20:53 - Vltava před Českým Krumlovem ve Spolí se dál drží na druhém stupni povodňové aktivity, její hladina ale průběžně klesá. První povodňový stupeň podle informací Povodí Vltavy dál platí na Teplé Vltavě v Lenoře i Chlumu a také na Blanici. I tady hladiny toků průběžně klesají.

16:55 - Do normálu se vrátil průtok Vltavy v Zátoni a o půl páté začala klesat hladina i v Českém Krumlově. Maximum na měrném profilu ve Spolí dosáhlo 215.7 cm, tj. 4,3 cm pod vyhlášením třetího povodňového stupně. Vodohospodáři dál vypouštějí z "malého Lipna" padesát kubíků vody, aby v tom velkém měli dost místa na vodu z dešťů, které jsou hlášeny na pondělí. Zahrozila také říčka Černá, která v Ličově překročila první stupeň, ale i tam se průtok od půl páté odpolední vrací zpátky k normálnímu stavu. 

15:00 - Už jen osm centimetru chybí Vltavě ve Spolí v Českém Krumlově k třetímu povodňovému stupni, hladina je na 212 cm. V Zátoni se mezitím hladina stabilizovala a od 14 hodin se drží na 162 cm a průtoku 101 metrů krychlových. Na jihu Čech také přestalo pršet.

Polečnice v Českém Krumlově dosáhla v 15 hodin stavu 85 cm a průtoku 11,2 m3 a drží se v normálu, který je až do 100 cm vodního stavu. 

14:15 - Na první povodňový stupeň (nad 160 cm) vystoupala v půl druhé Vltava v Zátoni, hladina je nyní na kvótě 161 cm a průtok je rovných sto metrů krychlových za vteřinu. Včera v tuto dobu to bylo kubíků 66,5 a hladina byla ve výšce 131 cm. Ve Spolí byl v sobotu ve 13.50 vodní stav na 208,6 cm a dál mírně stoupá. Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stupeň ohrožení, by řeka dosáhla, pokud by hladina vystoupala o dalších 11,4 cm na 220 cm. 

12:45 - Město krátce po sobotním poledni vyzvalo prostřednictvím rozhlasu občany k bdělosti. Mají monitorovat svůj majetek a případné problémy ohlásit. "Svolali jsem povodňový štáb, ale nic zásadního se prozatím neděje. Polečnice, ta je v pohodě úplně," řekl starosta města Dalibor Carda. "Prosíme jen lidi, aby si pohlídali majetek a pokusili se ze břehů odnést to, co by mohlo odplavat. Řeka by mohla ještě o pár centimetrů stoupnout, ale pak se situace začne uklidňovat." 

Díky tomu, že Povodí Vltavy sklopilo jez pod Plášťovým mostem, voda nijak neohrozila domy v Rybářské ulici, hladina tam výrazně poklesla. Na náplavce a na Parkánu hladina řeky dosahuje několik desítek centimetrů pod cestu a drží se v korytě. 

10:00 - Téměř ke dvěma metrům dosahuje v sobotu dopoledne Vltava v Českém Krumlově. Zatím, v deset dopoledne, je na bdělosti, prvním stupni povodňové aktivity, který nastane, když hladina překročí 180 centimetrů, ke dvojce jí chybí necelých pět čísel.

Radovan Honza, vedoucí Provozního střediska Lipno Povodí Vltavy, ale uklidňuje, že nejde, prozatím, o nic mimořádného, jsou to všechno provozní opatření: do Vltavy ve Vyšším Brodě pouštějí padesát kubíků. "Na víkend je odtok z vodní nádrže Lipno II stanoven na padesát krychlových metrů za vteřinu. Uvidíme, jaká bude v pondělí hydrologické situace. Teď to přitéká ze všech stran a my chceme zajistit, aby v nádrži Lipno I dostatečná retenční kapacita. Pokud po neděli nastane situace, kterou modelují hydrometeorologové, nemělo by se nic dramatického dít."

Dodává, že za pozornost stojí krumlovský sektorový jez pod Plášťovým mostem. "Sklopili jsme ho, je na něm vidět, že hlavní jezové těleso je o sto osmdesát stupňů zaklopené. Mlynář má větší klid, že mu nenateče do mlýna," dodává se smíchem Radovan Honza. "Výškový rozdíl hrany na vztyčeným a zaklopeným jezem je sto osmdesát centimetrů, tedy výška dospělého muže."

Vodohospodáři sklopili i jednu ze dvou klapek na jezu za papírnou ve Větřní. Ta druhá, u levého břehu, patří továrně. "Sklopili jsme ji z kontrolních důvodů, opravdu se nic dramatického neděje."

Vodáci, neblázněte!

Radovan Honza zároveň varuje před nápadem řeku si sjet na lodi. "Máme sice teprve polovinu března, ale se najít nějaký Matěj, který si sedne na loďku s tím, že si vysoký průtok užije. Já bych to rozhodně nedělal. A už vůbec ne přes hlavní těleso jezu pod Plášťákem.