Na severočeském tatami proběhl za účasti zahraničních závodníků z Německa, Polska, Slovenska a pochopitelně také z České republiky další kvalifikační turnaj Českého poháru na listopadové republikové šampionáty.

Po Ostravě se republiková judistická špička sjela tentokrát do severočeského Jablonce nad Nisou. Účast se první den turnaje vyšplhala na úctyhodných 589 borců, druhý den to pak bylo 277 závodníků. A ve startovním poli samozřejmě nechyběli ani judisté okresního zástupce v barvách SK Kaplice.

Dvakrát zlatá Zachová

V sobotním programu se na tatami představilo devět kaplických judistů. Nejlépe se vedlo starší žákyni Renatě Zachové, která ve váze do 44 kilogramů neokusila hořkost porážky a zcela zaslouženě vybojovala zlatou medaili.

O stupínek níže skončil její bratr Petr Zach, starší žák, startující v hmotností kategorii do 46 kilogramů.
Děvčata Lucie Mašková (52 kg) a Johanka Paťhová (57 kg) rozšířila kaplickou medailovou sbírku o další dva bronzy.

Bodovaná sedmá místa obsadili ještě starší žák Radek Rousek (50 kg) a překvapivě také mladší žák Matěj Stacho (30 kg).

Turnajovým pavoukem pak neprošli a bez umístění skončili David Krotký, David Valdauf a Karel Malenovský.

„Posledně jmenovaní mladší žáci naskočili do Českého poháru vůbec poprvé a jejich úkolem bylo především nasát atmosféru velkého turnaje, vyzkoušet si K. O. systém a pokusit se o co možná nejlepší výsledek," vysvětluje kaplický trenér Libor Štěpánek.

V neděli pokračoval mezinárodní turnaj kategoriemi kadetů a juniorů. Zde bylo ve startovní listině šest kaplických judistů.

Nejlépe si vedla opět Renata Zachová, když i mezi dorostenkami dokázala po velmi dobrém výkonu zvítězit.

Na druhém místě skončil v hmotnostní kategorii do 73 kilogramů Jan Houska, který až ve finále nestačil na velmi dobrého polského závodníka. V té samé kategorii obsadil ještě páté místo Karel Mašek.

„Oba naši kluci předváděli na tatami velmi pohledné judo a je jen škoda, že se oba neprobojovali do vzájemného kaplického finále," přibližuje trenér Štěpánek.

V hmotnostní kategorii do 60 kilogramů se na stupně vítězů probojoval turnajovým pavoukem také Ondřej Svoboda, který kaplickou medailovou sbírku rozšířil o bronzovou medaili. Bez umístění tentokrát skončili Ondřej Škabrada a Petr Zach.

Libor Štěpánek, Karel Vosika