Před vyprodanou halou začali Češi skutečně svižně. Jenže soupeř byl mimořádně produktivní a vytěžil z minima maximum. Po dvou finských šancích svítil na multifunkční kostce stav 0:2. „Neměli jsme úplně nejšťastnější vstup do zápasu," přikývne trenér Josef Jandač. „Hráli jsme celkem dobře, ale soupeř se k nám dostal poprvé do třetiny a hned z toho byl gól. A vzápětí jsme dostali další po podobné situaci. To moc příjemné nebylo," připustí. „Na druhou stranu bylo ještě dost času se zápasem něco udělat."

Obrat se jeho svěřencům nakonec také skutečně podařil. V každé třetině dali jednu branku a v závěru ustáli i power play hostí. „Přidávali jsme na obrátkách a zaslouženě jsme to otočili. Na této úrovni není jednoduché zvrátit takhle nepříznivý vývoj zápasu. O to je výhra cennější," nešetřil chválou.

Josef Jandač
Josef Jandač vzpomíná na Budějovice rád, teď sem přivezl národní hokejový tým

Hlavně ze začátku zápasu nepůsobil úplně jistým dojmem gólman Petr Mrázek. „Neměl to ze začátku lehké, stejně jako celý tým. Postupně se z toho ale oklepal. Ve druhé třetině tolik práce neměl, ale ve třetí už byl jistý," ocenil výkon gólmana z NHL. Mrázek bude chytat zase v neděli proti Rusku, se Švédskem dostane příležitost Pavel Francouz.

Někteří hráči z NHL naskočili po delší pauze. V přechodu na širší kluziště kouč velký problém neviděl. „V Budějovicích není zase až tak široké. Ale kluci potřebují hrát zápasy. To je jasné," přikývne.

Sestava pro světový šampionát, který začíná už v pátek, se pomalu začíná krystalizovat. „Ještě máme před sebou dva zápasy. Navíc musíme počítat s tím, že nám přímo na mistrovství přijedou Plekanec s Pastrňákem. Máme tady pět útoků a pět útoků budeme brát, takže někdo z útočníků nepojede. Zatím je předčasné něco k nominaci říkat. To se týká i obránců," zdůrazní.

Robin Hanzl.
Robin Hanzl dal proti Finům vítězný gól a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu

Po Tomáši Plekancovi kývl vedení naší reprezentace také letos nejproduktivnější český hokejista v NHL David Pastrňák. „Hrozně si ceníme, že jede. Není moc hráčů, kteří by se vypravili na šampionát, přestože jsou před podpisem víceleté smlouvy v NHL," váží si přístupu vycházející hvězdy. „Je to kluk, kterého hokej baví. Nespekuluje, a když má možnost za národní tým hrát, tak jede. Navazuje na Tomáše Plekance nebo Kubu Voráčka, kteří přijedou také pokaždé, když jen trochu mohou. Ale je to rozhodnutí každého hráče. Každý k tomu má své důvody a je to otázka spíše pro ně než pro mě."


Ze sestavy definitivně vypadl útočník Tomáš Fillipi. „Jeho rameno není v dobrém stavu a nemůžeme si dovolit vzít hráče, který není stoprocentně fit. Polozdravého hokejistu na soupisku psát nemůžeme. To by byl příliš velký risk," vysvětlí.

Jandačovi se líbila atmosféra zápasu. „Ta je v Budějovicích vždycky dobrá," usměje se a přiznal, že ho potěšilo, když fanoušci skandovali jeho jméno. Vždyť zde strávil čtyři roky. „Většinou jsem zabraný do zápasu, ale tohle jsem si všiml. Bylo to příjemné a divákům za to děkuji," vzkazuje českobudějovickým fans, kteří podobně vyvolávali i jeho asistenta Jihočecha Václava Prospala.