Otáčivé hlediště dnes patří mezi největšíletní festivaly v republice. Během léta se zde vystřídá činohra, balet i opera. Právě opera je blízká srdci současného ředitele Jihočeského divadla Lukáše Průdka. Jeho otec, pěvec Josef Průdek, měl v minulosti zásadní vliv na způsob provedení opery na točně.

„Dříve hrál orchestr pod diváky v prvních řadách hlediště, což bylo citlivé na povětrnostní podmínky. Otec byl tenkrát v Praze na muzikálu Jesus Christ Superstar, a všiml si, že orchestr je ukryt mimo scénu. Pozval na točnu tamní zvukaře, vymysleli oboustranné monitorování, a dnes hraje orchestr v Belarii,“ vysvětluje Lukáš Průdek.

V souvislosti s operou na točně, se nabízí příběh, který jsme zažili při reportáži během nekostýmované zkoušky Lišky Bystroušky. Do prostoru mezi hlediště a přírodní scénu, se – přes zákaz – vypravila skupinka turistů z Asie. Stali se svědky scény, při níž byla jedna z pěvkyň uvázaná řetězem k židli, a druhá jí dávala k obličeji hrnec se žrádlem. Bez kostýmů to nevypadalo vůbec divadelně – a jen stěží si asi turisté uvědomili, že jde o příběh ze zvířecí říše. Jak asi své pohotové snímky vysvětlovali doma…

Letošní sezóna na točně je tedy za námi, ale začíná ta v českobudějovickém kamenném divadle. Diváci mohou letos očekávat sedmnáct premiér. Nejbližšší z nich je naplánována již na 20. října. Jde o známou Verdiho operu La traviata v režii Veroniky Poldauf Riedlbauchové, která se letos na točně podílela i na opeře Trubadůr.

„Veronika je – mimo jiné – zakladatelkou našeho Ateliéru 3D – a nyní má poprvé příležitost sama režírovat operu. Je úžasná v tom, že při své práci nastudovává spousty materiálů a její netradiční pojetí bude jistě i tentokrát opřeno o osobní poznatky a výzkumy," říká ředitel divadla Lukáš Průdek..

Následovat bude baletní premiéra představení Kráska a zvíře. I v tomto případě půjde o choreografický debut.
Choreografie se ujal taneční mistr Jihočeského divadla Béla Kéry Nagy. Jednu z prvních a velmi zajímavých premiér této sezóny bude mít i Malé divadlo. Půjde o představení Čechomoří, inspirované poválečným projektem profesora Žlábka, který usmyslel dát Čechům moře a vybudovat tunel z Budějovic na Jadran. Tam chtěl z vytěžené hlíny postavit ostrov, který by byl českým svrchovaným územím. Projet byl dokončen v sedmdesátých letech minulého století. Doba pro uvedení zmíněného divadelního kusu je příznačná. Kdyby tehdy projekt dostal zelenou, byl by právě nyní dokončován.
Diváci se budoumoci těšit také na divadelní verzi komedie Pane vy jste vdova. O všech připravovaných premiérách získají příznivci Jihočeského divadla vyčerpávající informace na jeho webových stránkách.

V průběhu této sezóny dostanou jihočeši šanci dostat se do českobudějovického divadla i v případě, že neřídí či nevlastní automobil.

„Startujeme projekt divadelních autobusů. Vytipovali jsme si šest směrů od Českých Budějovic do vzdálenosti jedné hodiny jízdy a z každého bychom chtěli přivézt dva autobusy diváků k nám na představení. Pokud se to setká s pozitivní odezvou,rádi bychom v tom pokračovali a spoje ještě posílili,“ konstatuje ředitel divadla Lukáš Průdek.