Zápas v Havířově je vždy spojen s únavným cestováním. „Cesta tam byla celkem dobrá. Zpátky to bylo daleko horší. Padal sníh a přijeli jsme ve dvě hodiny v noci," posteskne si asistent trenéra Martin Štrba.

Hřát ho ale mohlo, že na palubě autobusu vezla jihočeská výprava další cenné tři body. Cesta k nim se ale nerodila vůbec lehce. Komplikace nastala už ve 12. minutě úvodní třetiny, kdy se vysypalo plexisklo za českobudějovickou brankou. „Domácí obránce vypálil od modré, trefil horní hranu plexiskla, které se rozbilo. To se stává. Domluvili jsme se, že se zápas přeruší. Pořadatelé poškozenou část vyměnili a rolba upravila led. Potom se zase hrálo," popisuje Štrba netradiční situaci z úvodu zápasu.

Druhá třetina tak ve skutečnosti trvala s krátkou tříminutovou přestávkou téměř třicet minut. „Ani mi to nepřišlo dlouhé. Docela to odsýpalo," usměje se. „Na průběh zápasu to nemělo vůbec žádný vliv," míní.

Vinou všech okolností nebyl začátek utkání ze strany hostí úplně ideální. „Bylo to takové ospalé," připustí Štrba. „Havířov proti nám nastoupil s velkým respektem. Postupně se ale zlepšoval a my také. Nakonec z toho byl velmi dobrý zápas a výsledek nejlépe vypovídá o tom, že byl také hodně vyrovnaný."

Havířovu patří v aktuální tabulce WSM ligy až dvanáctá příčka, ale body rozhodně neodevzdal zadarmo. „Domácí měli velmi dobrý pohyb. Hráli důrazně a tlačili se do branky," uznale hovoří asistent o soupeřově výkonu. „Dali jsme dva góly tečovanými střely. Havířovští snížili z přesilovky. Konec byl dramatický, ale znovu se nám to jako v několik předcházejících zápasech podařilo udržet," spokojeně si Štrba mne ruce.

V závěru dostal Havířov možnost hrát přesilovku pět na tři. Bojovnost hostí však byla mimořádná. „Pět na tři se hrálo asi čtyřicet vteřin. Oslabení jsme ale sehráli výborně. Na Davida Gábu v brance jsme pustili jen jednu střelu. Jinak jsme všechno pokryli a puky vyházeli. Závěr jsme ubojovali. To bylo z naší strany dobré," ocenil. „Podobné koncovky mohou být v play off i v případné baráži skoro v každém utkání," je přesvědčen.

Z posledních devíti zápasů Jihočeši osm vyhráli. Pozoruhodná bilance, ale trenéři brzdí nějaký bezbřehý optimismus. „Na podobné série nekoukáme. Jdeme zápas od zápasu a každé utkání chceme vyhrát. Směřujeme náš herní styl a systém tak, abychom ho měli zažitý na závěr sezony a klapalo to," zdůrazní.

Zatímco v obranných řadách mají trenéři Motoru plný stav, v útoku vypadli hned tři hráči. Luboš Rob rehabilituje po operaci ramene, Miloslav Čermák dostal bolavý kotník do sádry a nově k nim přibyl také Američan Ben Walker, jenž se zranil na tréninku. „Vjel do rýhy v ledu, škobrtl a narazil do branky. Zůstal na pozorování v nemocnici a uvidíme, jak na tom bude," říká Martin Štrba ke zdravotnímu stavu amerického forvarda.

Nyní čeká českobudějovické hokejisty klasický křest ohněm, který přichází díky losu na konci každé čtvrtiny soutěže. Čekají je těžké duely se soupeři z popředí tabulky. V sobotu přijede do Budvar arény Kladno (17), ve středu Slavia Praha (17.30) a za týden v sobotu 14. ledna se Motor představí v Jihlavě (17.30).