První zářijový víkend se na vodáckém kanále pod zámkem v Brandýse konalo Mistrovství České republiky kategorie žáků ve slalomu a sprintu na divoké vodě.

Z Českého Krumlova vyrazila na žákovský šampionát oproti předchozím rokům početně menší skupinka čítající pouze čtyři závodníky. Ambice směřovaly zejména ke sprintové části šampionátu, kde měl krumlovský SK Vltava hned ve dvou kategoriích nejvýše nasazené závodníky, a to dosavadní lídry Českého poháru žáků ve sjezdu – Pavla Kleina na kajaku a Vojtěcha Klímu na kanoi.

V sobotu se v Brandýse závodilo ve slalomu a krumlovským závodníkům se moc nedařilo. Shodně deváté místo v závodě singlkanoistů obsadili Vojtěch Klíma (starší žáci) a Jakub Mareš (mladší žáci). V závodech kajakářů se krumlovští žáci umístili až ve čtvrté desítce pořadí, přičemž pouze u benjamínka Edy Furiše lze vyjádřit spokojenost. Krumlovská hlídka 3xC1 žáci pak skončila na šestém místě.

V neděli zmizelo slunce z oblohy i branky z kanálu a soutěžilo se ve sprintu. Momentálně silná krumlovská disciplína, ve které se seniorští i juniorští kanoisté SK Vltava řadí k absolutní republikové špičce, konečně přinesla vavříny i krumlovským žákům.

V závodě singlkanoistů se starší žák Vojtěch Klíma musel „spokojit" s třetím místem. Zcela nečekaný kanoistický titul ale vybojoval mladší žák Jakub Mareš. Ze strany tohoto mladého krumlovského závodníka to ale nebylo zdaleka vše, protože krátce po singlkanoistickém triumfu přidal druhý titul – tentokrát v závodě deblkanoí, kam zaklekl v narychlo sestavené posádce společně s domácím závodníkem Štěpánem Vencem (KK Brandýs).

Jako den a noc byly víkendové závody pro Pavla Kleina. V sobotu i s drobnou zdravotní komplikací skončil na chvostu slalomového závodu. V neděli ale potvrdil roli favorita, vylepšil svou jízdu z prvního kola, kde byl druhý, a celkově pak nechal celou padesátku žáků za svými zády. S nepatrným náskokem dvou setin sekundy získal kajakářský žákovský titul. Po více než dvou desítkách let tak má krumlovský kanoistický klub primát z tradičně nejobsazenější kanoistické disciplíny – kajaku mužů (byť zatím „jen" v žákovském podání).

Očekávání panovalo i pro závod hlídek ve sprintu, kde krumlovská sestava Klein, Klíma a Mareš zasáhla do závodu družstev na kajacích i na kanoích. V závodně 3xK1 se krumlovským žákům dařilo náramně a získali stříbrné medaile. Závod 3xC1 měli Krumlováci rozjetý také výtečně a dojeli do cíle s nejlepším časem, ale hrubá chyba na cílové pásce (nedodržení časového intervalu mezi členy) znamenala diskvalifikaci a konec nadějím…

Kromě medailí z mistrovského závodu si do Českého Krumlova přivezli žáci SK Vltava ještě navíc hned pět pohárů. MČR bylo totiž zároveň posledním dílem dlouhodobé soutěže Českého poháru ve sjezdu. V něm se v konečném hodnocení umístila dvojice Mareš a Hlavničková na třetím místě v závodě deblkanoí mladších žáků. Svůj druhý pohár, tentokrát stříbrný, získal Jakub Mareš v hodnocení mladších singlkanoistů. Zlaté poháry v celkovém žákovském hodnocení putovaly do Českého Krumlova dva. Jeden zásluhou singlkanoisty Vojtěcha Klímy a druhý v rukách kajakáře Pavla Kleina.

Tomáš Palouda