Šumavský MTB maraton České spořitelny bude v sobotu hlavním tématem sportovců na Zadově a v jeho blízkém okolí. V 11.30 vyrazí na náročnou trať v krásném prostředí  závodníci, kteří urazí celkem 61 km, vypsána je ale celá řada dalších kategorií.
Na dotazy Deníku odpovídal ředitel závodu Petr Steinbach:

Na stránkách Deníku už jste uvedl, že se nikdo nemusí šumavských tratí obávat…

…už historie našeho závodu je zaměřena na to, aby byl pro širokou veřejnost. Aby tratě byly dobře sjízdné. Bát se opravdu nikdo nemusí.
Jsou tedy tratě maratonu sjízdné i pro amatéry, kteří se jízdou na kole hlavně baví?
Určitě ano. Většina trasy je vedena po širokých lesních cestách. Místy nechybí asfalt.

A co náročnější pasáže?
Úplně nesjízdné úseky tam v podstatě nejsou. Tam, kde je fyzická náročnost větší, někteří závodníci tlačí, ale jde o úseky, které mají délku sto nebo dvě stě metrů.

Vy sám máte tratě zmapovány na vlastní kůži dokonale?
Velitelem tratí je Zbyněk Pavlásek, ten má na starosti značení, ale trať mám samozřejmě také najetou osobně na kole, vím přesně, kudy vede.
Na Šumavu třeba vyrazí také fanoušci, upozorníte je na atraktivní úseky?
Těch je víc. Zajímavá bude sjezdovka v Nových Hutích,  kde  sjezd končí brodem. Tam je to nenáročné, s pěknými výhledy do kraje, nejedná se o prudký sjezd. Pojedeme také historickou částí Vimperka, projíždíme zámkem,  přímo přes první nádvoří. V tu dobu probíhají ve Vimperku oslavy sedmi set padesáti let založení, budou tam historické soutěže, šermířské souboje, diváci našeho závodu si užijí i tento doprovodný program.

Podle předběžných odhadů se zdá, že na startu bude tisícovka cyklistů, očekáváte ještě přihlášky na místě?
Určitě ano. Předpověď počasí je na sobotu výborná. Ještě zhruba tři stovky cyklistů by se mohly přihlásit na místě.