Organizátoři třídenní akce (22. – 24. června) ovšem připravili mnohem bohatší program, aby zaujali návštěvníky. Vloni jich dorazilo 26 776.

Letošní číslo určitě nebude menší. Deník v sobotu na slavnostech zastihl třeba Lucii Strejčkovou z Prahy, přijela s kamarádem Kamilem a na akci je hostem od roku 1997. Přivezla si z Prahy i historický kostým. „Každý rok je jiný,“ zmínila Lucie Strejčková a připojila, že jezdí po více slavnostech v České republice, ale nejraději míří vždy do Českého Krumlova. Na adresu historického kostýmu připojila i jednu zajímavost. „Není pravda, že by pod nimi bylo vedro, fouká tam,“ usmála se sympatická návštěvnice slavností s poukazem na výztuž sukně.

Někteří příznivci slavností mají i kostýmy vlastní. Například Vendula Lískovcová přijela se sestrou Adélou Roudnickou, která dorazila až z Podještědí. Kožešinové límce z lišek, brože, bohaté vyšívání a z majitelek kostýmů se rázem staly pravé krumlovské šlechtičny. „Jeden kostým stál dvacet tisíc, nechaly jsme si je šít v Krumlově,“ zmínila Vendula Lískovcová a doplnila, že na akci jezdí pravidelně už deset let.

V Krumlově si našly bohatý program i rodiny. Například rodina Kodýskových z Plzně si pochválila, že se zabaví i tříletá dcera Mařenka, která byla na slavnostech, a ještě o tom před čtyřmi let ani nevěděla…

Slavnosti letos slaví jubileum 50 let od založení. Koná se ale 32. ročník, protože v době normalizace byly slavnosti „nedoporučeny“. K výročí založení v roce 1968 byl připraven třeba průvod podobným jako při prvním ročníku, tj. přehlídka panujících rodů v Českém Krumlově.

V největším průvodu v kostýmech prošlo městem téměř 900 lidí.

Slavnosti pokračují i v neděli. Vstupné činí 300 korun.