Zatímco doma jsou Jihočeši neporazitelní od začátku sezony, v zápasech venku to dlouho celkem drhlo. Ale i to už je minulost. „Když jsem vedení klubu předkládal hodnocení druhé čtvrtiny, tak jsem jako zlom označil zápas v Přerově. Na tento duel byli hráči opravdu dobře připraveni po mentální stránce. Byla tam rezistence na prostředí i odolnost v soubojích. Při tom všem jsme dokázali hrát svůj hokej. Tam se to v hráčích nějakým způsobem nastartovalo a od té doby táhneme úspěšnou sérii," vypráví trenér Antonín Stavjaňa.

Nejen výsledkově, ale i kvalitou výkonů se Motor posouvá směrem dopředu. „Výsledkově je to samozřejmě dobré. Ale ke hře máme vždycky nějaké poznámky," usměje se náročný trenér. „Naší prací je precizovat tým. Nicméně herní styl je v mužstvu už nějakým způsobem zakořeněný a potřebujeme jenom některé věci dotahovat. I vzhledem k tomu, že sestava se občas mění. Někdo vypadne a přichází zase noví hráči."

Přestože mužstvo šlape, sáhli trenéři ve spolupráci s vedením klubu k drobným korekturám v kádru. „Tyto změny nejsou záležitostí jednoho okamžiku. Je to dlouhodobější proces. Stojí za ním vyjednávání s agenty i kluby. S hráči vedeme pohovory a pokud nedojde ke změně, tak tlačíme více a více, aby došlo k řešení situace."

O své místo v kádru se v Motoru momentálně perou dva noví hráči. Lépe se zatím jeví Američan Ben Walker. „Má velice dobré návyky, co se týká pohybu na ledě. Ať už je to agresivita nebo dobré postavení při defenzivě. Má kvalitní střelu a především vynikající přístup k tréninku. Vodil bych kluky z juniorky, aby se chodili dívat, s jakým zaujetím dokáže trénovat," nešetří chválou směrem k zámořské posile.

Druhá nová tvář Dominik Volek naopak musí začít pracovat intenzivněji. „Víme, kde ho tlačí bota. Je tady na měsíční zkoušce a během měsíce má prostor na to, aby přesvědčil," konstatuje Stavjaňa.

Trenéři samozřejmě sledují i hráče, kteří z klubu dočasně odešli. „Lukáš Žálčík měl virózu a v Prostějově jeden zápas vynechal. Podařilo se mu dvakrát skórovat, ale zatím jsme o něm s prostějovskými trenéry nehovořili. Je tam teprve tři zápasy, takže to ještě nemá smysl," vysvětlí.

Od začátku sezony hostuje v Benátkách nad Jizerou Radek Prokeš. „Pravidelně tam nastupuje, ale v tento moment si neumím představit, místo kterého hráče bych ho u nás dostal do sestavy," říká kouč k případnému Prokešově návratu.

Do Benátek nad Jizerou odešel na měsíční hostování také brankář Ondřej Bláha. Zatím však pouze zahřívá střídačku v extraligovém Liberci. V Benátkách ještě nenastoupil. „Je tam na měsíc a záleží na Benátkách, jestli splní slib, že bude chytat. U nás teď budeme točit Kváču s Gábou a po měsíci to vyhodnotíme," poznamená trenér.

Pozitivní informací je určitě zdravotní stav Luboše Roba, jenž nakonec nemusí na původně hrozící operaci ramena. „Zatím nemůže zasáhnout do tréninku a teprve uvidíme, za jak dlouho bude při konzervativní léčbě schopen trénovat. První předpovědi hrozily až tříměsíční pauzou. Nemělo by to být tak dramatické. Alespoň doufáme," přeje si. „Mohl by s tréninkem začít snad příští týden," doufá.

Sobotní duel s Jihlavou uzavře náročný trojzápas s favority soutěže. Po výhrách na Kladně a na Slavii chtějí Jihočeši uspět i doma s Jihlavou. „Máme signály, že bude vyprodáno. To je dobrá zpráva pro naše hráče, protože domácí prostředí jim vyloženě svědčí. Určitě nebudeme jako Klapzubáci, abychom všechno vyhrávali. Porážka někdy přijde, ale věřím, že zápas zvládneme," je Stavjaňa přesvědčen.

Kromě Luboše Roba bude chybět kanadský bek Mitch Fillman. „Měl by dostat na prst mobilní fixaci, takže by se mohl mnohem více zapojit do tréninku," nabízí Antonín Stavjaňa další dobrou zprávu. Otazník visí nad startem dalšího obránce Pavla Pýchy.