O minulém svátečním víkendu se v české metropoli konala badmintonová kvalifikace na mistrovství Evropy smíšených družstev dospělých – a hráči SKB Český Krumlov byli u toho.

Pavel Florián a v krumlovském extraligovém družstvu hostující Zuzana Pavelková podali při kvalifikačním turnaji opravdu vynikající výkony a přispěli k úspěšnému vystoupení české badmintonové reprezentace.

Mistrovství Evropy smíšených družstev se od letošní sezony hraje v novém formátu, kdy kromě pěti nasazených týmů s přímým postupem si finálový turnaj v belgickém Leuvenu zahraje pouze dalších sedm vítězů jednotlivých kvalifikačních skupin.

Skupina s číslovkou 2 se hrála v Praze, kde se kromě domácího českého výběru dále představily ještě týmy Lotyšska, Švýcarska a nasazeného Skotska, v jehož sestavě byli i dva medailisté z mistrovství světa, a to deblista Robert Blair, který má stříbro ve čtyřhře z MS 2006 v Madridu, a Imogen Bankierová, jež dosáhla na stejný kov ve smíšené čtyřhře na MS 2011 v Londýně. Společně pak oba skotští hráči letos vyhráli několik turnajů ve smíšené čtyřhře, včetně prestižního German Open GP Gold.

Osa z jihu

Velkou část české reprezentace pro tento kvalifikační turnaj tvořili buď současní hráči SKB Český Krumlov (Pavel Florián, Zuzana Pavelková) nebo hráči, kteří se na krumlovských kurtech systematicky připravují, a to Kateřina Tomalová, Šárka Křížková a Ondřej Kopřiva.

Dalšími členy družstva pak byli Petr Koukal, Milan Ludík, Jan Fröhlich, Jakub Bitman a Alžběta Bášová.

Cesta baráží

Český tým vstoupil do kvalifikace páteční výhrou nad Lotyšskem. Zuzana Pavelková ve dvouhře žen sice prohrála po třísetové bitvě se zkušenou Kristine Sefereovou, ale pár Florián a Kopřiva ve čtyřhře své soupeře přehrál zcela přesvědčivě.

Druhé utkání proti Švýcarsku bylo „prubířským" kamenem výkonnosti českého družstva – a konečná výhra v poměru 4:1 ukázala sílu našeho týmu.

Za stavu 2:0 pro Česko (body vybojovali Bitman s Bášovou v mixu a Fröhlich ve dvouhře) nastupovala ke své dvouhře Pavelková. Její úkol byl přetěžký – porazit švýcarskou jedničku Sabrinu Jacquetovou, která hraje poslední týdny v obrovské formě. Jacquetová dokráčela dokonce až do čtvrtfinále turnaje French Super Series! Zuzka, jež v tomto ročníku hostuje v krumlovském oddíle a je oporou extraligového družstva SKB, však do zápasu vstoupila sebevědomě a s favoritkou držela krok. Naději na třetí a rozhodující bod držel český tým do poloviny obou setů, pak ale Švýcarka pokaždé dokázala odskočit a obě sady dotáhnout do vítězného konce. Pavelková nicméně ukázala, že se pozice české jedničky, která ji na tomto turnaji připadla, rozhodně nebojí, a trenér Mendrek i přítomní diváci po zápase nacházeli pro její výkon jen slova chvály.

Pavlu Floriánovi s Ondřejem Kopřivou před zápasem bylo jasné, že se od nich očekává „překvapivá" výhra. Soustředění a namotivovaní vlétli Florián s Kopřivou na švýcarské duo Schaller / Heiniger a od začátku dávali na kurtu najevo, že tento svůj „zápas roku" rozhodně prohrát nechtějí. Namísto očekávané bitvy to bylo suverénní představení našich deblistů, když hlavně Pavel Florián doslova čaroval a na švýcarskou stranu skládal jednu vítěznou smeč za druhou. Výhra ve dvou sadách (21:13 a 21:14) – a je rozhodnuto. Češi získali rozhodující třetí bod.

Bitva o zázrak

Ve finále kvalifikace proti sobě nastoupila družstva České republiky a Skotska.

Za vyrovnaného stavu 1:1 (bod vybojoval Koukal ve dvouhře) čekala Pavelkovou další výzva v podobě Kirsty Gilmourové, jedné z nejlepších evropských singlistek. Stejně jako proti Švýcarce odehrála Zuzka zápas bez respektu a favorizovaná Skotka si chvílemi s chytrou hrou naší singlistky nevěděla rady. Ani tentokrát se však Pavelkové nepodařilo dobrý výkon korunovat vítězstvím, avšak prohraná bitva ve dvou vyrovnaných setech (16:21 a 16:21) je příslibem jak pro Pavelkovou, tak i pro další extraligová utkání krumlovského SKB.

Poslední šanci na zvrat ve finálovém utkání měli opět Florián s Kopřivou. Proti nim však stanul již zmiňovaný „pan deblista" Robert Blair spolu s dalším v Evropě zavedeným hráčem Paulem van Rietveldem. Jestliže sobotní představení proti Švýcarům lze u Floriána s Kopřivou označit za životní, tak k vítězství nad tímto párem potřebovali naši muži ještě přidat. První set prohráli Florián s Kopřivou poměrem 16:21. Ve druhém však zabrali a vedli v přestávce 11:7, pak ale zaúřadoval Robert Blair. Na zrychlení hry třiatřicetiletého Skota naši nedokázali zareagovat a z nadějného vedení byl rázem stav 21:14 pro Skoty – a vidina zázraku se rozplynula.

Postoupit na závěrečný turnaj mistrovství Evropy se sice české reprezentaci nepodařilo, ale prohra s velmi silným Skotskem v poměru 1:4 rozhodně ostudou není. A je více než potěšitelné, že se hráčům českokrumlovského klubu v bojích za Českou republiku dařilo a odehráli v kvalifikaci své letos zatím nejlepší zápasy.

Konečné pořadí v kvalifikační skupině č. 2: 1. Skotsko 3 body, 2. Česká republika 2 body, 3. Švýcarsko 1 bod, 4. Lotyšsko 0 bodů.

Radek Votava