Ve Frymburku i na půdě béčka krumlovského Slavoje byli v soubojích s týmy ze dna tabulky tabulkovými favority domácí fotbalisté – a tyto předpoklady také naplnili, i když v případě Frymburku ne tak přesvědčivým způsobem, jak se čekalo.

Fotbalisté v pořadí posledního malontského Hraničáře měli napilno, neboť už o svátečním pátku dohrávali odložený zápas v Kamenném Újezdu.

Dohra 16. kola: K. Újezd – Malonty 3:0 (0:0), branky: 48. a 67. Prokop, 78. Průdek.

„V bezbrankové první půli měl tutovku Beneda, který šel sám na branku, ale nedal. Krátce po přestávce jsme dostali gól z rohu, otevřeli jsme hru a z brejků soupeř přidal další branky," viděl dohru předseda a malontský trenér Vladimír Uhlík.

Sestava Malont: Bílý – Beutl, Debnár, R. Svatoň, Tomáš – Žalud, Korch, Hami, D. Svatoň (35. Městecký) – Pešl, Beneda.

Frymburk – Malonty 1:0 (1:0)

Domácí favorit začal derby aktivně a už ve 2. minutě šel do vedení. Hostující obránce zahrál ve vápně rukou a z nařízené penalty špílmachr Koršala nedal Bílému šanci – 1:0. Jmenovaný střelec pak musel vinou obnoveného zranění záhy odstoupit ze hry. Utkání se přesto změnilo ve festival zahozených šancí domácích. Ti nastřelili při tutovce Rillicha tyč, další šance pak skončily buď na rukavicích rutinéra Bílého nebo mimo – a další branky se už diváci nedočkali.

Sestavy – Frymburk: Vítek – Mertl, J. Grohman, Ribár, M. Račák – D. Račák, Šisler, Kaňa (60. Malina), Budík (84. Malák) – Koršala (24. Vágner), Rillich, Malonty: Bílý – Beutl, Debnár (65. Kubát), R. Svatoň, Tomáš – Žalud, Korch, Hami, Maurenc (65. Lidický) – Pešl, Beneda (85. Městecký).

Č. Krumlov B – Křemže 6:0 (2:0), branky: Poláček 2 (1x z penalty a druhou desítku nedal), Peťule 2, Babouček, Žilenko, červené karty 0:1 (27. Brabec).

Krumlovští v derby s Křemží utrpěli jedinou podzimní prohru, ale v odvetě trápícímu se a na jaře zcela nulovému soupeři porážku vrátili i s úroky. Do vedení šli domácí už v 10. minutě, kdy po faulu Novotného v šestnáctce proměnil Poláček nařízenou penaltu. Hosté se pak hodně zlobili po necelé půlhodině hry, kdy při trestném kopu zasáhl domácí hráč ve zdi uvnitř pokutového území míč rukou, ale penalta se tentokrát nepískala. Místo toho šli domácí do brejku, který za cenu faulu a vyloučení zastavil stoper Brabec. Další pecku sice Poláček nedal, přesto slavojáci do půle přidali pojistku a ve druhém dějství přibalili oslabenému soupeři na cestu ještě další čtyři kousky.

Sestavy – Č. Krumlov B: Kejšar – Adamíček (65. Kopřiva), K. Zatloukal (55. Hrabík), Haláček, Houska – Hermann (55. Kitzler), Žilenko, Poláček, Jakeš – Babouček (55. Bordač), Peťule, Křemže: Končok – Matějka (60. Severa), Brabec, Chromý, P. Kouba – Fučík, Novotný (70. M. Opekar), Pech (80. Panský), Skopec – K. Rolník (50. M. Vosika), Linha (60. Schuster).

Řekli po derby

Trenér Vlastimil Mertl (Frymburk): „Poslední tým tabulky měl pro nás být lehkým soupeřem, ale realita byla trochu jiná. Bylo to zaviněné i tím, že jsme kvůli marodce museli znovu v sestavě hodně improvizovat. Přesto jsme šli rychle do vedení a první půle vyzněla z herního pohledu celkem dobře, i když koncovka byla žalostná. Druhá půle pak byla podobná. Hosté dobře bránili, my měli převahu i další šance, ale opět jsme v zakončení byli málo důrazní. Povinné body jsme přesto získali, i když to celkově nebyla žádná hitparáda. V koncovce je znát, že naši střelci se na fotbal dívají pouze z tribuny a na hřišti nám chybí. Mladíci ale každým takovým zápasem získávají zkušenosti, což je pozitivní. A vzhledem k našemu umístění v tabulce z toho nemusíme dělat žádnou vedu. Hosté si odvezli přijatelný výsledek, když podali celkem srdnatý bojovný výkon. Naším nejlepším hráčem byl Šisler, který hrál s velkou chutí. Dobře zahrál i Mertl a pochvalu zaslouží benjamínek Malina, který se zlepšuje každým odehraným zápasem."

Předseda a trenér Vladimír Uhlík (Malonty): „Penalta byla jasná a i v dalším průběhu měl fotbalovější soupeř navrch a vyhrál zaslouženě, i když těsně. Několikrát nás zachránila tyč, opět dobře chytal Bílý, a tak si odvážíme celkem lichotivý výsledek. Pochválím Debnára, který nastupoval ne zcela v pořádku, hrál se sebezapřením a vydržel ve dvou dnech téměř celé dva těžké zápasy."

Trenér Jaromír Štich (Č. Krumlov): „Měli jsme prakticky celý zápas soupeře na půlce a i když jsme v úvodu neproměňovali šance, včetně jedné penalty, tak jsme zaslouženě vysoko vyhráli. Jsem rád, že jsme oproti předchozím zápasům ukázali herní zlepšení. Velkým plusem znovu byl zkušený Haláček, který režíroval hru odzadu. Bohužel, v zápase se zranil a nad jeho dalším startem při derby ve Velešíně visí otazník."

Předseda a zaskakující trenér Jiří Reitinger (Křemže): „První půlhodina byla z naší strany ještě celkem solidní, i když jsme byli od začátku pod tlakem. Další průběh ale pak ovlivnila situace, kdy při naší standardce domácí zahráli evidentně rukou ve vápně, ale místo naší penalty z toho byl brejk, penalta na druhé straně a navíc červená pro Brabce, který zastavil nájezd faulem. I když soupeř druhou penaltu nedal, tak v dalších minutách už jasně kraloval a byla to jen otázka výše konečného skóre. V Krumlově bychom prohráli i tak, ale nemuselo to být tak vysokým rozdílem."