"Tyto stroje tady nad Strakonicemi a vesnicemi kolem létaly na konci druhé světové války," řekl jeden z organizátorů akce Vladimír Kotrch. Také přiblížil náročnost pořádání Leteckého dne. "Přílet Mustangu přijde tak na 180 tisíc korun. Celá akce pak nejméně na 300 tisíc," dodal.

Návštěvníci měli mnoho důvodů, proč zvedat oči k nebi. Jedním z nich byla také ukázka akrobacie v podání Petra Kopfsteina, pilota Red Bull Air Race. "Letělo se mi skvěle. Strakonice mám rád a vždy se mi tady líbí. Letos jsem tady strávil prázdniny," řekl rodák z nedalekého Písecka. Při tankování po své ukázce stačil prozradit tajemství svého umění. "Nejím knedlíky, nepiji pivo a sportuji. Ale hlavně musíte létat," dodal český reprezentant s úsměvem.

To ale nebylo rozhodně vše. V programu dále byl například průlet stíhacích letounů JAS-39 Gripen, doprovodný program pro děti a dospělé, občerstvení, vyhlídkové lety, statické ukázky letadel a vrtulníků, cvičný zásah hasičského sboru, přílety letadel, letové ukázky historických i současných letadel, skupinový let trenérů, akrobacie nebo seskok parašutistů.