Jako s mateřskou školou vedenou kapitánem Beránkem vyrukoval krumlovský Slavoj proti favoritovi ze západu.

Trenér Svoboda postrádal mimo jiné operované Klivandu a Wagnera, distancované Nováka a Persána i zraněné či nemocné M. Svobodu, Jakeše a Žilenka. Příležitost tak dostali mladíci z vlastní líhně. Pokud si ovšem někdo myslel, že si čtvrtý celek tabulky na vyjukaných domácích mladících smlsne, tak se mýlil.

Č. Krumlov - Klatovy 1:1 (0:1), na penalty 3:2

Fotbalově vyspělí hosté sice ukázali, že jejich dosavadní výkony a výsledky nebyly náhodné. Vzadu hráli pozorně, rychle přecházeli střed hřiště a do slavojáckých šiků pronikali přesnými a rychlými křídelními akcemi. Už v úvodní minutě Žáček sběhl s míčem od půlky až ke koncové čáře, kde jeho centr v poslední chvíli zblokoval Kabele (mimochodem on a jeho další tři spoluhráči ročníků 93 a 94 byli kromě kapitána a P. Svobody veterány v zelenobílých barvách!). Následoval roh, a ten přistál na spojnici břevna a zadní tyče. Krumlovští odpověděli po třech minutách. To hosté zastavili pronikajícího P. Svobodu, jenž si zavzpomínal na svůj post v záloze, faulem a Kabeleho trestný kop se odrazil na hlavu Cardy, ovšem neslané nemastné zakončení ztečovali obránci na roh. Tentokrát standardka v Kabeleho podání Klatovským zle zavařila, když ze skrumáže míč vyletěl na břevno.

Jedinou branku prvního poločasu dosáhli hosté v 33. minutě po hrubici Slavoje při přímém kopu z Chirinciucovy levačky. Obrana za svá záda pustila zcela volného Matějku, kterému míč přistál přesně na čele a klatovský hráč se mohl Trnky zeptat, kam že to chce – 0:1.

Domácí fandové se dočkali ve druhé půlce. Klatovští sice nadále měli více ze hry, ovšem slavojáci bojovností zapomněli na nedostatek zkušeností a nechybělo mnoho, aby se trefili i víckrát. Vyrovnání zařídil v 55. minutě stoper Dudák, jenž s přehledem zakončil hlavičkovanou ve vápně přesně k tyči – 1:1.

Netrvalo dlouho a mohli se domácí radovat znovu, když jeden z benjamínků v základní sestavě Tůma milimetrově vybídl pasem za beky P. Svobodu, ten však přehodil v tísni gólmana i bránu. A byl to znovu P. Svoboda, jenž pak v hlavičkovém souboji s brankářem míč trefil, avšak ten se odrazil do pole.

S jedním bodem se nechtěly spokojit ani Klatovy, naštěstí pro domácí Meszárosova hlava mířila těsně vedle a Lukešovu ránu tři minuty před koncem s přehledem zpacifikoval Trnka, jehož zářné chvíle přišly posléze při penaltovém rozstřelu. Domácí gólman tři pokusy hostů bravurně zlikvidoval a spolu se třemi úspěšnými kopy svých spoluhráčů rozhodl o dodatkovém druhém bodu.

Dosažených 40 bodů by mělo být pro Krumlovské dostatečným počtem při konečné bilanci nad pásmem sestupu. Definitivou je dvanácté místo, na třináctou sestupovou příčku má Slavoj tři kola před koncem sezony aktuální náskok sedmi bodů.

Fakta – branky: 55. Dudák – 33. Matějka, ŽK 2:1 (u domácích Peroutka, Carda), rozhodčí Starý, 105 diváků, penalty proměnili: Kroupa, Kabele, Peťule – Janda, Rybák, nedali: Beránek nad, Cardu vychytal Rojík – Lukeše, Chirinciuce a Kadlece vychytal Trnka.

Sestava Slavoje: Trnka – Kabele, Dudák, Peroutka, Mravec (89. Filip) – Tůma (77. Kotlár), Kroupa, P. Svoboda, V. Beránek – Matěják (64. Peťule), Carda.

„Musím přiznat, že mě kluci velmi mile překvapili a potěšili. Se třemi dorostenci v základu a prakticky s juniorskou sestavou zápas odmakali a vybojovali doslova zlaté body, se kterými jsme maximálně spokojení. Soupeř prokázal vysokou kvalitu, byl fotbalovější, ale my to bojovností zvládli. Škoda laciného gólu ze standardky, jinak bylo vše v pořádku. Těžko někoho vyzdvihnout, přesto znovu zmíním Trnku, který se stává penaltovým mágem," chválil krumlovský kormidelník Jiří Svoboda.

Naposledy doma

Krumlovští zápasem proti Klatovům udělali domácí tečku na svém trávníku. V příštím kole jedou do Rokycan, derby s Třeboní však kvůli jinému programu na stadionu odehrají v azylu ve Větřní. Sezonu pak zakončí na půdě Karlových Varů.

František Lippl, Karel Vosika