Čím dál víc jich totiž používá tablety nebo takzvané chytré telefony. A pokud se ptají na cestu, strčí vám před oči nikoliv papírovou mapu, ale její elektronickou verzi. Těm, ale i Krumlovákům jako takovým, vyšlo nyní město vstříc a nechalo si naprogramovat aplikaci inCity.

Podle aktuálních informací krumlovského městského úřadu nabídne jednoduše ovladatelná a zdarma stažitelná aplikace turistům i občanům ten nejmodernější a zároveň nejpohodlnější způsob, jak si ve městě naplánovat návštěvu či získat důležité informace z městského úřadu díky mobilní aplikaci.

Co je to vlastně aplikace? V podstatě program určený pro mobilní telefony. Připojíte se k internetu, párkrát kliknete a máte staženou v mobilu prakticky ihned připravenou k práci.

Redakce Českokrumlovského deníku ji včera vyzkoušela. A dlužno dodat, že se program hodí skutečně jak turistům, tak místním. Ne, že by Krumlovák nevěděl, kde jsou nejbližší parkoviště nebo veřejné toalety, ale aplikace vám ihned dokáže nabídnout jak všechny důležité kontakty na městě, tak možnost nahlásit závady, o něž v Krumlově zavadíte.

„Naším cílem bylo, aby aplikace odpovídala potřebám občanů města a zároveň i turistům, kteří Český Krumlov navštíví. Proto obsahuje zajímavé sekce jako úřední desku, kontakty na zaměstnance úřadu, hlášení závad a nabídku ubytování či seznam kulturních památek. Každý uživatel chytrého telefonu či tabletu může několika jednoduchými kroky závadu zdokumentovat a s přesnými souřadnicemi předat do interního systému města," potvrdil včera tajemník Radim Rouče.

Sám aplikaci využívá už od první, ještě zkušební a neveřejné verze při jejím testování.

Turisty pak logicky může nejvíc zaujmout popis památek města, v jejchž blízkosti se pohybuje a jež se mu přednostně v aplikaci nabízí. Nechá si doporučit parkoviště, na které jej aplikace naviguje, v budoucnu mu také případně umožní zaplatit parkovné pomocí SMS. Jistě uvítá navedení už na zmiňované na nejbližší toalety, do restaurace, nebo možnost vyhledat vyhovující ubytování. V přehledu akcí si pak vybere večerní událost, a ta se mu automaticky uloží do kalendáře. Občan jistě ocení přehledně strukturovaný městský úřad v pohodlí svého mobilu, možnost přímé provolby na konkrétního vedoucího úředníka, seznam kulturních akcí ve městě i jeho okolí, aktuální informace o dopravních omezeních a možnostech parkování.

Navíc i sám občan Českého Krumlova bývá čas od času turistou a tak může využít obdobných služeb a dispozic i u ostatních měst republiky, které už v aplikaci Město na dlani, inCity společně s Krumlovem jsou. Můžete si tedy bezproblémů projít obdobné údaje v Benešově, Duchově, Blatné, dále tam najdete Borovany, Dvůr Králové nad Labem, Havlíčkův Brod, Hradec Králové, Jičín, Karlovy Vary, Kutnou Horu nebo Písek.

Velkou výhodou je, že město stála výroba aplikace jednu korunu. Firma, která ji dodává, svůj produkt totiž financuje z následných aktualizací, které si nechává platit klasickou programátorskou hodinovou sazbou.