Uplynulou sobotu se při Křemežském veletrhu konal již třiadvacátý ročník badmintonového turnaje O veletržní pohár. Zázemí této tradiční sportovní akci poskytla tělocvična místní základní školy. Přestože venku panovalo úmorné horko, hrálo se s velkou radostí i úsilím. Do turnaje nastoupili mistři republiky, český juniorský reprezentant, nadějní hráči místního oddílu a výborní hosté z Českých Budějovic i Prahy. Zápasy se odehrály za velkého zájmu přihlížejících diváků a chvíli i před televizní kamerou.

Do turnaje se přihlásilo dvanáct zkušených badmintonistů, které los rozdělil do šesti vyrovnaných dvojic. V průběhu klání dokázala i šestá dvojice sehrát vyrovnaný zápas s pozdějšími vítězi. Počet soutěžících párů umožnil nalosovat turnaj tím nejspravedlivějším systémem – každý s každým. Mnohé vyrovnané zápasy rozhodoval až třetí set, nejednou i v nastavení. I když vylosované dvojice byly hodně vyrovnané, přece jen se v průběhu turnaje ukázalo, že ne všechny páry budou bojovat o konečné vítězství.

Souboj o předposlední příčku byl k vidění hned v prvním zápase, když se na kurtu potkala jediná ženská dvojice s ostřílenými muži. Domácí Martina Weberová s Michaelou Koudelkovou jsou sehraným párem se zkušenostmi z bojů v kvalifikaci o ligovou soutěž. Jiří Holeček (Křemže) a Robert Novotný (Praha) se spolu na kurtu potkali poprvé. To se projevilo hned v prvním setu, kde byl úspěšnější ženský debl. Ve druhé sadě se už pánové sehráli a vyrovnali stav utkání na 1:1. Třetí set dospěl až do prodloužení, kde byli úspěšnější Holeček s Novotným a zvítězili 26:24. Nakonec skončili pátí, Weberová a Koudelková se umístily na šestém místě, i když v průběhu sehrály ještě několik velmi vyrovnaných setů.

O umístění na třetí a čtvrté příčce sehrály velmi vyrovnaná utkání páry Jindřich Kukač – Martin Koudelka (Křemže) a Jan Bednář (odchovanec domácího oddílu) – Bedřich Beneš (nyní oba Praha). I tento vyrovnaný zápas rozhodoval až třetí set. V jeho prodloužení měli více štěstí a o něco pevnější nervy domácí hráči. Nadějný domácí dorostenec Jindřich Kukač se zkušeným veteránem Sokola Křemže Martinem Koudelkou po boku získali třetí místo. Na čtvrtém skončili pánové Bednář s Benešem.

Největší naděje na první místo a zisk pohárů se hned po losování dávaly dvěma párům – juniorskému reprezentantovi a několikanásobnému mistru republiky Petru Beranovi hrajícímu po boku Zuzany Matouškové, čtrnáctileté naděje křemežského badmintonu, a také zkušenému domácímu hráči, veteránskému mistru republiky Michalu Koudelkovi s vynikající dorostenkou Sokola Č. Budějovice Terezou Janoštíkovou.

Tyto dvojice se utkaly už ve druhém kole a Koudelka si od začátku utkání takzvaně pohlídal. Díky jeho zkušenostem, ale zřejmě i kvůli únavě mladého Berana, který si na domácí turnaj odskočil mezi dvěma náročnými soustředěními, zvítězili Michal Koudelka a Tereza Janoštíková ve dvou setech. Beran s Matouškovou skončili stříbrní. Potřetí v posledních čtyřech ročnících tak zvítězil smíšený pár a počtvrté za sebou zůstává jeden ze dvou vítězných pohárů doma v Křemži.

Václav Koudelka