Oba trenéři se museli obejít bez několika hráčů základu. Navíc v obou brankách se představili povoláním hráči nastupující spíše v poli než mezi třemi tyčemi. Hrálo se před pěknou diváckou návštěvou, k čemuž přispěli i příznivci Spartaku, i když číslo uvedené v zápise o utkání (150) je poněkud nadnesené.

Frymburk – Kaplice 4:1 (0:1)

Na první vážnější příležitost si diváci museli počkat do 13. minuty, kdy se prezentovali hosté. Po rozehraném rohu nakrátko centroval do vápna Janura, gólovou hlavičku Urazila však Filip Mertl se štěstím vytáhl a Štrbačka zblízka nedokázal míč dotlačit do branky.

Domácí si gólové naděje činili v 18. minutě, když měli výhodu trestného kopu, Dušan Račák míč přistrčil Micákovi, jehož přízemní rána však mezi tyče nesměřovala. Ve 24. minutě přišla další standardní situace pro Šumavu, zprava poslal balón do vápna Micák, ale hlavičku Dušana Račáka Kuchař nadvakrát lapil.

Hned v následující minutě se už skóre měnilo, ale radovali se hosté. Micák posunul míč doleva do vápna nabíhajícímu Josefu Doubravovi, a ten přízemní ranou na přední tyč prostřelil Filipa Mertla – 0:1.

Hosté pak byli o poznání aktivnější a nemuselo zůstat jen při jednom gólu. V 32. minutě Janura našel na pravé straně Marka, po jeho centru v gólové pozici hlavičkoval Urazil, mířil však jen do míst, kde byl připravený brankář Mertl. V 37. minutě byl po rohovém kopu v šestnáctce domácích podseknut Štrbačka, ale rozhodčí odvahu k odpískání penalty nenašel. Vzápětí se na sudího durdili i Frymburští, když se Martin Koza ocitl sám před brankářem, byl mu však odpískán útočný faul.

Na druhé straně Urazil připravil palebnou pozici Řepovi, křížná střela vypadala gólově, ale proti byl jeden z bránících domácích hráčů.

Poločasová přestávka však zcela změnila rozložení sil na hřišti. Do druhé půle jako by na obou stranách nastoupily jiné týmy. Domácích najednou bylo plné hřiště, k čemuž přispěl i brzký vyrovnávací gól. Dlouhou křížnou přihrávku středem žádný z bránících hráčů nezasáhl, za obranu si z pravé straně naběhl střídající Bořivoj Vágner a střelou pod padajícím Kuchařem vyrovnal na 1:1.

Hosté místo toho, aby hráli jednoduše a zodpovědně, kupili chybu na chybu a domácí politi živou vodou toho dokázali využívat. V 53. minutě Vágner našel před brankou osamoceného Martina Kozu, ten střelou po zemi Kuchaře nepřekonal. Jenomže v té samé minutě přišla zcela zbytečná ztráta hostů na polovině hřiště, následoval výpad domácích do otevřené kaplické obrany, Martin Koza přihrál zcela volnému Milanu Račákovi, jenž střelou k tyči dokonal obrat – 2:1.

Po hodině hry byl v šanci z pravé strany Vágner, vyběhnutého Kuchaře z úhlu nepřekonal. V 63. minutě domácí znovu využili lehkovážnosti hostů. Martin Koza znovu předložil balón volnému Milanu Račákovi, který byl v koncovce opět neomylný – 3:1.

Pětadvacetiminutovku hrůzy pak Kapličtí završili o chvíli později, kdy znovu dopřáli domácím dostatek prostoru. Stejná situace, Martin Koza přihrává a Milan Račák přesně zakončuje – 4:1.

Zbylé minuty se pak již jen dohrávaly. V nich byli sice hosté aktivnějším týmem, ale střely z hranice vápna ke gólu nevedly. Čtvrthodinu před koncem mířil mimo Gondek. Těsně vedle branky o několik minut později skončila i střela Micáka. Pak se ke střele dostal i střídající Vaniš, ale Mertl nadvakrát zasáhl. V samotném závěru ještě zahrozili po standardce domácí, když po centru Martina Kozy zakončoval mimo střídající Malina.

Kapličtí těžko pochopitelným výpadkem ztratili více než dobře rozehraný duel.

Fakta – branky: 53., 63. a 68. M. Račák, 48. Vágner – 25. Doubrava, ŽK 1:0 (J. Micák), rozhodčí Vejčík, 150 diváků.

Sestavy – Frymburk: F. Mertl – Ribár, J. Micák (73. Malina), F. Fatura, Malák (84. Mich. Koza), Kaňa (89. Tichovský), D. Račák, M. Račák, R. Mertl, Pavlík (46. Vágner), Mart. Koza,

Kaplice: Kuchař – Štrbačka (64. Daniel), Sedláček, Čutka, Gondek, F. Marek, J. Micák, Janura, Doubrava, Řepa, Urazil (80. Vaniš).

SLOVA OD KORMIDLA
Trenér Vlastimil Mertl (Frymburk): „Hráli jsme v kombinované sestavě a jsem rád, že jsme to zvládli. V první půli byla lepší Kaplice a zaslouženě vedla. Ve druhém poločase se nám to povedlo otočit a soupeř se úplně sesypal. Pochválím autora hattricku Milana Račáka a Martina Kozu, který na tři góly přihrál.“

Trenér Bohdan Malický (Kaplice): „Hodnotí se mi to těžko. Byli jsme sice bez brankáře, ale Kuchař toho dost pochytal a za góly nemohl. Problém byl jinde. Po velmi dobrém poločase, který byl jasně v naší režii, jsme ten druhý absolutně nezvládli. Chtěli jsme hrát jednoduše, ale opak byl pravdou. Vinou podcenění a malého důrazu jsme dělali hrubé chyby v defenzívě. Někteří hráči to prostě a jednoduše vypustili a soupeř nás vytrestal. To mě mrzí daleko víc než samotná prohra. Ve Frymburku to bylo hratelné, ale vlastními chybami jsme soupeři sami darovali snadné vítězství.“


Libor Granec, Karel Vosika