„Nyní se třem bratrům Kreiselovým dostalo mimořádné pocty. Terminátor se ohlásil k otevření jejich nového provozu v úterý večer v Rainbachu.“ Linecký deník vysvětluje, že firma se do této obce přestěhovala začátkem května. Vzhledem k velké poptávce po elektropohonech si v Rainbachu zajistila 15 000 čtverečních metrů velký pozemek, z něhož asi třetinu už zastavěla. Podnik zaměstnává 70 lidí. V úterý bude nové sídlo slavnostně otevřeno, při čemž má být i spolkový kancléř Christian Kern.

Na snímku je Schwarzenegger s bratry Kreiselovými v lednu v Kitzbühelu.

Češi kradli za humny

Do pekařství v Rainbachu si v sobotu zašel 30letý muž a nechal před prodejnou neuzamčené auto s klíčkem v zapalování. Když se asi po patnácti minutách vrátil, byl vůz pryč.

Policii řekl, že v autě nechal také mobil, helmu a bundy v hodnotě 2150 eur. „Okamžitě zahájené pátrání po aktuální pozici telefonu ukázalo, že přístroj byl vyhozen z auta vedle B310 za křižovatkou na Německý Heršlág v obci Rainbach. V sedm hodin se rozjelo pátrání. Protože bylo pravděpodobné, že pachatelé opustili rakouské území, bylo vyžádána také pomoc v Čechách,“ píší OÖN.

Podle listu „s aktivní podporou příhraničních služeben a českých úřadů“ bylo vozidlo v 11.19 zastaveno v oblasti Budějovic a jeho osádka zadržena. „35letý řidič, 25letý spolujezdec a 22letá žena, všichni občané ČR, byli v té době pod vlivem drog,“ dodal deník. Poškozený si vůz bude moci v příštích dnech vyzvednout u budějovické policie.

Mění řidičák za volňáska

Město Burghausen (okr. Altötting) opakovalo nabídku starším občanům, kteří se už necítí být schopni jistě řídit motorová vozidla, aby se dobrovolně vzdali řidičského oprávnění. „Od města za to dostanou roční kartu na citybus, se kterým tak mohou 365 dnů jezdit zdarma po městě a vyřizovat si nákupy a další věci,“ uvedla PNP. Tuto možnost v Burghausenu zavedli už v roce 2010. Využilo jí 85 seniorů. Na každého tak město vynakládá 550 eur. Prodloužení opatření schválila městská rada jednomyslně.

Zase přejeli rysa

V sobotu kolem 18.10 byl na B12 v lesním úseku mezi Herzogsreutem a Philippsreutem (okr. Freyung) usmrcen při dopravní nehodě mladý rys, sdělila PNP. Podrobnosti policie neuvedla, tělo zvířete putovalo na pitevnu.
„Podle informací PNP kotě, které s matkou přecházelo spolkovou silnici, srážku s autem ještě přežilo, ale jeho zranění byla natolik vážná, že rys zakrátko pošel a byl nalezen myslivcem se psem,“ uvedl list. Doplnil, že blízko české hranice byl při překračování této silnice loni 24. března smrtelně zraněn rys po kolizi s malým transportérem a 25. května srazila v této oblasti další kus řidička. Tento rys po nárazu utekl do lesa a nikdy nebyl nalezen.