Byl to letní svátek hokeje. Atraktivní soupeř, na kterého se přišla podívat skutečně úctyhodná návštěva 3400 diváků. To je skoro o tisíc lidí více, než ve stejný den navštívilo ve Vítkovicích úvodní duel Ligy mistrů proti slavnému finskému klubu Kärpät Oulu. A k tomu je třeba přidat skutečně velice dobrý výkon hráčů s velkým M na prsou.

Rusové byli na jihu Čech na soustředění a dvakrát se střetli přátelsky s našimi extraligovými celky. Na ledě posilami nabité Komety Brno dokázali vyhrát 3:0, v Liberci podlehli úřadujícím mistrům republiky až po samostatných nájezdech 1:2.

Pro Motor se jednalo o nejtěžšího soupeře z celého přípravného období. „Chabarovsk se ukázal jako velice kvalitní tým a odehráli jsme s ním velmi dobré utkání," pochvaloval si asistent trenéra domácího celku Martin Štrba. „Bylo to samozřejmě něco úplně jiného, než když jsme tady naposledy hráli s David servisem," usměje se.

Přestože nerozhodný stav po základní hrací době bezpochyby potěšil, ani tentokrát ještě výsledek nebyl to hlavní. „Pořád je to příprava a zkoušíme nové věci," zdůrazní Štrba. „Hodně už se jich v naší hře objevovalo a kluky musím pochválit za velmi dobrý výkon."

První třetina patřila dost jednoznačně Amuru. Hosté bruslili ve vysokém tempu, na což Motor v úvodní části hry nebyl schopen reagovat. „Chvíli nám trvalo, než jsme přepnuli z posledního zápasu. Mezi David servisem a Chabarovskem byl obrovský skok. Pohyb z naší strany skutečně nebyl dobrý a až postupem času si na to kluci zvykli. Myslím si, že nakonec jsme i my byli pro ruský tým velmi kvalitním soupeřem pro přípravu," pochvaloval si Štrba.

Ještě čtyři minuty před koncem vedl Amur o dva góly 4:2. Jenže Jihočeši se nevzdali. Pomohla jim přesilovka pět na tři i následná klasická početní výhoda. Z obou dokázali vytěžit gól a najednou bylo vyrovnáno. „I za nepříznivého stavu jsme ukázali, že mužstvo má sílu a ještě jsme vyrovnali. Byl to skutečně výborný přípravný zápas," ocenil asistent příkladnou morálku svého mužstva.

Celkem tři góly dali českobudějovičtí hokejisté v přesilovkách, což je na přípravné období velice slušná bilance. „Přesilovky na tréninku cvičíme a pracujeme na nich. Kluci si ověřili, že to, co nacvičujeme, tak také funguje. Je dobře, že jsme v přesilových hrách góly dali, protože v nich se většinou zápasy rozhodují."

Dvakrát šel Motor v průběhu zápasu do oslabení kvůli příliš velkému počtu hráčů na ledě. „Bylo vidět, že hráči byli na utkání pořádně nažhaveni," směje se asistent, ale hned vážnějším tónem dodává. „Do ligy to ještě doladíme. To se nemůže stávat. Je to samozřejmě individuální chyba hráče, který si nekřikne, za koho jde na led. Budeme si na to muset dávat větší pozor," je si Štrba vědom.

V prodloužení strhl vítězství na svou stranu Amur. Hrálo se dle nových pravidel tři na tři a tato novinka zatím Motoru příliš nevoní. Vyzkoušel si ji už potřetí. Zatímco proti Kladnu a korejskému týmu Anjong Halla nastavená pětiminutovka neměla na výsledek vliv, tentokrát šlo skutečně o vítězství. Ani jednou však tým trenérského dua Stavjaňa – Štrba neuspěl. „Musíme na tom pracovat.

Prodloužení ve třech, to je hodně o individuálních činnostech, soubojích jeden na jednoho, přečísleních, chytrosti, šikovnosti a myšlení. Pro lidi to ale bude určitě atraktivní," je si Štrba jist.

Po zúžení kádru v minulém týdnu postavili trenéři proti Chabarovsku nejen momentálně nejsilnější tým, ale také prakticky kompletní aktuální kádr. „Pořád se ještě snažíme mužstvo posílit a doplnit. Uvidíme, jaká bude situace na hráčském trhu. Pokud by se někdo objevil, tak bychom to rádi zrealizovali ještě do začátku sezony. Jinak uvidíme, jestli někdo nevyplave v jejím průběhu."

V sestavě chyběl pouze obránce Ján Mucha. „Měl problém s úponem a týden netrénoval, tak jsme ho nechtěli dávat do takhle těžkého zápasu. Už ale normálně trénuje a měl by být v pořádku," ujistí.

V brance odchytal celý zápas Ondřej Bláha. „Všechny tři gólmany jsme v zápasech protočili tak, jak jsme chtěli. Teď to vyšlo zase na Blážu. Už budeme chtít, aby si brankáři zvykali na zápasový rytmus a odchytali vždy celé utkání."