Sedmým kolem pokračovala ve středu Ženská basketbalová liga, v rámci kterého se strakonická U19 Chance střetla na domácí palubovce s celkem KP Brno.

Strakonické basketbalistky, které na první výhru stále čekají, narazily na tým, který se v poslední době dostává do očekávané formy. Vstup do soutěže však KP Brno neměl nijak oslnivý. Klub se třemi zahraničními akvizicemi, posilami z VŠ Praha Sládkovou a Satoranskou, dirigovaný zkušenou reprezentantkou Terezou Peckovou, prohrál první dva ligové zápasy a neuspěl ani v kvalifikaci na Eurocup.

„Máme sice nový tým, ale nemůžeme se na to vymlouvat, protože jsme spolu trénovaly celý srpen a září, takže bychom si měly na hřišti víc rozumět," myslí si jedna z ústředních postav brněnského družstva Tereza Pecková.

Do utkání ve Strakonicích proti domácímu U19 Chance, však KP Brno nastupoval v roli jasného favorita. Věděl to i trenér U19 Chance Petr Martínek. „V úvodu se jim moc nedařilo, protože se dávali dohromady, rozhodně však mají silný tým a půjdou jistě nahoru. Svědčí o tom poslední vysoká výhra nad Karlovými Vary," očekával těžké utkání domácí kouč.

V první čtvrtině to s Jihočeškami, které prohrávaly už 2:16, nevypadalo dobře. V závěru úvodní desetiminutovky ale Strakonice zabraly a dotáhly se na tři body (21:24). „Nám se tady hraje po té delší cestě vždycky hůř. Pokaždé se v úvodu těžko dostáváme do tempa, a přestože nás na to trenér upozorňoval, zaspaly jsme začátek i tentokrát," řekla k úvodu utkání brněnská Pecková.

Od druhé části hry však domácí basketbalistky vypadly z role a přestávaly dobře se pohybujícím hráčkám Brna stačit. Druhou čtvrtinu Brno vyhrálo 24:7 a v poločase už vedlo o rovných dvacet bodů 28:48.

Brňanky byly lepší i po přestávce a bylo jasné, že U19 Chance hraje už jen o co nejmilosrdnější porážku. „Nám se celkově dařila střelba a to nám pomohlo. Měly jsme štěstí, že nám tam padlo pár střel zdálky, protože pod košem bylo těžší se prosadit. Strakonické holky se dost zatahovaly do obrany," všimla si Tereza Pecková.

Sama přispěla k výhře KP Brno nejvíce. Nastřílela celkem dvaadvacet bodů, z toho devět z trojkové vzdálenosti. Z vítězství měla pochopitelně radost i když ví, že ve hře jejího týmu jsou stále rezervy. „Naše hra je stále taková neučesaná, pořád se dopouštíme zbytečných ztrát. Teď však vyhráváme, tak věřím, že se od toho odpíchneme a půjdeme nahoru," doufá Pecková.

Ocenila přitom i výkon Jihočešek. „Na to, jak mladý tým Strakonice mají, zahrály holky super," řekla.

Dobré pocity z vlastního výkonu měla i přes porážku druhá nejlepší střelkyně domácího týmu Ludmila Dudáčková. „Vzhledem k tomu, s jakou věkovou kategorií hráček hrajeme, můžeme být spokojené. Hrajeme celkem dobře, což jsme ukázaly už v Ostravě," nebyla po utkání nijak zklamaná teprve šestnáctiletá Dudáčková.

Skutečností však je, že U19 Chance má i po sedmi odehraných kolech na kontě výher nulu. A mladičká strakonická hráčka ví proč. „Děláme velké množství primitivních chyb, na které potom doplácíme. Projevilo se to i v tomto utkání. Víme o tom. Zlepšujeme se s každým zápasem, těch chyb je méně, děláme je ale pořád," říká Dudáčková.

Právě kvůli tomu je U19 Chance v ŽBL týmem, který inkasoval nejvíce bodů. „V obraně je hlavní problém. Soupeřky často těží z našich špatných přihrávek, kdy jim míč dáváme zadarmo přímo do rukou," uvědomuje si strakonická hráčka.

Šanci na nápravu budou mít basketbalistky U19 Chance už tuto sobotu, kdy se utkají s dalším brněnským celkem. Na palubovce čtvrtého Handicapu Brno to ale rozhodně lehké mít nebudou.

Příští kolo: Sobota: Trutnov – Nymburk, KP Brno – Technic Brno, Handicap Brno – U19 Chance, USK Praha – Karlovy Vary, Hradec Králové – Slovanka MB. Neděle: Ostrava – Slavia Praha.