Kromě závodů Evropského a Českého poháru se zde konaly i čtyři republikové šampionáty, a to MČR ve sprintu a MČR kategorie U23, MČR družstev a také MČR veteránů ve sprintu na divoké vodě. A při všech vrbenských závodech byli opět výrazně vidět kanoisté českokrumlovského klubu SK Vltava.

V sobotu byly z českého pohledu na programu šampionáty dílčích věkových kategorií a družstev. Po půlroční závodní absenci a dlouhém léčení si navlékla startovní číslo krumlovská jednička Anežka Paloudová. Starty v prvních závodech po pauze pro ní hned znamenaly zisk dvou stříbrných medailí (kajak a kanoe) v MČR U23. Radost Vltaváků byla ještě umocněná, když Anežku na stupně vítězů v kategorii singlkanoistek doprovodila její bronzová sestra Karolína. Letošní krumlovská kometa – juniorský mistr světa z klasického závodu Vojtěch Skořepa – skončila v závodě singlkanistů U23 těsně pod medailovým pódiem.

V závodě družstev, silné krumlovské disciplíně posledních let, ukořistili kanoisté z pod Rechlí tituly v družstvech na singlkanoích mužů (Haleš, Novosad, Švadlena) i žen (A. Paloudová, K. Paloudová, Plachtová), stříbro získaly kajakářky (opět A. Paloudová, K. Paloudová, Plachtová) a bronz brali deblkanoisté (Haleš -Novák, Jirka – Švadlena, Novosad – Skořepa). Poslední sobotní krumlovskou medailí bylo veteránské zlato na vodě nestárnoucího Lukáše Novosada.

Neděle patřila výhradně MČR ve sprintu. Krumlovští kanoisté při něm získali kompletní sadu medailí. Ke stříbru deblkanoistů Antonína Haleše a Martina Nováka přidala nejprve bronz na kajaku Anežka Paloudová, aby pak svůj návrat do závodů korunovala titulem mezi singlkanoistkami.

SVÁTEK POD HRÁZÍ
Český i Evropský pohár ve sjezdu pokračují tento týden nejprve středečními a čtvrtečními závody ve sprintu na kanále v Roudnici nad Labem, kde se mimo jiné uzavře kvalifikace pro zářijové mistrovství světa ve sprintu ve Francii.

Poté přijde již na řadu tradiční český vodácký svátek v peřejích pod lipenskou přehradou. Mezi mnohými kanoistickými závody proběhne také MČR v klasickém sjezdu, v němž bude chtít desítka krumlovských borců potvrdit pověst favoritů. Vltaváci budou spoléhat zejména na Haleše a Nováka.

Anežka Paloudová počtvrté za sebou obhajovat titul v klasickém závodě však nebude a nastoupí pouze do sprintu. Ambice na dobré umístění bude mít ale její setra Karolína, stejně jako stále se lepšící čerstvý juniorský mistr světa Skořepa. „Voda pod Lipnem se pouští jen jednou v roce, což je zajímavé nejen pro závodníky, ale pochopitelně i pro diváky,“ zve předseda SK Vltava Tomáš Palouda a dodává: „V poháru se představí všichni čeští olympionici, ve sjezdu bude startovat kompletní reprezentace a perličkou budou šampionát v raftingu nebo závod v extrémním kajakingu.“

Autoři: Tomáš Palouda, Karel Vosika