Tečka za minulým kalendářním rokem se na území českokrumlovského regionu psala na mnoha místech a v různých sportovních odvětvích, a to při řadě už tradičních klání a turnajů.

Jednou z těchto svátečních akcí, ke které se dnes vrátíme, byl tradiční Silvestrovský turnaj ve stolním tenise pořádaný tabletenisty křemežského Sokola.

V jiné lokalitě

Křemežský turnaj při posledním odehraném ročníku doznal jedné novinky, která se týkala místa konání.
Obvyklou tělocvičnu Základní školy ve Křemži tentokrát vystřídal nově zrekonstruovaný sál Kulturního domu v Krásetíně, kam se v posledních hodinách minulého kalendářního roku sjelo čtrnáct hráčů.
Početně slabší účast byla pro pořadatele poněkud zklamáním, ale vše jim vynahradilo velmi kvalitní obsazení startovního pole.

Silná konkurence

Po přihlášení čtrnácti soutěžích křemežští organizátoři stanovili spravedlivý hrací plán. Soutěžící byli losem rozděleni do dvou skupin po sedmi hráčích, kde se bojovalo systémem každý s každým. Tři nejlepší z každé skupiny postoupili do finálové skupiny, kde se opět hrálo každý s každým, a hráči na dalších místech se obdobně utkali ve skupině útěchy.

Celodenní dramatické boje nakonec měly velmi zajímavé a dramatické vyvrcholení. O celkovém vítězi turnaje totiž musela nakonec rozhodnout až minitabulka (potažmo celkové skóre) mezi trojlístkem nejlepších hráčů, kteří po maratonu zápasů měli shodně na kontě jedinou porážku. Celkovým vítězem se lepším výsledkem o jediný set stal úřadující okresní přeborník Josef Kamera z Přídolí, který tak po roce obhájil překvapivé prvenství z předchozího svátečního křemežského turnaje.

Na stříbrném stupínku stál zkušený legionář Jan Válka hrající v Německu a bronzovou příčku vybojoval Otakar Fiala ze Sokola České Budějovice. Za zmínku jistě stojí, že nejlepší výsledek z domácích hráčů tentokrát zaznamenal výborně hrající Zbyněk Kudláček, jenž zůstal jen o vlásek pod stupni na konečném čtvrtém místě.

Soutěž ve skupině útěchy vyhrál Jan Cipín z Dolního Třebonína před domácím kapitánem a ředitelem turnaje Jaroslavem Opelkou, třetí pak skončil Jiří Morávek z prvního týmu Nové Vsi u Českých Budějovic.

Co říci závěrem? Již některé zápasy v základních skupinách byly doprovázeny potleskem přítomných, jeden však vyčníval. Oboustranně útočný souboj aspirantů na zlato mezi Janem Válkou a Otakarem Fialou byl dech beroucím zážitkem a pro většinu účastníků opravdovou lahůdkou. Jak již bylo řečeno, velkým úspěchem pro domácí barvy bylo již zmíněné čtvrté místo Zbyňka Kudláčka, který jako jeden z mála dokázal potrápit nakonec vítězného Josefa Kameru. V neposlední řadě je pak třeba zmínit vystoupení nejstaršího účastníka, kterým byl bezmála sedmdesátiletý matador a tradiční účastník křemežského klání Jan Salon z Přídolí. Nutno smeknout před fyzickou kondicí tohoto matadora. Vydržet takovou porci zápasů není snadné ani pro mnohem mladší hráče.

Otázka pro příště

A jak se bude seriál svátečních turnajů pod Kletí vyvíjet v dalších letech? To se pořadatelé z křemežského oddílu ještě rozhodnou. Po poslední zkušenosti přicházejí v úvahu dvě varianty, a to zda zachovat v předešlých letech uplatněný systém velkého turnaje s velkou porcí starostí nebo navázat na vydařený poslední ročník s komornější atmosférou, ale s o to větší konkurencí a kvalitou hraných zápasů.

Jaroslav Opelka, Karel Vosika