Lawn Tennis Club Český Krumlov má ve svých stanovách jako jeden z pilířů činnosti oslovení nejširší věkové skupiny sportovní veřejnosti a s tím spojené pořádání tenisových škol a kempů pro děti a mládež, což čilý ruch na kurtech ve druhém a třetím srpnovém týdnu jen potvrzuje.

Velké zpestření

„Druhý srpnový týden jsme pořádali kemp pro závodní hráče, kterého se zúčastnilo dvaadvacet tenistů. A letos jsme náš kemp mohli poprvé nazvat mezinárodním, protože k nám přijeli Slováci i několik Rakušanů. Zbytek byli čeští hráči nejen z našeho klubu, ale třeba až z Čelákovic," předesílá kondiční trenér a zároveň manažer klubu v jedné osobě Jan Bohdal a dodává: „Musím říct, že to bylo úžasné zpestření našich tréninků, protože někteří z našich hostů, zvláště slovenské hráčky, jsou na žebříčcích daleko výše než naši. Kemp byl fantastický i co se týká samotného programu, který začínal už v sedm ráno rozcvičkou a končil kolem osmé hodiny v podvečer kondičním tréninkem. Účastníci šli doslova na krev, ale všem se u nás líbilo!" vyzdvihuje.

Tento týden v krumlovském areálu plynule navázal druhý turnus letního kempu určený pro nejmenší děti z přípravky a žactva.

„Vesměs jsou z Krumlova, ale i z Kaplice a také až z Plzně. Třicítka dětí je rozdělená do skupin, kterým se věnují trenéři Miroslav Faktor, Jan Varyš, Viktor Krupica, velezkušený Jiří Medonos (pozn. red. – rozhovor jsme přinesli včera) a já. Při prvním turnusu pomáhal ještě trenér Josef Mikeš a zapomenout nesmím na Jiřího Zemana. Ten připravuje pro děti vložené hodiny tenisové angličtiny, což je pro ně také výborné. Děti na tyto lekce reagují úžasně a určitě je to přínosnější, než kdybychom jim o přestávkách mezi jednotlivými tréninky třeba promítali nějaké filmy," ví manažer.

Filosofie klubu

Na dotaz, co konkrétně účastníci letních kempů v programu absolvují a co je krédem této přípravy Jan Bohdal říká:

„Samotný tenisový trénink střídáme s kondičními bloky, které jsou složeny ze základních běžeckých dovedností, různých abeced a koordinačních cvičení. Cílem tak je, aby děti měly zajištěnou nejen tenisovou, ale i obecnou sportovní průpravu a měly všeobecné základy. Už na prvním kempu, a to i u starších dětí, jsem totiž zjistil, že někdy může být problém jen obyčejný kotoul," podivuje se manažer a jedním dechem doplňuje: „Naším krédem proto je, že nejen kurtem je člověk živ, ale je třeba vše kompenzovat i jinými aktivitami! Dnes to už prostě není jako to bývalo za nás, kdy jsme byli nejen o prázdninách zvyklí se hýbat, makat a nebrali jsme to jako sportování. Dnešní děti třeba přijdou po jeden a půl měsíčním nicnedělání, jejich fyzička je na dně a my začínáme zase od nuly."

Projekt letních kempů se rozvíjí od založení LTC v roce 2012. Tehdy měl klub ve svých řadách asi deset dětí, dnes je jich devadesát.

„Od začátku se prioritně snažíme pracovat s mládeží a nárůst základny nás samozřejmě těší. V součtu s dospělými jsme dnes na sto padesáti členech, což není špatné číslo," pobrukuje si Jan Bohdal a pokračuje: „Připravujeme pro naše členy i zahraniční kempy v Chorvatsku, ale letos se mi nejvíce líbí, že jsme překročili další metu. Zase jsme o kousek dál, a to díky mezinárodnímu přesahu našich domácích kempů. Naše děti těm z jiných klubů nebo zahraničním účastníkům třeba ještě výkonnostně nestačí, ale na druhou stranu je to pro ně motivace do další práce," ví kouč.

A jaký ohlas má snažení tenistů krumlovského LTC v jejich okolí?

„Ať je to jak chce, tak jsme přece jen na malém městě, kde obyvatelé spíše sledují, jak jsou zajištěné služby, jestli jsou opravené chodníky a na sport, dle mého názoru, tak trochu někdy zapomínají. Dnes už ovšem vidím změnu. Jsem rád, že zastupitelé města, sportovní komise a jiní začínají přemýšlet, jak sport posouvat výš. Navíc je to pro město i dobrá reklama," připomíná Jan Bohdal, kterého těší i ohlasy odjinud.

„Sledujeme to na různých sítích a musím říct, že jsme na LTC hrdí. Když si přečtete názor, že jet do Krumlova na kemp je super, tak musíte být potěšeni. Má to totiž nejen historický ráz, rodiče si udělají pěkný výlet a navíc ví, že neodjedou s prázdnou, protože je u nás o děti dobře postaráno a ještě se tady něco naučí."

Vzor za silnicí

Pro inspiraci ovšem nemuseli krumlovští tenisté chodit daleko…

„V podobném stylu a s obdobnou filosofií tady fungují třeba badmintonisté, kteří jsou pro nás vzorem. S badmintonisty jsem na Chvalšinské vyrůstal, léta se znám s Radkem Votavou a Jiřím Frendlem, což je pro mě takový vizionář v dobrém slova smyslu a velká osobnost, a vím, že právě badmintonisté nám ukázali cestu, po které bychom se měli třeba při pořádání kempů vydat. Náš cíl bych tedy neviděl v nějaké profesionalizaci. Nechceme ale zase dělat jen nějaký kroužek. Kemp tomu říkáme proto, aby se tady děti učily sportovat a ne aby je rodiče odložili na nějaký příměstský tábor," vysvětluje manažer.

Září plné turnajů

Jak jsme již zmínili výše, tak aktuální členská základna LTC Český Krumlov v součtu devíti desítek nadějí mládežnického věku a dospělých čítá cca sto padesát hráčů.

„To už je malá firma a nejde tenis dělat takzvaně na koleně, jako na začátku, kdy nás v klubu bylo dvacet, všichni jsme se znali osobně a společně se na všem domluvili. Teď už to chce široký tým zapálených lidí a zároveň podporu odjinud," ví manažer a na závěr dodává: „Jsme proto rádi, že na městě mají otevřené oči, je tady dobře propracovaná koncepce sportu i dotační politika a sporty jsou zde objektivně hodnoceny podle základny i úspěchů. Za klub jsme pak rádi, že kromě zmíněných kempů jsme už dnes schopni pořádat krajské i republikové turnaje. Jen v září to budou tři celostátní „céčka" pro mladší i starší žáky a dorostenky," uzavírá Jan Bohdal.