Ve stejném roce, kdy se narodila, oslavil František Josef I. 60 let svého císařování. Ve druhé světové válce jim bomby na Linec vytloukly okna bytu, její manžel se nevrátil z ruské fronty. Druhému partnerovi porodila ve svých čtyřiceti letech v roce 1948 syna Rudolfa. Ten dodnes vzpomíná, jak po válce paběrkovali u sedláků kolem Gallneukirchenu. Maso mívali jen v neděli…

Ještě před rokem se paní Wiesmayrová starala v domově seniorů o mnohem mladší obyvatelky, ještě dnes je objíždí v pojízdném křesle k popovídání si. „Když jí bylo sto let, lékař jí řekl, že má krevní obraz jako mladice. Přitom nikdy nežila moc zdravě – všechno, co jí doktor dnes zakazuje, zapomněla,“ prozrazuje syn. „Kávu tak silně sladí, že krystalky cukru zalézají do zubů. A skoro ke všemu jídlu si přidává sádlo…“

Malé café u cesty

V kavárničce obsluhují hendikepovaní.Zdroj: Deník/repro

Tak se jmenuje kavárnička s 26 místy k sezení, z toho deseti v předzahrádce, která byla otevřena k 10. výročí vzniku chráněných dílen sociální pomoci v Unterweissenbachu. V nich 26 postižených zhotovuje řemeslné produkty. Pět z nich servíruje v kavárně domácí zákusky a občerstvení, tři další připravují v provozovně nabízené pečivo a pomazánky. „Je velkou radostí vidět, jak roste jejich sebevědomí, když mohou spolupracovat a obsluhovat naše hosty,“ říká v OÖN vedoucí dílen Angela Wirrerová. „Naše malá kavárna je další krok k integraci v obci, kde má být místem výměny a setkávání.“ Vzhledem k tomu, že jsou přímo na Janově turistické a poutní cestě dlouhé 84 kilometrů, doufá, že mnoho poutníků se u nich zastaví k posilnění na další cestu, dodává linecký list.

Na snímku obsluhuje Johannes Schinninger.

Zpěváčci okouzlují Mexiko

Zpěváčci ze St. Florianu v Mexiku.Zdroj: Deník/repro

O zájezdu chlapeckého sboru „Sängerknaben“ ze St. Florianu do Mexika jsme informovali. List OÖN nyní sdělil, že během třinácti dnů absolvovali deset koncertů. „Při tom toto světoznámé hudební těleso poznávalo také chudobný život společenské vrstvy potřebných v této zemi,“ píší OÖN. Jako kontrast k vystoupením na perifériích Mexico City ale také zpívali Franku J. Devlynovi, světovému prezidentovi rotariánů, rakouské velvyslankyni Evě Hagerové, princi Alexandru Saskému či dceři Carlose Slima, jednoho z nejbohatších lidí světa. „Ale ať už v publiku seděl ten či onen, na závěr následovaly standing ovation,“ pokračuje list. Zejména po přídavku „Cielito lindo“ prý byli posluchači k neudržení. „Pokud jsme okamžitě nezmizeli v šatnách, pokračoval ještě půl hodiny fotoshooting – všichni chtěli obrázky s chlapci a muži v kožených kalhotách a s dámami v dirndlech,“ cituje deník koncertní manažerku sboru Christu Steinkellnerovou.

Do Rakouska se „knaben“ vrátí 20. července.

„Hitlerovo“ pivo stopli

Tohle pivo prý není jejich pivo.Zdroj: Deník/repro

Zprávy lineckého deníku Volksblatt o prodeji pivních, vinných a likérových lahví dekorovaných Hitlerovým portrétem a nacistickými hesly (náš list informoval) v prodejnách suvenýrů v hornojadranských letoviscích, například v Lignanu, měly první dopady. „Bavorský pivovar, který se údajně o ,hnědé proměně´ svých pivních láhví dozvěděl až z novin, jejich dodávky zastavil,“ uvedl Volksblatt.

List opakuje, že v Německu nebo v Rakousku by byly výroba a prodej takových produktů zakázány, a že turisté, kteří je z Itálie přivážejí, riskují trest za propagaci hnutí směřujících k potlačení práv. Přesto prodejci v Lignanu hovoří o velkém zájmu hostů z německy mluvících zemí o tyto výrobky. Brání se tím, že nejde o politiku, že na láhve lepí stejně jako Hitlera i jiné historické postavy, třeba Františka Josefa, Stalina nebo Mussoliniho.

