Sleduje trasu, kterou si Goethe vybral pro svou cestu započatou 3. září 1786, uvedl list. Měří více než 2500 kilometrů. Z Innsbrucku Cammarotová překročí Brenner do jižního Tyrolska. Koncem září chce dojít ke Gardasee, které na Goetha silně zapůsobilo. Odtud zamíří k městečku Amatrice, loni zničeného zemětřesením, a cestu by chtěla zakončit v polovině října ve Fellitu v Kampánii, kde je doma. „Cestuje s desetikilovým batohem a mapou,“ píše list.

Dodává, že jako horská průvodkyně je zvyklá na dlouhé túry – strávila měsíc v Nepálu a Tibetu, prošla Izrael, Patagonii a Madagaskar. Příští rok chce vyrazit po stopách Marco Pola na Hedvábnou stezku z Benátek do Číny. „Svým putováním chce být také příladem pro ženy. Její poselství zní, že ženy bez ohledu na svůj věk mohou dokázat všechno, jestliže opravdu chtějí,“ uzavřel deník.

Málo domácností s hlásičem kouře

„Jak cenný je varovný hlásič kouře, bylo možné vidět v pondělí ráno v Linci,“ napsal Volksblatt. Soused uslyšel signál z vedlejšího bytu a zavolal hasiče, kteří pak zachránili mladého muže – zapomněl na sporáku hrnec a usnul. „Ne vždy to dopadne tak dobře. Ročně zemře v Horních Rakousích při takových malérech průměrně osm lidí. Přitom 90 procent obětí připraví o život nejen plameny, ale také kouř, říká ředitel zemské centrály požární prevence Arthur Eisenbeiss. Přesto nadále velká většina domácností v zemi tyto hlásiče nemá – vybaveno jím je jen deset až patnáct procent bytů. Kvůli nákladům to jistě není, přístroj stojí mezi pěti a třiceti eury,“ pokračuje list.

Dodává, že někdy může přijít ještě levněji – zemská vláda vylosuje i v příštím roce několik set rodin, kterým hlásiče dodá zdarma.

Nepřítel Alzheimer

Ve čtvrtek 21. září bude Mezinárodní den Alzheimerovy choroby, nejrozšířenější formy demence. „V Rakousku jí trpí už více než 100 000 lidí a do roku 2050 je prognózováno až 230 000 postižení,“ píší OÖN. Pomoc potřebují nejen samotní pacienti, ale i jejich rodinní příslušníci. „Už 20 let bojuje například spolek MAS Alzeheimerhilfe z Bad Ischlu o toleranci a porozumění pro dotčené rodiny a pomáhá jim pomocnými a doprovodnými programy.,“ uvádí deník Volksblatt. V Horních Rakousích je šest servisních center pomoci v demenci. „Musíme se pokoušet pohnout lidi, kteří mají problémy s pamětí, co nejdřív, jak je možné, k jejímu tréninku. Tak mohou být symptomy této choroby zpomaleny a lidé mohou déle žít tam, kde chtějí, a účastnit se společenského života,“ říká v listě u ředitelka MAS Edith Spanová.

V Bavorsku jsou auta bezpečná

V Bavorsku jsou auta relativně v bezpečí, napsala PNP. Krade se jich tu méně než v ostatních spolkových zemích. Loni tu bylo odcizeno 875 pojištěných vozidel, tedy statisticky jen jedno z deseti tisíc aut. V sousedním Bádensku-Württembersku to byla dvě procenta, v Berlíně bylo riziko téměř čtyřicetkrát větší – zmizelo tu 38 z deseti tisíc pojištěných automobilů.

„Mezi zloději je Bavorsko sice očividně neoblíbené, ale opak platí o bavorských autech,“ uvedl list. „Mezi patnácti nejčastěji kradenými modely v celém státě je dvanáct od BMW a Audi. Vůbec nejvíc odcizovanou značkou je ale japonská Toyota Land Cruiser.“

Zabil soused lesbický pár?

Od 4. října bude zemský soud v Augsburgu projednávat obžalobu 31letého muže z vraždy páru lesbiček z Hirblingenu ve věku 49 a 50 let. Z činu je důvodně podezřelý jejich soused. Ten v přípravném řízení nevypovídal, píše PNP.

