Ve čtvrtek v 19.34 hodin velešínské hasiče vybudil poplach. Do deseti minut byli na místě. Naštěstí šel zřejmě kdosi kolem sběrného dvora a všiml si, že hoří. Díky včasnému zásahu hasičů se podařilo oheň zvládnout ještě včas.

„Vyjeli jsme na místo se dvěma cisternami," líčil velešínský hasič Petr Skřivánek. „Při průzkumu jsme zjistili, že požár zasáhl část sběrného dvora. Hořelo asi deset dřevěných palet s autoplasty, které stály podél ocelového plotu."

Dobrovolní hasiči vybaveni dýchací technikou nasadili dva proudy a započali hasební práce. Brzy požár spolu s českokrumlovskými profesionálními hasiči, kteří mezitím již také dorazili se dvěma cisternami a připojili se ještě hasiči ze Svatého Jana nad Malší, lokalizovali. Hořelo v těsné blízkosti haly, která byla plná plastů a papíru. Žár požáru už zprohýbal plechovou konstrukci včetně posuvných vrat.

„Měli jsme opravdu obavy, aby ta hala nechytla. To by pak byl asi problém pro celé město," podotkl Petr Skřivánek.
Uvnitř haly se naštěstí nic nevznítilo.

„Myslím, že škoda bude činit takových půl milionu korun jistě," konstatoval místostarosta Velešína Jiří Růžička. „Hasiči i ohlašovatel si zasluhují velikou pochvalu, kdyby nebylo včasného zásahu, nechci ani domýšlet, co by se dělo."

Plot sběrného dvora je rozbitý a zkroucený, hala ohořelá, vrata a výplně jsou na výměnu.
Příčinu požáru šetří policie. S velkou pravděpodobností to vypadá na cizí zavinění, zřejmě do plastů zalétla petarda.