O tom, že bude lepší než minulá, nikdo ze čtyř partnerů nepochybuje, stejně jako o její stabilitě. Shodli se na řešení změny odměňování ve vedení Jihočeských nemocnic, po níž by ušetřené prostředky šly zdravotním sestrám a lékařům, dále na auditu všech organizací, které zřizuje nebo řídí kraj, a dalších společných zájmech.

V pondělí dopoledne padla krajská koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012. Na snímku hejtman Jiří Zimola.
Hejtman Jiří Zimola rezignuje, ČSSD vyjednává o nové koalici

Jednání o rozdělení kompetencí v rámci zastupitelstva kraje se teprve povedou a koaliční smlouvu chtějí strany podepsat do jednání mimořádného představenstva 27. dubna, na němž hejtman odstoupí. Řešit se na něm bude jak výstavba rekreačních domů na Lipně hejtmanovým přítelem a šéfem Jihočeských nemocnic Martinem Bláhou, tak vysoké odměny členů představenstva této společnosti, které nejsou v rozporu se zákonem, ale bude změněn jejich systém. Do 14 dnů by měl být hotov audit stavby domků pro hejtmana a jeho náměstka Jaromíra Slívu provedený nezávislými odborníky. Martin Bláha dal svou funkci k dispozici v případě, že nebude pro novou koalici akceptovatelný, což je více než pravděpodobně. Náměstek Jaromír Slíva hodlá svou pozici opustit.

Padla krajská koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012. Na snímku Jiří Zimola.
Další tah proti sociální demokracii

Krajská předsedkyně ANO Radka Maxová se pozastavuje nad opouštěním pozic třemi vlivnými muži: „Proč to neudělali za staré koalice? Měli z nás strach jako ze silného partnera? Odchod hejtmana jsme nepožadovali, jen personální změny v Jihočeských nemocnicích, o nichž ČSSD nechtěla jednat." Opoziční role prý bude ANO svědčit. „S Lucií Kozlovou a Janem Kubíkem v zádech to jejich náhradníci budou mít těžké," ujišťuje Radka Maxová.