Ženy zmizely beze stopy loni 9. prosince. Několik dnů nato byl zatčen soused, ačkoliv v tu dobu ještě nebyla těla pohřešovaných nalezena. Objevili je až 21. prosince asi dva a půl kilometru od bydliště zahrabaná v blízkosti čističky.

Ze zpráv policie, která na žádost žalobce připojila i fotografie obětí a podezřelého s výzvou na případné svědky jejich pohybu, vyplývá, že kriminálka v Augsburgu vytvořila k pátrání speciální tým 35 odborníků, a 15. prosince byl zatčen důvodně podezřelý. Bylo zjištěno, že po zmizení žen jezdil se svým bílým BMW nejen po okolí Hirblingenu, ale i kolem Weißenburgu, Ga-Pa, Řezna a Weidenu. Dále u obviněného nalezli doklad o koupi rýče po zmizení žen v Bauhausu v Gersthofenu. Tento rýč dosud nebyl nalezen, uzavírá policejní zpráva.

Méně mrtvých na silnicích

V prvním pololetí tohoto roku poklesl počet dopravních nehod v Rakousku oproti loňsku o 1,1 procenta. Stalo se jich 17 017. Při nich bylo zraněno 21 528 osob, o jedno procento méně. O život přišlo 170 lidí, meziročně o 10,5 procenta méně – z toho 78 v automobilech, 41 motorkářů, atd. „Je to nejméně od začátku vedení statistiky v roce 1961,“ komentují OÖN. Z jednotlivých spolkových zemí nejvíc havárií přibylo v Tyrolsku (+12,3 %), ale na druhé straně tam o 42 procent poklesl počet obětí. V celém Rakousku byl letos zaznamenán pokles nehod s účastí podnapilých o 4,1 procenta na 1026, ale při nich zahynulo 19 osob proti loňským sedmi. Asi třetina se stala v Horních Rakousích.

Hledají hraniční kameny

Hraniční kámen u Neustiftu.Zdroj: Deník/repro

V Rakousku odstartovali projekt, v němž jsou hledány nejzajímavější historické hraniční kameny Rakouska. „Mnohé takové jsou i v Mühlviertlu. Proto země Horní Rakousy s odděleními geoinformatiky a nemovitostí podporuje toto napínavé pátrání vytvořením speciální online mapy. Každý, který by se chtěl na akci podílet, může do této mapy zanést třeba i prostřednictvím mobilu jím nalezené hraniční kameny včetně fotografie a popisu,“ píší OÖN. Mapa je na www.doris.at/url/grenzsteine, dokumenty takových nálezů přijímají i příslušné zeměměřičské úřady. „Nejzajímavější hraniční kámen z každé spolkové země bude zařazen do seznamu světového kulturního dědictví,“ uzavírají OÖN.

Lotrovské značky

Tohle raději mažte!Zdroj: Deník/repro

Na pasovský deník PNP se obrátila znepokojená čtenářka, která našla na domovních dveřích divná znamení. Napadlo ji, že jde o tzv. gaunerské značky, a ptala se, co s těmito tajnými sděleními má dělat a co znamenají.

List její podezření potvrdil. Jde o tzv. rotwelsch, způsob komunikace okrajových sociálních skupin užívaný po staletí tuláky, zloději atd. Z něj se vyvinuly i zmíněné znaky. „Jsou ještě dnes nenápadně umisťovány na futra, dopisní schránky či na zdi, aby členy bandy informovaly, zda se vloupání vyplatí,“ píší PNP. „Tyto značky se objevují stále znovu – v okrese sotvakdy, ve městě Pasově jednotlivě, ale také ne často,“ potvrzuje Alexandra Lachhammerová z pasovské policejní inspekce. Lidem, na jejichž nemovitostech se objeví, radí neprodleně je odstranit. Doporučila vyhledat výklad těchto značek na internetu. Udělali jsme to také a přinášíme, co některé z nich znamenají.

Horní řada zleva: Kousavý pes, Klidně kraďte, Tady nic není, uprostřed: Něco tu je, Nikdo není doma, 1 osoba, dole: Jsou tu peníze, Staří lidé, Radši vynechat…