To je výprava, která by se dala očekávat spíše na zápasy extraligového play off. Českobudějovičtí fanoušci opět potvrdili, že mají ke svému týmu skutečně vřelý vztah, a chystají se i na mezinárodní turnaj. „Vypravili jsme nakonec čtyři autobusy, i když zájem ještě převyšoval jejich kapacitu,” říká tiskový mluvčí klubu Radek Papáček. „Ještě další už bychom v tak krátkém časovém horizontu nebyli schopni organizačně zvládnout,” dodá.

Podobný zájem o čtvrtfinálový zápas s Jokeritem byl pro vedení klubu příjemným překvapením. „Zájezd jsme organizovali v úzké spolupráci s fanklubem, který k tomu přistoupil opravdu aktivně. Kluci jako Pavel Vágner, Václav Hovorka nebo Martin Šulista prokázali, že jsou organizačně velice schopní. Fanklub funguje skutečně jako občanské sdružení a výborně se s ním spolupracuje. Původně jsme předpokládali, že budeme rádi, když naplníme jeden autobus. Zájem byl ale velký, tak jsme zkusili druhý. Nakonec z toho byly autobusy čtyři, což je skutečně pěkné.”

Papáček strávil tři sezony ve stejné pozici v pražské Spartě. A jak připomíná, o podobném diváckém zájmu se tradičnímu pražskému klubu mohlo jen zdát. „Na Spartě jsme dělali velkou slávu z toho, když se na sedmé čtvrtfinále do Vítkovic, což byl opravdu mimořádný zápas, vypravily tři autobusy fanoušků. Přiznávám, že jsem upřímně překvapen, že se tolik lidí z Budějovic vypraví do Vídně na čtvrtfinále European Trophy. Ukazuje to, že fanoušci berou mezinárodní soutěž jako příjemné osvěžení. Váží si toho, že se mohou podobného zápasu zúčastnit,”oceňuje Papáček divácký zájem.

Pokud by Mountfield v pátečnímčtvrtfinále uspěl, nebude se jednat o zájezd poslední. „V tom případě bychom vypravili nějaký autobuse zase v neděli na finále nebo zápas o třetí místo. Fanoušci si budou moci případná místa objednat a předplatit hned cestou zpět z pátečního čtvrtfinále,” upozorňuje Papáček.

Ze Sparty pod Černou věž zamířil jihočeský patriot v polovině října a práci v Mountfieldu si zatím chválí. „Fanklub funguje velice dobře při zápasech i mimo ně. Kotel je velice dobře organizovaný a je připravená dobrá půda pro další spolupráci,” věří.

Přesto by Papáček rád ještě zapracoval na atmosféře při zápasech. „Při posledním utkání s Plzní v klíčových momentech mužstvo podporovala celá hala skandovaným pokřikem. To byl důkaz, že fanoušci na jihu Čech nemají rybí krev, jak se o nich často říká,” usměje se mluvčí.

Papáček očekává, že by se dalo pomoci ještě atmosféru při zápasech vylepšit. „Podobně jako v NHL bychom chtěli reagovat na situace na ledě. Ve spolupráci s režií multifunkční kostky bychom chtěli před přesilovkami pouštět pravidelně nějakou burcující písničku, která by diváky více zapojila do hry. Právě interakce mezi hledištěm a aktuálním děním na ledě nám trochu schází,” naznačuje tiskový mluvčí další plány kluby. „Na tomhle poli se dá ještě udělat velký kus práce.”