V uplynulém týdnu navštívila Český Krumlov náměstkyně primátora Jihlavy Jana Mayerová, spolu s několika dalšími spolupracovníky z různých jihlavských městských odborů.

„Přijeli jsme se inspirovat Českokrumlovským rozvojovým fondem – a také tím, jak Krumlov hospodaří s volnočasovým majetkem v oblasti sportu a kultury," řekla včera Deníku. Jihlava sice má klasické městské společnosti, jako jsou například služby města, ale oblast kultury či správa nemovitostí v majetku města spadají přímo pod úředníky magistrátu.

Návštěva z Jihlavy nešetřila superlativy. „Krumlovský systém je úžasný," chválila Jana Mayerová. „Smekám před prvním porevolučním starostou, který vše nastavil doslova vizionářsky," dodala s tím, že způsob správy města pomocí takových společností, jako je právě například Českokrumlovský rozvojový fond, je velmi praktický, flexibilní a lépe se dohledávají výsledky jednotlivých činností. Trochu jiné starosti bude mít Jihlava se zimním stadiónem, který patří tamní Dukle. V tomto případě se prý pojedou Jihlavští inspirovat do Pardubic. Náměstkyně jihlavského primátora se netajila tím, že obdivuje Český Krumlov jako celek. „Už třeba jen díky našemu slavnému Prioru na náměstí se můžeme rozloučit s ambicemi vůči UNESCO," uvedla.

Paradoxem je, že krumlovský systém měl po celá léta své úspěšné existence vždy nějaké kritiky, kteří poukazovali třeba i na to, že je v České republice ojedinělý. Nyní už nebude. Jihlava není prvním městem, které se chce v Krumlově inspirovat. Některé modely správy města už přejal například moravský Mikulov.