Praha nebo Plzeň. Obě tato česká města už se mohou pyšnit titulem Evropské hlavní město kultury, který jednou za rok propůjčuje Evropská unie.
Za jedenáct let by se na prestižní seznam mohly zařadit i České Budějovice. Jako bod k diskuzi to na posledním zasedání zastupitelstva nadnesl Ivo Moravec (HOPB). „Máme zpracovaný, ale zatím neschválený strategický plán města a měli bychom si už konečně říct jaké Budějovice chceme, na tom se shodnout a za tím jít,“ argumentoval Ivo Moravec s tím, že by se město nemělo bát ambiciozních cílů.

Někteří budějovičtí zastupitelé se ale obávají, že by případná účast mohla do značné míry zatížit městský rozpočet.

Bojovat o prestižní titul? Poradí Plzeňští

Šest set kulturních akcí, reklama v zahraničí a více než tři miliony návštěvníků města. Takový byl rok 2015 pro Plzeň. Právě ta se totiž tehdy stala Evropským hlavním městem kultury (EHMK).

Další příležitost k zisku prestižního titulu budou mít česká města v roce 2028. To se projekt znovu vrátí do České republiky. Mezi městy, která o zisk titulu budou usilovat, by mohly být i České Budějovice. Na posledním zasedání zastupitelstva to nadnesl Ivo Moravec (HOPB). „Měli bychom hledat, jak Budějovice posunout do 21. století, a ne hledat důvody, proč to či ono nelze. Nebojme se ambiciozních cílů,“ řekl.

Katedrála sv. Bartoloměje v PlzniZdroj: archivTitul městům propůjčují od roku 1985
Projekt Evropské hlavní město kultury byl zahájen v roce 1985, aby „přispěl ke sbližování obyvatel Evropy“. Prvním městem, kterému byl tento titul propůjčen, byly v roce 1985 Atény. Od roku 2001 jsou města vybírána mnohdy po dvojicích. V Čechách tento titul získala Praha a Plzeň (na snímku Katedrála sv. Bartoloměje). Letos tento titul získaly dánský Aarhus a kyperský Pafos.

K tomu ale vede poměrně dlouhá cesta. Náměstek primátora Jaromír Talíř (KDU-ČSL) vysvětloval, že hledání držitele titulu bude dvoukolové. První část boje adepti absolvují v roce 2022, ve druhém kole po prověření a posouzení uchazečů se pak zvolí vítěz. „Takové rozhodnutí bude znamenat vynaložení značné sumy peněz, ale také obrovskou možnost pro rozvoj Českých Budějovic,“ uvedl Jaromír Talíř možná pro a proti. Právě finance jsou asi největším kamenem úrazu. Někteří zastupitelé se bojí přílišného zatížení městského rozpočtu. „Tak vážné rozhodnutí není možné učinit bez objektivních znalostí,“ dodal náměstek primátora s tím, že si proto domlouvá schůzku s plzeňskou náměstkyní hejtmana, která měla na starost přípravu západočeské metropole na žádání o prestižní titul před rokem 2015.

Podle Otakara Svobody, ředitele Jihočeské filharmonie, by kandidatura Budějovic na EHMK byla odvážná, on by ji podpořil. „Minimálně rok byla Plzeň v centru pozornosti kulturní veřejnosti nejen u nás. Měl jsem také možnost navštívit některá jiná evropská města kultury a tento titul jim vždy přinesl kvalitní stavby, ocenění kulturní úrovně i příslušný profit.“