Derby přilákalo do ochozů velice slušnou návštěvu. Domácí byli favority, ale hosté na jaře prokazují zlepšenou formu, když v odvetách do derby neprohráli.

Kaplice - Velešín 2:0 (2:0)

První příležitost měli v 7. minutě Kapličtí. Po rohu Svobody obránci na zadní tyči zapomněli L. Pulce, ten však hlavou v gólové pozici branku minul. Po čtvrthodině mohli jít do vedení naopak Velešínští. Kollár přesnou kolmicí našel mezi obránci rozběhnutého Kopeckého, který pelášil sám na branku, jenomže ke smůle hostů kanonýrské schopnosti nepotvrdil a pálil nad. A znovu platilo otřepané nedáš – dostaneš. Ve 20. minutě se z vedoucího gólu radovali Kapličtí. Na polovině hřiště Růžička vybojoval míč, Krauskopf poté našel na pravé straně L. Pulce, ten se prosadil v souboji jeden na jednoho přes bránícího Zimka, pronikl do vápna, zpětnou přihrávkou oslovil Patrika Micáka, a ten zacílil přesně k levé tyči – 1:0.

Spartakovci pak mohli vedení navýšit po půlhodině hry, kdy Svoboda našel na levé straně Smolena, který pronikl až do vápna, před brankou našel L. Pulce, jehož efektní zakončení patičkou našel gólman Kothánek se štěstím pod nohou. Netrvalo však dlouho a Kapličtí dvoubrankový náskok přece jenom měli. Ve 37. minutě Janura vybojoval na vlastní polovině míč, vysoký balón Smolen hlavou sklepl do běhu Lukáši Pulcovi, a ten svůj samostatný únik zakončil s chladnou hlavou – 2:0.

A vzápětí to mohlo být o tři. Kapličtí útočníci si role vyměnili, Pulec našel v gólové pozici Smolena, proti němu však reflexivně zasáhl gólman Kothánek. Vlnu emocí pak přinesla závěrečná minuta poločasu, kdy hosté zahrávali trestný kop ze strany, Kollár poslal do šestnáctky nebezpečný centr a Falc hlavou překonal gólmana Bílého. Skóre se však neměnilo, neboť radost hostům zhatil zdvihnutý praporek pomezního.

Zajímavý fotbal se šancemi i zápletkou pokrčoval také po změně stran. Nejprve Kukačka zpětnou přihrávkou oslovil Rozkošného, kterému se obvykle proti Spartaku střelecky daří, v tomto případě však pálil nad. Z protiútoku měli vyloženou příležitost pro změnu domácí, když Smolen zatáhl po straně, ve vápně byl volný L. Pulec, ale Kothánek svůj tým podržel a přízemní ránu nohou reflexivně vykopl na roh.

Důležitý moment pro vývoj zbytku zápasu přišel v 54. minutě, kdy na polovině soupeře Růžička nešetrně fauloval Kollára a po červené kartě musel předčasně pod sprchy. Od této chvíle měli míč častěji na kopačkách v početní výhodě hrající hosté, kteří se snažili přesilovku využít k zdramatizovaní závěru zápasu. V 64. minutě prošel středem Rozkošný, ale z vápna střílel po zemi mimo. Další gólovku měli hosté čtvrthodinu před koncem, kdy centroval Kukačka, ale Kopecký hlavičkoval vysoko nad. O chvíli později se z dobré pozice netrefil ani Rozkošný. Pak se připomněli i domácí. Střelu Smolena k tyči Kothánek vyrazil. Do vápna se probil ještě i nejlepší kaplický střelec Svoboda, ale ani on na Kothánka nevyzrál – a stav z první půle se již neměnil.

Velešínským rozhodně nelze upřít snaha, tlačili se do zakončení, ale v koncovce byli doslova nemohoucí. Gól by snad nedali, ani kdyby hráli do tmy. Kapličtí stejně jako v minulém kole zvládli více jak půlhodinovou hru v oslabení a po výhře navýšili svůj náskok v tabulce před pronásledovateli na šest bodů.

Trenér Petr Lesňák (Kaplice): „Byl to pohledný zápas před pěknou kulisou, derby se vším všudy. Velešín mě mile překvapil a oproti podzimu to byl úplně jiný, lepší tým, který hrál dobrý zodpovědný fotbal. Hosté měli gólovky, ale žádnou nedali, zatímco my se prosadili dvakrát. Jsme rádi za prodloužení domácí neporazitelnosti a zvýšení náskoku na čele tabulky.

Asistent Stanislav Kysela (Velešín): „Co je to platné, že jsme hráli vyrovnanou partii, když z toho není nic. Důležitá byla tutovka Kopeckého, který šel sám, ale nedal, zatímco soupeř podobnou šanci proměnil. Naši střelci selhali, a to rozhodlo. Směrem k nasazení a předvedené hře ovšem nemáme klukům moc co vytknout a výkon může být příslibem pro další zápasy."

Fakta: střely na branku 10:2, mimo 7:6, rohy 5:4, fauly 18:18, ŽK 4:2 (O. Svoboda, Micák, Janura, Motz – Opekar, Rozkošný), ČK 1:0 (54. Růžička), rozhodčí Nedvěd, 250 diváků.

Sestava Kaplice: J. Bílý – Hejna, Janura, Motz, Růžička, Krauskopf (58. Doubrava), Kačírek, Micák (89. J. Kučera), O. Svoboda, L. Pulec (81. Řežáb), J. Smolen.

Sestava Velešína: Kothánek – Z. Šafránek (86. Frnka), Opekar, J. Zatloukal, Zimek, Rozkošný, Falc, Kollár, Hrmo (86. Severa), Kukačka, Kopecký.

Libor Granec, Karel Vosika