Dlouhá léta společně se svými kolegy řešil případy lidí, kteří se dostali do konfliktu se zákonem a v rodném Písku zná jeho obyvatele a zejména různé postavy a postavičky z písecké galerky i místa, kde se scházela.

Znovu se o tom mohou přesvědčit milovníci klasické české detektivky. Brněnské nakladatelství MOBA vydává další soubor krimi povídek Ladislava Berana nazvaný Námluvy se zločinem. Křest této novinky a autogramiáda autora se uskuteční ve čtvrtek 7. září od 16 hodin v prodejně Elimu v Janáčkově ulici v Písku.

Nová kniha Ladislava Berana.Zdroj: Archiv redakce

Čtenáři stejně jako ve dříve vydaných krimi povídkách ocení věrohodnost jednotlivých příběhů, které vycházejí ze skutečných případů písecké kriminálky v nedávných letech. Velkou předností Beranových knih je jejich okořenění humorem, byť někdy trochu drsným.

V nové knize Námluvy se zločinem se čtenáři opět setkají s již známými kriminalisty, poručíky Machem a Studničkou a jejich kolegyní Čtverákovou, velitelem kapitánem Karasem, technikem Kotrbáčkem nebo začínajícími vyšetřovateli Romanem a Mařínkem.

Na mnohé případy, které musí Mach a Studnička vyřešit, si Písečáci, a nejen oni, dobře pamatují. Bylo to například rozsáhlé vykrádání chalup napříč několika okresy, nebo kradení aut dobře organizovanou partou.

„Případy z nedávné minulosti, kdy jsem ještě sloužil u kriminálky, se dobře píšou. Pokud ale zpracovávám příběhy písecké pátračky, trávím dlouhé hodiny v policejním muzeu, archivu Prácheňského muzea, je to dost mravenčí práce,“ konstatoval Ladislav Beran, který je držitelem prestižních ocenění: Ceny Jiřího Marka, Zeyerova hrnku a Číše Petra Voka.