Obchodník s nápoji Fabio Bogo ze Sedica v provincii Belluno tvrdil Volksblattu, že Hitlerbier je německé prémiové pivo, a na dotaz řekl, že je dostává od pivovaru Hösl v hornofalckém Mitterteichu. „Šéf prodeje Höslu Jochen Wendler se tvářil na dotaz listu překvapeně. Dodávají prý Italům ročně šest až osm palet po čtyřiceti bednách o 24 láhvích. Oněch až 7680 láhví opouští pivovar ale bez nálepek. Jestli je potom objednavatel přeetiketuje, děje se tak bez jejich vědomí. Když teď prý Wendler ale ví, že jeho pivo je v Itálii předěláváno na ,Hitlerovo´, nechce s tím už mít nic společného a pivo Bogovi přestávají dodávat. Vzhledem k ,homeopatickému množství´ tohoto dovozu s tím prý nebude žádný problém,“ uvedl list.

Začíná slavnost pohraničí

Dalo to práci, ale nic neukáplo!Zdroj: Deník/repro PNP

V sobotu 15. července začne Slavnost pohraničí v rámci projektu Kulturní region Bavorsko-Česko 2017. Dvě velké společné akce podpoří i bavorská vláda. Na pohraniční setkání historických vozidel, organizovaného především klubem veteránů Tröpplkeller, přispěje 3000 eury, což pokryje polovinu nákladů. Na tento sraz ve Zwieselu v neděli 16. července s hudebním „budíčkem“ v 10 hodin je očekáván i velký počet účastníků z Česka. Druhou preferovanou akcí bude v neděli 23. července bavorsko-české setkání dechovek. Od 13.30 hodiny bude na hlavním náměstí ve Zwieselu koncertovat po třech kapelách z každé země a po pochodu na Slavnostní náměstí budou hrát dál ve festivalovém stanu. Z nákladů odhadovaných na 8000 eur zadotuje Bavorsko 7000.

Na snímku reprodukovaném z PNP místostarostka Zwieselu Elisabeth Pfefferová „nacvičuje“ na posledním zasedání přípravného výboru svůj služební úkol pro sobotní zahájení slavností – narazit první sud piva. „Ačkoliv je také šéfovou místního Parního pivovaru, v tomhle moc zkušeností nemá – neměla prý čas čepobití nacvičovat, o svém záskoku za starostu Steiningera při zahájení se dozvěděla na poslední chvíli,“ píše PNP. Nakonec k naražení potřebovala 24 údery, ale zato ani kapka piva neunikla, dodává list.

Víc informací i v češtině na http://grenzlandfest.zwiesel.de.

Dost střežený Oktoberfest

Optimální videostřežení (deset ze 33 kamer bude mít lepší rozlišení), poprvé „bodycams“ na uniformách policistů a interní komunikační aplikace pro spojení bezpečnostní služby mají udělat pivní slavnosti v Mnichově letos ještě bezpečnější, píše deník PNP. Tyto prvky doplňují osvědčená opatření zavedená loni – oplocení festivalového areálu, přístupové kontroly a zákaz vnášení velkých tašek na výstaviště. Předpokládá se znovu nasazení 600 policistů. „Nechceme z ,Wiesn´ udělat pevnost, ale bylo by nezodpovědné nebrat vážně ohrožení islámským terorismem,“ řekl ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU) na zasedání výboru pro bezpečnost zemského sněmu. Zemský policejní prezident Wilhelm Schmidbauer vidí zvýšené nebezpečí v čase voleb do spolkového sněmu 24. září, tedy o prostředním víkendu slavností (16. září až 3. října).

„Kiks“ pomohl rodinám potřebných

Fakt trochu kuriózní…Zdroj: Deník/repro

Snímkem „asymetrického pečiva“ si na facebooku postěžoval mladý fotograf z Vídně na podle něho špatnou proškolenost personálu prodejního koncernu Billa. Na příspěvek, kuriózně rozříznutou žemli se salámem, reagovalo více než 3000 lidí, jejich komentáře – dílem zábavné, dílem hněvivé – četlo dobře 2000 uživatelů. Někdo mínil, že pracovní plocha při nakrojování byla šikmá, jiný, že kuchař býval samurajem, další, že asi zkrátka nemohl najít pravítko, ale spousta nadávala autorovi snímku. „Převážil názor, že houska chutnala i tak, a nad takovou maličkostí není třeba se rozčilovat,“ sečetl diskusi linecký deník OÖN.

Rozruch přinesl Bille hodně pozornosti a její tým pro mediální práci toho dovedl využít, píše list. „Inspirován příspěvkem ředitele vídeňských Caritas Klause Schwertnera, který se ptal, jak to, že jedna šikmo seříznutá žemle dostane víc ohlasů než pošta o hladovějících dětech, vyhlásil koncern dárcovskou kampaň na motto ,Všechny housky se salámem jsou báječné´, a sám ji načal darem 5000 eur pro rodiny žijící v nouzi. Akce dostala ostatně daleko víc ,likes´ a ,loves´ než zmiňovaný příspěvek,“ uvedl list.