zasunul na 3:0.

A za další dvě minuty se slavojáci radovali počtvrté, když Špát vybojoval míč pro Vacka, ten předložil nabíhajícímu Weinhardovi, jenž s přehledem zvýšil na 4:0.

Čtvrt hodiny před koncem pálil zpoza šestnáctky Novák, míč se od břevna snesl k nohám dobíhajícího Weinharda, který svým druhým zásahem dával už na 5:0.

Pověstný půltucet pak Českokrumlovští podtrhli sedm minut před koncem, kdy po zmatcích v protivínské obraně propálil houštinu těl před brankou Koritar na výsledných 6:0. Po lahůdkovém pasu Weinharda se mohl v úplném závěru do střelecké listiny zapsat ještě Špát, ale jeho lob mířil o vlásek mimo.

Českokrumlovští tím nejlepším způsobem napsali tečku za vydařenou zimní přípravou a bez jediné prohry se stali zaslouženými vítězi 4. ročníku Hlubocké zimní ligy. A nyní už zelenobílí vzhlížejí k jarnímu startu divizní soutěže, ke kterému zamíří v sobotu na půdu FK Hořovicko, s nímž v premiéře na podzim doma padli vysoko 1:4.

Fakta – branky: 62. a 76. Weinhard, 14. Kroupa, 43. Vacek, 60. Beránek, 83. Koritar, jako hlavní řídil rozhodčí Ovčáček, žluté karty 3:2.

Sestava Slavoje: Jirkal – Pliška, M. Svoboda, Klivanda, Kroupa – Beránek, Novák, Pintér, Vacek – Babouček, Weinhard, střídali: Šiller, J. Zatloukal, Špát, Wagner, Litvan, Koritar.

Spokojený kouč

Vydařenou turnajovou tečku si pochvaloval i nový trenér českokrumlovského prvního týmu Jiří Svoboda: „Byla to pro nás velmi dobrá generálka. Protivín se s mladým týmem prezentoval sympatickým výkonem a jen potvrdil, že jeho výsledky na turnaji nebyly náhodné. Soupeře jsme ovšem za celý zápas prakticky nepustili do koncovky a kromě jedné nebezpečné standardky ve druhé půli mu nedali sebemenší šanci. Pochválit proto musím celý tým, který k zápasu přistoupil maximálně zodpovědně. Oproti dřívějšku jsme nedělali chyby v defenzívě, dařilo se nám kombinačně a předvedli jsme plno rychlých akcí, tentokrát i s dobrou finální přihrávkou a důraznou koncovkou. Byl to opravdu kvalitní výkon dopředu i dozadu. Jediným mínusem tak je zranění nejlepšího střelce Baboučka, kterého jsme raději střídali, i když to naštěstí s jeho kotníkem není vážné. Na první mistrák by měl být připraven,“ oddechne si kouč a ještě dodává: „Celkově musím zimní přípravu hodnotit jako velmi povedenou. Kromě utkání s prvoligovým Dynamem jsme neprohráli. Také přístup a účast hráčů v tréninku byly na odpovídající úrovni. Teď můžeme jen doufat, že se to projeví i v mistrovských bojích. Je pochopitelně dobré, že máme patnáct srovnatelných hráčů a dva vyrovnané brankáře. V týmu je konkurence a nikdo nemá místo jisté, což určitě není na závadu. Na druhou stranu máme trochu zamotanou hlavu, jaké základní sestavě dáme důvěru. Venku pochopitelně budeme hrát jinak než doma, ale máme hned několik univerzálů, kteří mohou nastoupit na více postech. Začátek bude hodně důležitý a já věřím, že ho zvládneme!“